Ректор ДонНУ: «Під час війни право не діє»

Ректор ДонНУ: «Під час війни право не діє»
22 листопада у Вінниці відбулася перша відкрита лекція ректора Донецького національного університету. Професор Роман Гринюк розповідав вінничанам про основні засади конституціоналізму. Подія такого формату зібрала чимало допитливих слухачів, студентів, преси та правозахисників.

- В нашому суспільстві існують певні прогалини, які повинні бути врегульовані нормами права. На жаль, сьогодні наш парламент не працює в цьому напрямку. Ця робота йде хаотично… Сьогодні правова система України оновлюється дуже повільно. – зазначив Роман Гринюк.

Професор розповів, що державні інституції повинні приділяти першочергову увагу розвитку конституційного законодавства. Поняття «конституціоналізм» включає в себе не лише саму Конституцію, а й нормативно-правові акти та найголовніше – конституційну практику. Однак сьогодні Україна не може похвалитися наявністю зрілого конституціоналізму.

- Один з найважливіших принципів конституціоналізму – це принцип верховенства права… Право – це справедливість. Коли ми говоримо про якісні закони, то звертаємо увагу на те, щоб вони були саме справедливими. – наголосив ректор ДонНУ. – Коли в державі відбуваються військові конфлікти, то право не діє. Існують певні обставини, які не дають можливості задіяти механізм правового регулювання.

Відео дня

Роман Федорович розповів, що ситуацію з викладачами та студентами, які залишилися в Донецьку, поки неможливо вирішити з правової точки зору. До них неможливо застосувати закони про працю, інші нормативні акти. Незрозуміло, як діяти студентам, які не мають змоги забрати свої документи та атестати. Хоча й існують норми, що регулюють такі процеси – використати їх неможливо.

Ректор ДонНУ похвалив вінницькі «Прозорі офіси». Професор зазначив, що подібні офіси повинні не тільки в усіх містах України, а й навіть в міністерствах.

- Це реалізовує принцип відповідальності держави перед людьми. Держава несе відповідальність… Ми не повинні кивати на попередників. Це питання ще не дуже розроблено.

Наголосив Роман Гринюк і на тому, що українська Конституція є цілком адекватним, виваженим законом. Однак прописані на папері норми потребують ретельного виконання в реальному житті.

- Нам потрібно сформувати Конституційний суд, який буде незалежним... Також повинні бути висока правова культура, наш менталітет. Це дуже важко зробити. Потрібно, щоб працювало громадянське суспільство, четверта влада. Сьогодні є певний поштовх у цьому напрямку.

Аліна РУДЧЕНКО

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Во время войны право не действует. Во время Майданов право не работает. На выборах 2004 года права не было.

    Сейчас идет АТО, поэтому право тоже забыто. Вместо него автоматы и балаклавы.

    Так вопрос в плохом праве или в самой стране?
  • Анонім

    Шановний анонім, ви вважаєте, що знання та використання в спілкуванні іноземних мов то є щось погане? Якщо так, то маю з вами непогодитись. Хай будь якою мовою розмовляє, хоч китайською, хоч російською, хоч суахілі. Не за мовою судять людину, а за вчинками.
  • Анонім

    Цікаво, якою мовою він це розповідав?! Бо в інтерв'ю скрізь іноземною гелгоче.

    Так йому і передайте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up