Калетнік може втратити Аграрний, до якого так звик: що, врешті-решт, відбувається у ВУЗі?

Калетнік може втратити Аграрний, до якого так звик: що, врешті-решт, відбувається у ВУЗі?
“Григорій Калетнік має сидіти в тюрмі, а не в кріслі ректора Вінницького аграрного університету!”. З такою заявою виступили вінницькі активісти 15 січня цього року (на фото: Анатолій Банах, Ольга Маліновська, Таїсія Гайда)
У Вінницькому аграрному університеті так і не відбулися вибори ректора, призначені на 15 січня цього року. Місцеві активісти обіцяють зробити все можливе, аби не допустити до крісла ректора колишнього нардепа-регіонала Григорія Калетніка. А от думки студентів з цього приводу розділилися: є такі, які повністю підтримують пана Калетніка як гарного менеджера, а є й опозиція

- Мені, чесно кажучи, байдуже до того, при якій владі і у якій партії був Григорій Калетнік. Ми бачимо його як хазяйновитого господаря і вмілого керівника. У гуртожитку є гаряча вода, опалення, навіть поставили пральні машини, комфортно в аудиторіях, університет весь час розбудовується. Але є у нас і такі студенти, які категорично проти Григорія Миколайовича - вони й влаштовують весь час “бурю в стакані”, - каже студентка 2-го курсу Вінницького Аграрного університету, яка не захотіла називати свого прізвища.

Довкола Вінницького національного аграрного університету вже давно точаться бої. Час від часу як у друкованих ЗМІ, так і в інтернеті з’являється двояка інформація: або про те, як у цьому закладі все чудово і якою сильною підтримкою студентства та викладачів користується Григорій Калетнік, або ж прямо протилежна - як все погано і чому Григорія Калетніка категорично не хочуть бачити ректором вузу. То що, все-таки, відбувається в Аграрному?

Так і не голосували

Відео дня

Вінницький аграрний університет вже тривалий час не має ректора. З 2004 року ректором вузу був екс-нардеп від Комуністичної партії України Григорій Калетнік. Останніми роками пан Калетнік очолював заклад як президент, а виконуючою обов’язки ректора призначили Галину Янчук.

Тиждень тому, 15 січня, у Вінницькому аграрному мали відбутися, нарешті, вибори ректора. І основним претендентом на цю посаду був, власне, Григорій Калетнік. Однак студентам так і не дали можливість обрати собі нового керівника. Вже 6 січня цього року, напередодні запланованих виборів, Міністерство аграрної політики та продовольства України надіслало офіційного листа, в якому було вказано, що вибори ректора не можуть відбутися через прогалини в законотворчій базі. Кабінет Міністрів не затвердив “методичні рекомендації про особливості виборчої системи та порядок обрання керівника вузу”. А цього вимагає закон “Про вищу освіту” в Україні.

Фактично, якщо вибори ректора і відбудуться, то їх результат можна буде легко оскаржити в суді, а самі вибори вважати незаконними. Тому Міністерство освіти і рекомендувало аграрному відомству не поспішати з виборами.

Втрутилися народні депутати

Після того, як стало відомо, що вибори ректора Аграрного університету переносяться на невизначений термін, знову стало “гаряче”. Механізм напруження атмосфери навколо цієї теми запустили вінницькі активісти (Люстраційний комітет, “Воля”, активісти Майдану).

Вони звернулися до народних депутатів Ірини Суслової (фракція “Самопоміч”), Геннадія Ткачука та Руслана Демчака (фракція “Блоку Петра Порошенка”) із проханням посприяти в усуненні Григорія Калетніка від будь-яких посад, ректора чи президента, у Аграрному університеті. І вже 10 січня цього року 27-річна Ірина Суслова направила Президенту України офіційного листа.

У своєму зверненні пані нардеп обурювалася діями Калетніка. Пані Суслова ніби-то має неспростовні докази такої діяльності Григорія Калетніка: за її словами, це і чинення тиску на викладачів, і нецільове використання бюджетних коштів. Тому, переконана пані Суслова, потрібно усунути від займаних посад чимало осіб: і Григорія Калетніка з посади президента Аграрного університету, і Галину Янчук з посади в.о ректора того ж закладу, і геть Сергія Кадигроба з посади начальника Департаменту агроосвіти Міністерства аграрної політики. Останній, за її словами, приховував “злочинні діяння” Григорія Калетніка під час проведення фінансової перевірки університету в квітні 2014 року.

Калетнік відреагував

Відповідь Григорія Калетніка на звинувачення нардепа Суслової не забарилася. У своєму лаконічному коментарі пан Калетнік вдався до чітких фактів, попередньо присоромивши Ірину Суслову за приниження стількох незнайомих їй людей:

“Мені видається, що це якась хвора людина на Вас розсердилась за щось і написала таку ганьбу. Тому, для встановлення істини по цій фальшивці, яку Ви підписали, я запрошую Вас особисто очолити комісію, яку Ви просите у Президента, і переконатись, що жодне звинувачення не відповідає дійсності”, - йдеться у коментарі Григорія Калетніка.

Президент Аграрного по пунктах роз’яснив пані Сусловій, чому жодне із її звинувачень не можна сприймати всерйоз, перерахувавши, яких успіхів досяг заклад за останні роки. В тому числі, став третім кращим вузом серед аграрних ВНЗ та отримав статус Національного. Збільшення кількості аспірантів, кандидатів та докторів наук, покращення матеріально-технічної бази університету, укладення 46 договорів про співпрацю з іноземними навчальними закладами - це, як йдеться у коментарі пана Калетніка, лише мізерна частка того, що робилося і ще планується зробити у Вінницькому аграрному університеті.

Вийшли на мітинг. Чи зігнали на “мітинг”

У свою чергу, на новину про те, що вибори ректора не відбудуться, студенти та викладачі Вінницького аграрного університету відреагували мітингом-віче, який відбувся 12 січня цього року на площі перед закладом. Студенти, аспіранти, співробітники та професорсько-викладацький склад вузу висловили своє обурення проти дій чиновників Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Скасування виборів вони назвали “чиновницьким “свавіллям”. Півторатисячний мітинг вимагав проведення виборів ректора у відповідності до вимог Закону. Мітингуючі також обурилися втручанням окремих народних депутатів у діяльність навчального закладу, які своїми діями “грубо порушують автономію вузів, закріплену в новому Законі “Про вищу освіту”.

А вже 15 січня, у день запланованих виборів ректора, на площі Героїв Небесної Сотні зібралися вінницькі активісти. Вони заявили, що Григорій Калетнік не має морального права очолювати такий заклад, як Вінницький аграрний університет, тому що він брав участь у голосуванні за “драконівські закони” 16 січня минулого року. Активісти Люстраційного комітету Вінниччини, Волі та Майдану налаштовані зробити все можливе, аби унеможливити обрання Григорія Калетніка ректором Аграрного університету.

Що кажуть активісти

Анатолій Банах, голова Люстраційного комітету Вінниччини (колективна заява вінницьких активістів):

“Калетнік не має морального права очолювати Аграрний”

- 16 січня минулого року деякі депутати Вінниччини проголосували за драконівські закони. Порушення конституційних норм призвело до смертей Небесної Сотні, яка на барикадах вийшла захищати нашу свободу. У тому ганебному голосуванні брав участь Григорій Калетнік, його син Ігор та племінниця Оксана Калетнік.

У діях Григорія Калетніка ми вбачаємо порушення закону за статтями Кримінального кодексу: "Зловживання владою або службовим становищем" та "Службове підроблення". Всі рівні перед законом і за їх порушення мають нести однакову відповідальність. Тому такі особи, як Григорій Калетнік, мають сидіти у в'язниці, а не обиратися керівником вищих навчальних закладів. Бо саме керівник навчального закладу є відповідальним і за патріотичне виховання громадян України. Чи має моральне право людина, яка підтримувала злочинну владу, займати посаду ректора? Всі ми пам’ятаємо, як він не відпускав студентів на Майдан проти режиму Януковича, погрожував їм виключенням з університету. Злочинець має сидіти у в'язниці, а не займати крісло керівника вузу.

Що кажуть студенти Аграрного

Журналіст “RIA” поспілкувалася зі студентами вінницького Аграрного університету, аби дізнатися, що вони думають про непросту ситуацію у їхньому вузі. Адже ця справа, в першу чергу, стосується людей, яким з новим ректором працювати - студентів та викладачів.

Студенти 4-5 курсів кажуть, що Григорія Калетніка підтримує більшість аспірантів та студентів-активістів. “Комсомольці”, так би мовити.  Студентська “опозиція” вважає, що це не більше, ніж 30% усіх студентів. Чому, незважаючи на покращення, які відбулися в університеті, вони не хочуть бачити Калетніка своїм ректором? Тому що, за словами цих студентів, він підтримував режим Януковича, а зараз різко поміняв позицію.

Студенти 1-3-го курсу натомість кажуть, що їм глибоко начхати на політичне минуле пана Калетніка. На відміну від “опозиції”, ці студенти більше говорять про Григорія Калетніка як про господарника та менеджера. Розповідають про облаштовані гуртожитки: з опаленням та гарячою водою цілодобово, з пральними машинами та євровікнами, про зручні аудиторії та постійну розбудову університету. Кажуть, що хочуть і можуть вчитися - аби тільки політики не лізли у життя їхнього вузу.


 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (146)
  • Мария Шаповал

    От i я вважаю,що кони вирiшили зi грати на полiтицi.так,може в Калетнiка i маються деякi помилки.але для нас,як для студентiв вiн зробив багато хороших речей.

    А всi цi гучнi вислови в його сторону я вважаю наклепом.як написано в статтi "каламутять воду у стаканi".
  • Анонім

    цікаво те, що вирішують ті які не мають до внау ніякого відношення, а чого хочуть студенти їм не цікаво. ми хочемо провести вибори, і я вважаю, що ми маємо на це повне право якого нас позбавили
  • Вадим Шиповалов

    Как по мне я не понимаю почему все так агрессивно настроены против Григория Калетника . Ректор он замечательный .Он за 5 лет сделал больше для университета чем все остальные . У студентов есть возможность проходить практику га границей ,у аудиториях тепло (что есть не у всех университетах ). Я хотел бы видеть Калетника ректором ,а этот черный пиар слушать не хочу .
  • Анонім

    Ніхто інший , крім Г.М. Калетніка , не може керувати ВНАУ. Ця людина дуже багато зробила для цього університету. І всі це добре знають. Ніколи ше Аграрний не був таким як за Калетінка..запитайте у минулих випускників.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up