Мама бійця з Хмільника: “Син на війні так схуд, що на дві дірки перетягнув паска”

Мама бійця з Хмільника: “Син на війні так схуд, що на дві дірки перетягнув паска”
До редакції газети RIA зателефонувала 52-річна жителька одного із сіл Хмільницького району. Жінка назвалася Надією. Ридаючи вголос, розповіла, що її 26-річний син перебуває на Сході у “гарячій точці”.

Хлопець служить у дев’ятому територіальному зведеному батальйоні - формували його з Хмільницького, Жмеринського, Гайсинського та Вінницького районів. За словами жінки, хлопців ще 9 червня забрали на Схід. Дали тільки старі захисні шоломи, а бронежилетів хлопці не мають і досі. Називати своє прізвище жінка відмовилася: каже, що хлопцям за такі звернення родичів до преси начальство вже “стукає по голові”:
- Дитино, може, хоч ви мені допоможете? - з відчаєм запитує Надія у журналіста RIA. - Вони ж мого єдиного сина, кровиночку до тих головорізів послали! Своїх дітей не послали воювати, а мого сина забрали. Нас обманули - казали, забирають хлопців на перепідготовку. А тоді вночі на Схід вивезли. Я йому дзвоню, питаю: де ви хоча б їдете, синок? А він каже: не знаю, мамо, ось Дніпропетровськ проїхали. У мене серце так і обірвалося… За кілька днів подзвонили мені з Хмільника, з військкомату, і якийсь чоловік каже: “Ваш син зараз у “гарячій точці”, моліться Богу”. Я тут на роботі ледь не вмерла, як це почула...

Дали "погані" автомати
Схлипуючи, жінка розповідає, що 35 бійців дев’ятого батальйону не мають бронежилетів:
- З чим вони їх на ту війну відправили? Дали старі захисні шоломи і погані автомати. Я на тій зброї не дуже розуміюся, але, кажуть, ті автомати якісь закороткі - з такими не підеш проти ворога. Їздила я до військкомату в Хмільник, хотіла з воєнкомом поговорити, запитати, коли їм бронежилети дадуть. А він сховався у кабінеті і не вийшов. На якихось вихідних той воєнком їздив до хлопців, передачу віз. То від Дніпропетровська взяв собі два бронетранспортери для охорони. А вони, бідні, так і сидять на тих блок-постах без бронежилетів. Раніше то син казав, що їх по дев’ять чоловік на 12 годин на пости відправляли. А це вже по трьох тільки. Розмовляю з сином після зміни, то він такий змучений! Каже, ніг не відчуває, і змерзають вони там крепко, бо теплого одягу не мають.

"Що вони там з ним зробили?..."
Щодня Надія плаче. Чекає тільки пізнього вечора чи раннього ранку, щоб поговорити з сином по телефону. Каже, голос у хлопця змінився: став змученим, відстороненним і пригніченим:
- Я як його голос чую, то не можу втриматись і ридаю. Що вони там з ним зробили? Це голос ніби не мого сина, а чужої людини. Мій син такий весельчак, завжди бадьорий і життєрадісний. А тут … Щодня каже мені одне й те ж саме: “Мамо, в мене все добре. Мушу йти, пока”. І голос у нього такий … не його ніби. Чує моє материнське серце, що погано там усе.
Змучений він дуже. Питаю, сину, що ви там їсте? Каже: “Довго не було у нас картоплі, то їли одні каші. Я вже так схуд, що мусив паска на дві дірки перетягнути, аби штани не впали”.

Відео дня

Передала синові цукерок
Надія розповідає, що передавала синові передачу:
- Він попросив трусів, рушники, шампунь та станки, щоб поголитися. Я йому ще купила цукерок дорогих два кілограми, бо він у мене дуже ласун.
І печива хорошого кілограм. Ще якась жінка, бачила, светра своєму синові передала, дві буханки хліба домашнього і пляшку води. Думаю, треба було й мені синові хліба передати чи води - їм же там і напитися нема …
Жінка бідкається, коли бійцям, нарешті, закуплять бронежилети? Каже, що кошти для цього збирав і міський депутат, і люди в селі по сто гривень давали, і обласна адміністрація виділяла. А бронежилетів так і немає:
- Воєнком у Хмільницькому військкоматі казав, що черга за тими бронежилетами довга, тому треба чекати десь аж до сьомого липня. А тут немає часу до сьомого липня, тут щодня не знаєш, чого чекати! Як тих хлопців до того часу захистити? Воєнком нас обманює, каже, що ніхто там не стріляє і ніякі бойові дії не ведуться. Не можу сказати звідки, але точно знаю, що стріляють там, ще й як …

За бронежилетами черга
В обласному військкоматі журналісту RIA повідомили, що кошти на придбання бронежилетів четвертого ступеню захисту для бійців дев’ятого територіального батальйону і справді є. Облдержадміністрація виділила для цього 1 мільйон 700 тисяч гривень. Проте все впирається наразі у бюрократичну тяганину. А ще підприємство “Темп”, у якого мають купувати бронежилети, перевантажене замовленнями. За добу вони виготовляють 250 бронежилетів. Коли дійде черга до наших бійців, сьогодні ніхто сказати не може.  
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    так 5 т говорит какого он полёз в эту банду тем более гнилую
  • Anonymous

    "Форт" би долучили? (нехай розширює асортимент)
  • Anonymous

    Кому война, а кому мать родная!
  • Anonymous

    а ты какое право имеешь осуждать? сидишь себе в тепле, комфорте, никто не стреляет в тебя, так радуйся. может именно благодаря таким парням как этот. Или может ты из тех, кто говорит, что в Великой Отечественной надо было чтобы немцы победили, жили бы как в Германии сейчас??? Наша государственная система прогнила на всех уровнях - это факт. Но парень тут не при чем.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up