Заради посади керівника «Опозиційного Блоку», екс-очільник вінницької Партії регіонів показово зриває реформи в області

  • Павло Синчук
Заради посади керівника «Опозиційного Блоку», екс-очільник вінницької Партії регіонів показово зриває реформи в області
Ситуація, немислима рік тому, потрохи стає реальністю: екс-«регіонали» гуртують лави і готові до повномасштабного реваншу. Мета визначена – повернути собі владу в області на місцевих виборах восени цього року. Стратегія досягнення – підбурення населення та місцевих чиновників. Тактика – нагнітання історії у ЗМІ.

Проаналізуємо невеликий фрагмент з публічного виступу одного з колишніх лідерів Партії регіонів на Вінниччині Сергія Татусяка і спробуємо зробити з нього висновки.

У деяких райдержадміністраціях Вінниччини не дотримуються принципу добровільності при об’єднанні територіальних громад і нав’язують місцевим головам власні варіанти укрупнення,– наводить слова С. Татусяка офіційний сайт Асоціації місцевого самоврядування Вінниччини.

Подивимося уважно на «речові модулі» - словосполучення, які визначають загальну тональність тексту. «Не дотримуються», «нав’язують». У чому полягає таке «нав’язування» Татусяк не конкретизує. Чи то у забороні сільським головам об’єднуватися, чи то у примусі до подібного об’єднання. Але це і не важливо. Важливо - донести через такий ресурс як Асоціація думку, що нібито реформа місцевого самоврядування – провальна.

Татусяк і його підлеглий - Андрій Кавунець (екс-керівник відділу ідеології Вінницької обласної органіхації Партія регіонів) пропонують у зв’язку із цим:

1) провести «круглий стіл»; 2) напрацювати плани об’єднання по кожному району; 3) тиснути на обласну виконавчу владу, щоб та прийняла варіант, запропонований через Асоціацію; 4) прийняти нову редакцію Закону України «Про місцеве самоврядування», без якого процес об’єднання громад «немає логіки».

Наведені вимоги, як не складно побачити, не можна реалізувати у принципі. Якщо зміни без нової редакції закону безглузді, то навіщо їх ініціювати? А якщо процес децентралізації, нехай і зі складнощами, але триває, то чому питання ставиться так, що обласна влада («погана») буде протиставлена сільським головам, яких опікуватиме Асоціація («добра»)? На чолі з екс-«регіоналом» Татусяком.

Відповідь очевидна – не реформа цікавить «регіоналів», а інформаційна «обробка» представників органів місцевого самоврядування. Якби Партію регіонів цікавив процес децентралізації, вона б його втілила за роки правління Януковича. Але ж той лише посилював владну вертикаль. І про жодну передачу повноважень на місця мова не йшла.

Сьогодні ж, коли реформа стартувала, її нав’язливо пропонується «заговорити» «круглими столами», «напрацюванням планів» та очікуванням нових редакцій законів. Фактично - це означає наступне: Татусяк і його «молода команда» показово почали процес зриву реформи в області, а активний медіа супровід таких дій наводить на висновок, що саме цю «роботу» Сергій Татусяк хоче продемонструвати певним впливовим силам в Києві.

Скоріш за все Сергій Татусяк хоча й пізно, але схаменувся і зрозумів, що якщо в нього і є певні шанси повернутись у політичне життя області, то єдиний шлях, який для нього залишився - це проект екс-регіоналів – «Опозиційний блок». При всіх тісних стосунках з вінницькою «Батьківщиною» та активістами на кшталт Маліновського, припустити можливість присутності в списку наприклад «Батьківщини» до обласної ради керівника Партії регіонів в області важко, навіть за погодження з місцевим керівництвом. Київ цього не дозволить.


Щодо історії взаємостосунків Сергія Татусяка з «Опозиційним блоком», то вона доволі строката і не безхмарна. Так, після Революції Гідності Сергій Татусяк загнав всіх своїх послідовників у політичну партію «ПРУ» - Партія розвитку України – яку «сколотили» коштом Льовочкіна екс-регіонали, а обличчям проекту разом з Сергієм Татусяком стали - Сергій Ларін (заступник Голови Адміністрації Президента Януковича), Юрій Мірошниченко (представник Президента Януковича у Верховній Раді), Юрій Павленко (дитячий омбудсмен за часи Януковича) та інші колоритні представники регіоналів. Але проект не відбувся і напередодні парламентських виборів технічний проект «ПРУ» влився у новостворений «Опозиційний блок». Саме тоді у Вінниці завдяки активній громадськості відбувались гучні люстраційні процеси. Тому відчувши запах палених скатів, Сергій Татусяк не ризикнув у черговий раз нагадати про власні політичні уподобання і фактично самоусунувся від «Опозиційного блоку», але політичну франшизу все ж використав. І послав на політичну амбразуру найближчого соратника Олексія Гаврилова. І не аби куди, а у виборчий список «Опозиційного Блоку» у Верховну Раду під номером 44!

https://www.youtube.com/watch?v=Y3nRAjH5WeI

Є в екс-очільника Партії регіонів на Вінниччині і конкуренти, які напередодні початку виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування, захочуть керувати «Опозиційним блоком» в області. Адже це не лише можливість залишитись у політичному човні області і перечекати революційний шторм в надії повернення до влади олігархів-регіоналів, це ще й неабиякий фінансовий ресурс на виборах, на якому можна непогано підзаробити.

Можливі претенденти – це сам Татусяк, ще один екс-«регіонал» мільярдер Григорій Калетнік та, можливо, хтось із представників «старих» «регіоналів» - Аксельрод, Антонець чи Антемюк. Але в цієї партії вже є місцевий керівник – це депутат обласної ради Сергій Чорноокий, який в найнесприятливіший момент для екс-регіоналів ризикнув взяти штурвал «ОБ» в свої руки і вже просто так ним не поступиться.

В контексті такої внутрішньої боротьби між «регіоналами» кожна з груп буде посилювати власну активність, що й демонструє останнім часом саме група Татусяка, не шкодуючи для цього ні сил, ні грошей на ЗМІ, розраховуючи на суттєву капіталізацію власних витрат вже восени 2015 року.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up