Дельфінів у Хмільнику не викинуть. Дельфінарій відстояли

Дельфінів у Хмільнику не викинуть. Дельфінарій відстояли
Конфлікт між працівниками дельфінарію і адміністрацією санаторію «Поділля» у Хмільнику вичерпано. Дельфінарій відстояли. Але не надовго

Протягом трьох останніх років у Хмільник приїздять не тільки на лікування радоном. Знаменитий курорт асоціюється ще й з дельфінами. Саме стільки часу у санаторії «Поділля» працює дельфінарій. Підприємство має назву Центр  психологічної і фізичної реабілітації  «Доктор дельфін». Сеанси дельфінотерапії корисні і дорослим, і дітям. Найчастіше привозять до дельфінів хворих діток. Їдуть не тільки з різних куточків України. Тут лікуються пацієнти з Білорусі, Польщі, Румунії. Раніше багато приїздили з Росії. Втім, дельфінарій опинився на межі закриття.

1 липня адміністрація санаторію почепила замки на приміщенні  дельфінарію. У цей день закінчився термін оренди приміщення і директор санаторію Анатолій Репях вирішив його не продовжувати надалі. Як вдалося знайти порозуміння між сторонами конфлікту? Хто з посадовців заступився за дельфінарій?

Охорону зім’яли бійці АТО

Відео дня

1 липня, коли дельфінарію запропонували вибиратися геть з орендованого приміщення, тут мали почати лікування семеро дітей з Польщі і дев’ятеро з України. Сеанси дельфінотерапії проходять також бійці АТО, які лікуються в іншому санаторії – Міноборони. В той день їх не пропустили навіть на територію санаторію. Адміністрація виставила охорону при вході, чого, кажуть, не було за всю  45-річну історію закладу.

-Дядьку, пустіть нас до дельфінів, - рюмсав один з маленьких пацієнтів на руках у мами.

Мати хлопчика розповіла, що вони приїхали з Чернівецької області. Приїхали на повторні сеанси. Син мав затримку у мовленні. Після перших сеансів дитина почала розмовляти. Лікарі порадили закріпити досягнуте. Біля воріт стояли батьки і діти з Волині, Хмельниччини. Директор Центру Борис Когут з самого ранку спілкувався з приїжджими з Польщі. Журналісту RIA розповів, що заспокоював поляків, просив не хвилюватися, запевнив, що знайдуть спільну мову з директором санаторію паном Реп’яхом і діти пройдуть прийдуть призначений їм курс терапії.

Після тривалих перемовин з охороною бійці АТО попросили передати керівництву санаторію, що застосують силу, аби потрапити до директора. Була інша пропозиція – щоб директор вийшов до людей. Час минав, але все залишалося на своїх місцях. До учасників акції приїхали міський голова Хмільника та голова РДА. Зрештою, бійці, серед яких були представники батальйонів «Айдар», «Азов» та підрозділів Збройних сил, легко здолали опір охоронників і всі присутні зайшли на територію. Біля адмінкорпусу на них чекав директор пан Репях із частиною своїх працівників.

Солона вода псує комунікації

Пан Репях пояснив, чому відмовляється продовжувати  договір оренди. За його словами, солона вода, яку використовують для утримання басейну,  псує комунікації. У відповідь прозвучали вигуки «Банду – геть!».

- Насправді причина в іншому, - пояснив один з учасників акції, який просив не називати його прізвище. - Тут далі  плетуть свої схеми колишні «регіонали». І люди про це знають, тому й вигукують «Банду- геть!». Знають, що Репях колишній регіонал і підтримував тодішню владу. Знають про діла його свата, колишнього губернатора Хмельницької області Ядухи. Знають, що у компанії з ним колишній народний депутат Жук, який теж каламутить воду дельфінам. Він знаходиться у Хмільнику і вони спільно щось хочуть викрутити. Вже прихопили частину колишньої державної власності – один з корпусів, який спочатку згорів, а потім перейшов до їхніх рук.  Прокуратура два рази порушувала кримінальну справу і нічого не знайшла. Державний об’єкт перейшов у приватну власність – а порушень нема!

- Я не виключаю можливості, що «регіонали» у такий спосіб вирішили позбавити поранених бійців реабілітації у дельфінарії, - каже Борис Когут. – За два останніх місяці ми безкоштовно реабілітували понад 40 поранених хлопців, які повернулися з АТО. Дуже хороший ефект. Запитайте про це у них, почуєте те само. Бо я передаю їхні враження, якими діляться з нами. А як бути з дельфінами? Якщо раптом надумають завдати шкоду тваринам, ми тоді застосуємо для захисту усі свої можливості і сили. Сподіваюся, до такого не дійде. Свої замки на дверях вони  вже начепили. До дельфінів допускають тільки тренерів, щоб ті нагодували тварин.

Директор дельфінарію Борис Когут: "Ми домовилися про те, що дельфінарій перебуватиме у санаторії до кінця нинішнього року"Як пояснив пан Борис, у нього є інформація, що санаторій готують до продажу. Йдеться про ту частину об’єкту, що нині знаходиться у приватній власності. Нібито покупець поставив умову, щоб на території не було орендарів. Можливо, спробують влаштувати тут свій дельфінарій, додав співрозмовник.

За тварин заступився губернатор

В той час, коли основна частина учасників акції на захист дельфінарію, після обіду розійшлася, бійці АТО залишилися підтримувати колектив дельфінарію.

- Вони були з нами і наступного дня, - розповідає адміністратор дельфінарію пані Юлія. – Разом нам вдалося здолати охорону на вході до приміщення спорткомплексу, де знаходиться дельфінарій. Разом з нами були батьки дітей, які приїхали на дельфінотерапію. Завдяки такій підтримці, діти отримали лікування. Чи вдалося б це зробити на наступний день, прогнозувати складно, але тоді до нас приїхав губернатор.

- Розмова відбувалася у кабінеті пана Репяха. – каже Борис Когут. Був присутній мер міста, голова райдержадміністрації. Валерій Коровій розпочав її із запитання: «Чи потрібен Хмільнику дельфінарій?». Керівник міста сказав однозначно: «Потрібний! Бо він уже став візитною карткою Хмільника. Та й користь від нього очевидна».

Як стверджує пан Когут, в результаті розмови вирішено продовжити термін оренди дельфінарію до 1 січня 2016 року. До цього часу планують завершити будівництво басейну у центрі міста по вулиці Столярчука, неподалік від міськради і туди перевести тварин.

У департаменті інформаційної політики облдержадміністрації повідомили, що голова адміністрації сприятиме вирішенню питання, щоб зберегти дельфінарій. Для цього шукатимуть варіанти, де саме можна буде утримувати тварин надалі. Один з них – завершення будівництва нового басейну у Хмільнику. Але це не єдиний варіант. Можливо, дельфінів перевезуть в інше місто. Головне – залишити їх у нашому краї, зазначили в департаменті інформаційної політики.

- Керівництво санаторію з розумінням поставилося до прохання голови адміністрації Валерія Коровія та міського голови Хмільника Василя Грушка про необхідність продовжити термін оренди, - повідомив у розмові з журналістом RIA Анатолій Репях. – Домовилися, що дельфіни залишатимуться у нашому приміщенні до 1 жовтня 2015 року. Директор дельфінарію Борис Когут написав розписку про те, що до вказаної дати його підприємство «Доктор дельфін» зобов’язується звільнити приміщення санаторію. Якщо до цього числа не виконає взятих зобов’язань, будемо звертатися до суду. З приводу звинувачень, що Репях не дає можливості лікувати у дельфінарії бійців АТО, можу сказати, що у нашому санаторії вже пролікували 120 бійців, зокрема, зараз лікується шестеро тих, хто повернувся зі сходу країни. Надаємо їм допомогу безкоштовно. За це адміністрація має подяки і грамоти від командирів частин. Однак не виставляємо цю справу на показ. Тому про неї не всі знають.

.Директор санаторію Поділля Анатолій Репях: Борис Когут написав розписку, що його підприємство "Доктор дельфін" звільнить приміщення до 1 жовтня"Чотири мільйони для морських «лікарів»

Дельфіни у Хмільнику з’явилися у листопаді 2011 року. До того вони перебували у Севастополі. Там працював Борис Когут. Каже, неодноразово  мав намір перебратися в одну із західних областей. Пояснює це тим, що пацієнтам, які приїздили з-за кордону з європейських країн, далеко  добиратися до Криму. Та й сам пан Борис родом з Тернопільщини. Одного разу знайомі з Вінниці показали йому місто-курорт Хмільник. Тут він побачив зруйнований басейн. Викупив будівлю з наміром спорудити новий басейн  і перевезти дельфінів. Тоді ж познайомився з директором санаторію «Поділля» паном Реп’яхом. Під час розмови той запропонував оренду басейну. Санаторій після пожежі потребував додаткової реклами. Дельфіни стали рекламною родзинкою. За весь цей час у них не було конфліктів. Дельфінарій справно платив орендну плату. Нині вона складає у загальному приблизно 70 тисяч  гривень на місяць. У колективі Центру працює 16 людей - тренери, дитячий та дорослий, психологи, масажисти, логопеди, техніки та адміністративні працівники.

- На новий Центр дельфінотерапії виготовлено проектну документацію, - каже пан Когут. – Є також проекти на газифікацію, водопостачання, інші роботи.  Придбали метал для спорудження басейну. Стоять стіни й дах. Роботи призупинили у зв’язку з фінансовою кризою. Для їх завершення потрібно приблизно чотири мільйони гривень.

Борис Когут пояснив, що під час розмови з губернатором порушувалося питання про фінансову підтримку  центру «Доктор дельфін» у завершенні робіт на новому басейні. Каже, якщо така підтримка буде, реально завершити будівництво до закінчення встановленого терміну оренди. Якщо ні, проблема виселення знову повториться.

P.S. У понеділок, 6 липня, незважаючи на вихідний, дельфінарій відчинив двері. Керівництво Центру надало можливість дітям і бійцям АТО отримати додатковий сеанс дельфінотерапії. Як пояснив пан Когут, це подяка колективу за підтримку і своєрідна компенсація за моральні збитки.

P.S. Різні дати перебування дельфінарію у санаторії «Поділля» назвали сторони конфлікту: директор дельфінарію пан Когут стверджує, що їм дозволили перебувати у санаторії до кінця нинішнього року, тим часом керівник «Поділля» пан Репях називає дату – 1 жовтня. Чим викликаний такий різнобій, незрозуміло. Зате очевидно, що до першого жовтня збудувати нове приміщення для дельфінів у Хмільнику нереально. 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up