Передвиборча стрілянина у Хмільнику: далі буде

Передвиборча стрілянина у Хмільнику: далі буде
Керівник групи волонтерів кандидата у народні депутати по Хмільницькому виборчому округу №13 Петра Юрчишина 27-річний Руслан судитиметься із своїм кривдником – стрільцем із Києва.

За чотири дні до виборів хлопець отримав кульове поранення в ногу. За словами Руслана, у нього стріляв  агітатор іншого кандидата у депутати – Миколи Катеринчука.  Інцидент мав місце у Хмільнику біля дошки оголошень,  встановленою поруч із автобусною зупинкою «Районна лікарня».

Стріляв професіонал – холоднокровно і влучно
На місце пригоди викликали «швидку» і міліцію. Потерпілого забрали в лікарню. У хірургічному відділенні лікарі дістали кулю. Заступник головного лікаря Хмільницької районної лікарні Олексій Поліщук  у розмові з журналістом РІА повідомив, що в потерпілого був травматичний шок.  Поранення прийшлося у стегно лівої ноги  вище коліна.  Саме звідти дістали  кулю.  Її забрали міліціонери, як речовий доказ. Рану обробили.  Пацієнту призначили стаціонарне лікування.

- Згодом він повідомив, що хоче залишити лікарню, - розповідає пан Поліщук. – Та потім знову повернувся, сказав лікарю, що нога болить і самопочуття погіршилося.

Відео дня

На час приїзду журналіста потерпілий  перебував за межами лікарні. На зустріч прийшов, накульгуючи  ногу.  Розмову почав з того, що буде подавати заяву до суду на свого кривдника.

-Той, що стріляв, після затримання намагався довести міліції, що він захищався, - розповідає Руслан. – Ви бачили відео? Там все видно.  Я  до нього навіть пальцем не доторкнувся.  Відеозйомка – головний доказ. Та й свідки є, які можуть підтвердити, хто і що робив у той момент.

Під час розмови  Руслан  відтворив  на словах картину інциденту.  Каже, йому подзвонили волонтери, які розклеювали по місту листівки з фотографією кандидата  в депутати  Петра Юрчишина,  сказали, що їх машину  переслідують невідомі на автомобілях з київськими  і тернопільськими номерами.  Коли хлопці розклеювали на дошці листівки, до них підійшли ті само незнайомі і стали забороняти  це робити. Пояснювали тим, що тут вже є агітація за Катеринчука, тому іншої агітації не може бути.

За словами  Руслана,  коли він під’їхав,  з автомобіля з київськими номерами, вибіг хлопець, дістав пістолет і вистрелив йому в ногу.

- Зверніть увагу, у кого стріляв невідомий, - каже активіст руху «Чесні вибори» з Хмільника Віктор Надкреничний. – Не в того, хто розклеював листівки, а в Руслана, який тільки що вийшов з машини. Тобто, знав, у кого треба стріляти. Вони не перший день сиділи у нас на «хвості» і, очевидно, мали інформацію про кожного, хто і чим займається. 

Ще один учасник інциденту пан Олег звертає увагу на те, куди саме стріляв  чоловік.

-Він знав, куди цілитися, - розповідає Олег. - Вистрелив не просто в ногу, а в м’яку частину тіла, щоб не травмувати кістку. Мабуть, профі, якщо вміє так влучно стріляти. Робив це холоднокровно. Після пострілу нікуди не тікав, зброю не ховав. Навпаки, наставляв пістолет на кожного, хто намагався наблизитися до нього,  кричав: «Лягти всім на землю!». Вистрелити в людину – і при цьому зберігати спокій, таке не кожному дано.  Не сумніваюся, що він знав, що його  «відмажуть» від міліції, тому й поводився зухвало.

Стрілець з київською пропискою

-Я була присутня при тому, коли міліція записувала дані стрільця, - каже керівник виборчого штабу  Петра Юрчишина Наталія Холод. – Чула, як він називав адресу – Київ, вулиця Бальзака.  З ним був ще один напарник, той сказав міліції, що він з Вінниці, проживає в будинку по вулиці Соборна. Їх відпустили швидко, наших активістів допитували значно довше.

За словами співрозмовниці, після випадку із стріляниною по місту стали поширювати брехливі чутки. Одні говорили, що агітатори  Юрчишина не  могли поділити гроші, тому почали стріляти один в одного. Про це  повідомив сайт Катеринчука.

- Найбільш огидною і брехливою стала чутка про те, що наш кандидат, нібито збирався покінчити життя самогубством, не зробив цього тільки тому, що дружина втрутилася, - продовжує Наталія Холод. – Таке могла  вигадати тільки людина хвора на голову. Насправді цього не було і не могло бути, але ж, якщо люди говорять, то хтось може і повірити.

Як стверджує пані Наталія, агітаційні матеріали їхнього кандидата заліплюють листівками, що компрометують пана Юрчишина. За її словами, у Козятині протягом дня волонтери зняли з щитів та стовпів три мішки листівок «чорного» піару.

- Хтось спалив машину  нашого агітатора, - каже пані Наталія. - Згорів  старенький  «Москвич»-пікап. Ще будемо з’ясовувати, як і чому це сталося. Але факт уже очевидний. На жаль, таких прикладів багато.  На обласному телебаченні показали сюжет, в якому один з виборців говорить, що Юрчишин пообіцяв йому побудувати будинок,  якщо той проголосує за нього.  Коли ми звернулися із заявою до суду, то представник Катеринчука заявив, що вони такого сюжету не замовляли.  Стрілки перевели на телебачення. Але стріляти у людей – такого у нас ще не було на жодних виборах.  Якщо не покарати винних,  то це може повторитися. І не тільки у час виборчих перегонів. Тому ми будемо тримати у полі зору розгляд справи у суді і надамо їй максимального розголосу. Щоб судді не подумали спускати на гальма.

Зброя конкурентів - гуси, качки, коні

У Хмільнику виборчий штаб кандидата Миколи Катеринчука знаходиться у приміщенні колишнього будинку побуту. На фасаді будинку за два дні до виборів журналіст  звернув увагу на два агітаційні плакати.  На одному велике фото Катеринчука,  на другому – Юрчишина.  Керівник виборчого штабу пана Катеринчука Анатолій Мороз під час розмови поскаржився, що конкуренти протягом усієї кампанії псують їхні агітаційні матеріали. На підтвердження показав  аркуш паперу з намальованою гускою. «Продаю гусей», - після такого напису значився номер мобільного телефону.

-Такими листками заклеюють наші агітаційні матеріали, - каже пан Мороз. – На одному гуси, на іншому качки, коні, вівці – весь арсенал сільського господарства. Номера телефонів малюють «зі стелі», у деяких навіть не вистачає потрібної кількості цифр.

Співрозмовник не сумнівається, що це робота конкурентів. Каже, в їхнього опонента є чим розраховуватися з людьми, у нього виробництво, в оренді тисячі гектарів землі.

Ситуацію із стріляниною пан Мороз не став коментувати. Пояснив, що це компетенція прес-служби їхнього кандидата. Про інцидент, каже, звичайно, чув, бо ж місто невелике, але оцінювати це не в його компетенції. У прес-службі пояснили, що ситуацію прокоментували і коментар виставили на сайті. Цитуємо написане: «Агітатори Петра Юрчишина влаштували між собою розбори із стріляниною. Агітатори кандидата в народні депутати у виборчому окрузі №13, самовисуванця Петра Юрчишина влаштували між собою бійку із застосуванням вогнепальної зброї. Один із учасників інциденту отримав поранення в ногу, того хто стріляв - затримала міліція.

Про це повідомили місцеві мешканці, які буди очевидцями інциденту. За неперевіреною інформацією,  причиною сварки стали гроші. «У засобах масової інформації повідомлялося про факти підкупу виборців, аби ті голосували за Петра Юрчишина. «Потрібно підписати відповідну заяву та надати копію паспорта. За це людина отримує 100 гривень, а після голосування будуть видавати ще по 100 гривень», - переповідають мешканці 13-го округу. – «Такі випадки зафіксовані сьогодні в Козятинському, Калинівському та Хмільницькому районах».

«До нас надійшла інформація про те, що скуповують голоси в селі Митинці Хмільницького району, в селі Перемога Калинівського району та в Козятині. Люди написали відповідні заяви в міліцію. Ведеться перевірка фактів. Зрозуміло, що там де замішані гроші, завжди виникатимуть конфлікти. Ймовірно, що ті хто скуповував голоси і влаштували бійку зі стріляниною», - говорить помічник народного депутата України, довірена особа кандидата в народні депутати України від Блоку Петра Порошенка Миколи Катеринчука - Руслан Чорнолуцький.

Анна Олійник, керівник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції:

-Міліція проводить розслідування інциденту, який мав місце у м. Хмільнику. У місці, де проводилася агітація за одного з кандидатів в народні депутати, між двома чоловіками виник конфлікт із застосуванням зброї.

В результаті суперечки один з них отримав поранення ноги з пристрою для відстрілу гумових куль. Потерпілого госпіталізували. Чоловік, який здійснив постріл, був доставлений до міськвідділу міліції та допитаний. Зброя, з якої було здійснено постріл, перебуває в нього на законних підставах. Свої дії він пояснив самозахистом.

Обставини інциденту з’ясовувала слідчо-оперативна група міліції, яка прибула на місце події. Правоохоронці   вилучили зброю та направили на експертизу.

Дана подія внесена слідчим відділом до єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч.4 ст.296 КК України (хуліганство із застосуванням зброї). Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від 3-х до 7 років.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up