«Лазили біля ставки Гітлера, по Мурам». Вінницькі діггери про підземелля міста

«Лазили біля ставки Гітлера, по Мурам». Вінницькі діггери про підземелля міста
  • Діггери – це не шукачі скарбів. Під землю їх тягне пристрасть до досліджень. Дійсно, цікаво вивчати, фотографувати і наносити на карту маловивчені і покинуті підземелля Вінниці. Це зовсім інший світ - там свої закони і своє життя.

Журналіст 20хвилин знайшов спільноту діггерів у Вінниці. Вони розповіли, що їх тягне у підземелля, що потрібно для того, щоб стати діггером, та поділилися своїм сленгом.

Зустріч с діггерами. Без прізвищ та адреса бомбосховищ

Невелика група юнаків зустріла біля вінницького політеху. Всі в камуфляжі, із невеличкими рюкзаками.

— Доброго вечора. Якщо будете писати, то, будь-ласка, не вказуйте прізвища, – привітався юнак і представився Кротом. — У нас вже були колись проблеми через журналістів. Після виходу статі до одного із наших друзів звертались органи внутрішніх справ. І розмова була дуже неприємною.

Відео дня

Що за звір такий «діггер»?

Від англійської dig — копати. Тому, якщо розширити це поняття, то діггерами можна назвати усіх людей, які працюють під землею — археологи, шахтарі, та інші. Але юнаки з Вінниці не є ні тими, ні іншими. Вони — ентузіасти, які лізуть у підземелля на свій страх та ризик.

До речі, лазання у бункери, підземні ходи — це незаконно. Цілі бомбосховища на балансі у промислових підприємств. Тому перед виходом на «об’єкт», діггери видумують легенди, - що казати, якщо піймали «на гарячому». Але іноді навіть правдиві історії, про те «як ви тут опинились» не спрацьовують.

— Так, були проблеми із законом. — розповідає хлопець із позивним Готей – Наприклад у Техаса (позивний дигера — авт.) стріляли.

— Але промазали! — каже Техас (сміється).

— А мені одного разу приснули у обличчя перцевим балончиком, — каже юнак, який представився Татарином — Все лице потім червоне було, і очі горіли вогнем.

Амуніція

Стати діггером — неважко. Як розповідали дослідники підземелля, потрібен мотузок, болторіз та сильне бажання.

— Багато хто напрошується полізти у підземелля, — розповідає Татарин. — Залазять, роблять фотографії, а потім кажуть, що було дуже круто. І більше не лізуть, а тільки в соцмережах діляться своїми селфі та хваляться, що вони «тру-діггери».

Ще одна незамінна річ, яка повинна бути — ліхтарик. А краще — декілька. Бували випадки, коли ліхтарик розряджався та екстремали знаходили дорогу на поверхню наосліп.

Економічна криза в країні вдарила і по дослідникам підземелля. Діггери жаліються, що раніше було достатньо 100-200 гривень, щоб купити добрий камуфляж, рюкзак, шкіряні берці, і ще залишилось би грошей на флягу. Сьогодні за таку ціну неможливо навіть «дубок» узяти (різновид камуфляжу – авт.).

Цікаві об’єкти у Вінниці

За розповіддю юнаків, сьогодні у Вінниці їм вже «нудно». Невивчених бомбосховищ вже не залишилось. І навіть підземними ходами із середньовічної Вінниці під Соборною вони встигли походити.

— Через нудьгу лазимо по покинутих домівках, підвалах, — каже Крот. — У Вінниці вже робити нічого.

.

Усі відкриті бомбосховища у Вінниці запущені. Деякі затоплені, інші – розграбовані. Найкраще збереглися ті підземелля, які є на «балансі» у міських служб та приватних компаній.

— Взагалі-то укриття може бути просто під вашим будинком, а вам і в голову не прийде його там шукати, — розповідає дослідник підземелля. — Вхід може бути замаскований під гараж або сарайчик, а повітрозабірники — під вікна підвалу. Шукати варто поруч з будинками повоєнної забудови, серед таких укриттів є відкриті, в яких зберігають консервацію та картоплю.

Під час розмови із діггерами відчувалось, що вони серйозно ставляться до свого захоплення. Їм шкода, що люди зруйнували майже всі відкриті бункери, які можна було б законсервувати, зробити із них музей.

— Ми не розуміємо, як так можна було робити, — каже Крот. — Розібрати на металобрухт справні механізми, красти та палити все те, що могло би принести користь. Особливо зараз, коли в Україні справжня війна. Як би нам дали контроль над бункерами, то наші хлопці безкоштовно підтримували б порядок. Але вже пізно. На відновлення бомбосховищ потрібно багато грошей, яких ні в кого немає.

Трофеї

Найкращими трофеями у бомбосховищах для діггерів є хімзахист, протигази, аптечка АІ-2, обладнання, лабораторний посуд, карти, схеми, сумки, датчики та інше. Чим краще збереглося, тим цінніше артефакт.

- Найкращим трофеєм для мене став ящик із пустими аптечками АІ-2, майже цілий ізолюючий протигаз, – розповідає Татарин. – До речі, у такому протигазі можна плавати під водою. Повітря надходить до людини у такому протигази не через фільтр, а завдяки спеціальному балону.

Екскурсія по вінницькому бомбосховищу         

Діггери вирішили показати бомбосховище біля дитячої обласної лікарні. Цей бункер відомий тим, що після виходу сюжету на телеканалі «ВІТА» до нього завітали мародери.

— Як тільки вийшов сюжет про бомбосховище, його почали грабувати, — говорив діггер із позивним Крот. — Розпиляли мотори, розібрали трансформатори, відкрутили крани та нагадили, де тільки могли. До цього воно було у нормальному стані, його можна було привести у порядок.

І з тих пір ця спільнота влаштовує так звані «екскурсії» у вінницьке підземелля тільки за умови повної анонімності.

Провідник підсвічує ліхтариком і допомагає визначити призначення приміщень. У центрі бункеру - велика зала, заввишки близько трьох метрів і площею близько 150 метрів. Тут прохолодно, але на вулиці ще холодніше. З центрального залу — входи в різні приміщення: туалети, операційна, кімната з коптеркою для електрика.

Заходимо в кімнату хімзахисту. За словами гіда, там вся підлога була встелена протигазами. Але тепер на місці ящиків лише гар по стінам та уламки скла.

— Це справа кавесів, — розповідає Готей. — Нажруться, накуряться, і в такому стані руйнують все, що  залишилось. Ось старі протигази спалили, не змогли обійти стороною.

Йдемо далі, наступна кімната — для обслуговування вентиляційних систем. Великі мотори розпиляні на місці. Крот пояснює, що це мисливці за кольоровими металами постаралися. Взагалі по всьому бункеру ситуація так ж сама — все що могли вкрасти, вже вкрали.

Сленг

Якщо опинитесь у суспільстві діггерів, то не дивуйтесь їх мові. Як у кожній справі, дослідники підземель так само мають вузькоспеціальні терміни.

Бомбарь — бомбосховище на мові дигерів. До речі, вони не полюбляють такі назви, як бункер, підземне укриття.

Дрон — жива одиниця техніки, буквально — «робот-розвідник». Недосвідчений дігер, використовуваний для дрібних доручень. Змушений часто ризикувати собою.

Піггер — від англ. Pig — свиня. Дослідник підземель-новачок. Не досяг у своїй діяльності будь-яких значних результатів, але оголошує себе професіоналом. Такі "діггери" намагаються давати інтерв'ю ЗМІ і робити які-небудь висновки про підземні споруди. Своїми діями дискредитують рух в цілому і ображають почуття справжніх професіоналів.

Кавес (дестроєри – від англ. руйнівники) — люди, які залазять у підземелля у п’яному або наркотичному стані та руйнують все навкруги.

Аборигени — містяни, які є завадою для дигерів. Зазвичай це крикливі бабусі та активні чоловіки, які відганяють дигерів від підземель.

Ракохід — невеликий тунель, що допускає пересування тільки повзком або пригнувшись.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Егерь Егор

    есть общепринятый сленг , что б понимали все а не только 1 группировка это 1

    2-места да не указано, но блин, ты думаешь не понятно че за бомбарь,

    3-уже скучно? ты знаешь сколько лазить не облазить?

    4-прогугли про ДИГГконтест,

    5-просто одна и та же инфа напостой... которую уже и наизусть можно выучить, а про робочий я не говорил, у нас не 1 заброшеный бомбарь

    6-пообщайся с клубами которые более опытные, а тогда уж чет говори)

    просто ща менты... одним словом ток дай вовод найдут даже не то что пустую, а поломаную АИ и уже будут вешать...
  • Дарья

    Марна трата часу, хлопцям більше немає чим зайнятись, більше немає інших розваг? Недай Бог, ще завалить в тих бункерах.

    Анонім reply Дарья

    Не смешите вы не первые от кого я это слышу (в этот раз читаю)

    Анонім reply Анонім

    Главное, чтобы не в последний :)
  • Анонім

    Надо было уже и динки-диггера вспомнить))))

    Анонім reply Анонім

    умник? объясняй читателям,честно говоря самому интересно послушать, а динки можешь себе оставить на память вдруг ЧОПа с причудливыми наклоностями встретишь
  • Анонім

    Кавесы? Тупоржу. Либо жкрналист непонял, либо ребята совсем непонимаю сто такое кавес и кто такие кавесы)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up