Луганчанин пропонує шукати у вінницьких органах влади історичні пам’ятки

Луганчанин пропонує шукати у вінницьких органах влади історичні пам’ятки
На сайті електронних звернень луганчанин Ростислав Камерістов пропонує місцевій владі своїми силами організувати пошук історичних пам’яток в своїх департаментах та підприємствах.

- Питання збереження історичної спадщини для України завжди було і лишається одним з найбільш болючих та актуальних одночасно, - пише автор у змісті петиції. - Ми маємо надзвичайний сплеск цікавості Українців не тільки до історії загалом, а й до історії власних родин, все більш популярними стають генеалогічні дослідження.

На думку Камерістова, так можна “зберегти для нащадків не тільки традиційні джерела інформації таких досліджень, але й додаткові (які іноді бувають єдиними) так званого «радянського» періоду”.

Відмовили бо не місцевий

Відео дня

Це вже не перша спроба Ростислава. Як вказано на його фейсбук-акаунті, хлопець народився в Артемівську на Луганщині. Але зараз проживає у Львові. Там він зустрічався з засновником вінницького Центру вивчення генеалогії “Пращур” Віктором Долецьким на різних подіях, про що нам вказав сам Віктор.

Фото надіслав Віктор у підтвердження словам. Зліва - Ростислав, Справа - Віктор Долецький на події у Львові.

- Так це не перша його спроба створити петицію, - каже він. - Ростиславу відмовили в багатьох містах України.

Про це пише і сам луганчанин, коли йому відмовили у Чернігові через те, що він “не є членом територіальної громади"

- У Законі "Про звернення громадян" нічого не сказано про те, що статут територіальної громади може визначити "коло осіб" хто може подавати петицію, лише зазначено, що статут регулює термін та збір підписів, - пише у пості на фейсбуку Ростислав Камерістов.

Але у Вінниці йому пощастило більше: тут, принаймні, петицію вже опублікували.

Чи є цікаві речі для історії у чиновників та комунальників?

Засновник Центру вивчення генеалогії "Пращур" Віктор Долецький розповів, що вони знаходили подібні пам'ятки в архівах комунальних чи державних підприємств:

- Наприклад ми часто звертаємось в сільські ради, де зберігаються "Господарські книги" - дуже цінне джерело про селян, які велись з 1944-го року, - каже він. - Також декілька раз знаходили особові справи на заводах по працівниках. Але часто такі справи вже знищені після 30-ти років зберігання.

Віктор також розповів, оскільки такі документи знаходяться не в держархіві, то доступ до них вкрай важкий.

- У військоматах зберігаються листки призовників і через шістдесят років зберігання їх просто знищують. Таким чином, було втрачено маса документів про українців які воювали у Другу світову війну, - розповідає засновник Центру вивчення генеалогії “Пращур”.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Ідея хороша. Я наприклад, також нещодавно дізналась, що у мене є польське коріння.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up