Їздовий на Вінниччині став маестро - заслуженим працівником культури

Їздовий  на Вінниччині став маестро - заслуженим працівником культури
Звання заслуженого працівника культури присвоєно колишньому їздовому Михайлові Пустовіту з Могилів-Подільського району. 40 років тому він, тоді їздовий у рідному селі Сугаки, створив духовий оркестр. Заочно здобув музичну освіту. За весь цей час підготував п’ятсот музикантів.

Уже 20 років сільський оркестр підтверджує звання народного, бере участь у концертних програмах. Музиканти із Сугак не раз виступали в обласних фестивалях, грали також у столиці. З нагоди 40-річчя колективу у сільському будинку культури урочисто вшанували маестро і його учнів. Нині в колективі 18 досвідчених  музикантів (30-50 років) і 15 школярів. Разом з ними привітати вчителя прибули його колишні вихованці з різних міст держави. Серед них був і син пана Михайла Василь, який служить у Президентському оркестрі. Телеграму з Каліфорнії надіслав Олександр Брижак. Він працює в популярному американському духовому оркестрі.  Колектив «Фанфари Купали» створив у Вінниці ще один учень Пустовіта – Олег Руденький.

Ще до війни у Сугаках був духовий оркестр. У ньому грали три брати  Пустовіти – Лук’ян, Йосип та Микита. Останній був батьком нинішнього керівника оркестру. Він загинув на фронті.

-Вірю, що ця любов до музики передалася від батька, - каже пан Михайло. – Не буває дня, щоб не займався музикою. Це як у декого з письменників – ні дня без рядка. Навіть  коли пасу череду,  тоді весь день зайнятий,  увечері все одну знаходжу час для репетицій.  Колись учні приходили до мене на заняття додому. Теща спершу затуляла вуха. А потім сказала: «Або ти йдеш кудись зі своїми трубами, або я піду з дому…»

Відео дня

Які можливості у їздового? До того ж, він не знав нотної грамоти. Та й музикантів  вистачало. У селі грали аж два оркестри. Звуки труб лунали не тільки на весіллях. У неділю на майданчику в центрі села традиційно грали музики, бажаючі танцювали. Втім, ніхто з трубачів не мав музичної освіти. Михайло сам хотів навчитися, а далі мріяв інших навчати.

Якось у будинку одного з сільських інтелігентів Пустовіт побачив книгу «Школа Блажевича» із серії «Бібліотека музичних видань».  У ній все для гри на трубі. Купити її чоловік не мав грошей. Домовився, що буде  орати городи і таким чином з ним розрахуються підручником з музики. Опанувавши ази, Пустовіт поступив до культосвітнього училища у Чернівці за фахом духові інструменти. Тоді ж йому доручили створити професійний колектив.

-Тих, хто вже грав у оркестрах, перевчити практично неможливо, - розповідає Михайло. – Вирішив набирати на навчання учнів зі школи. Так за заняттями з дітьми пролетіло вже аж 40 років. Навіть не віриться, що стільки часу минуло.

Відданість мідним трубам, випробування якими з честю пройшов маестро, оцінена тим, що йому присвоєно почесне звання заслуженого працівника культури України. Сам пан Михайло жартує з цього приводу, каже, йому й уві сні таке не могло привидітися, коли на возі поганяв коней, що колись отримає таке звання. Головне – заслужено!

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up