У Вінниці письменниця з Донецька презентувала нетиповий образ переселенця

У Вінниці письменниця з Донецька презентувала нетиповий образ переселенця
Книга «Люди Донбасу. Життя спочатку», яку презентували у ДонНУ, спростовує усталений у суспільстві стереотип про переселенців, які, нібито, «сидять на шиї» в решти українців.

Образ нетипових переселенців майстерно виписала молода письменниця з Донецька Вероніка  Миронова. Книгу «Люди Донбасу. Життя спочатку»  неспроста презентувала у Вінниці, в Донецькому національному університеті.  Автор книги, як і ДонНУ,  також залишила рідний край після його тимчасової окупації.

Письменниця пропонує читачеві подивитися іншими очима на тих, хто не з власної волі опинився далеко від рідного Донбасу. У 14-ти великих і малих містах та селах зустрічалася письменниця з майбутніми героями книги. «Спершу мала намір розповісти про «переселенство як явище, - каже пані Вероніка. – Однак під час роботи акценти змістилися. Сталося це тоді, коли  зустрілася з людьми,  які, стиснувши в кулак силу волі, демонструють, що у рідній державі будь-де можна почати життя спочатку. Зрозуміла, що важливіше руйнувати усталені стереотипи про людей Донбасу, які, нібито, сидять на шиї в інших. Мої герої спростовують цю поширену у суспільстві  думку».

Відео дня

У кожній з тридцяти однієї окремих розповідей автор стверджує, що люди, які несподівано опинилися в іншому місці, не є тягарем для інших. Її герої  ні в кого, нічого не просять, дехто, навпаки, ще й допомагає. Всі вони навчаються заново жити на новому місці. Для них важливо, що роблять це у рідній державі, а не у вигаданій кимось територіальній одиниці з назвою на три літери.  

-Приклад цих людей перекреслює усталений образ переселенця, - ділиться думками завідувач кафедри  журналістики ДонНУ Олена Тараненко. – Своїми діями герої книги ніби  закликають інших – роби, як ми.  Кажу «ми», бо я теж залишила Донбас, втратила домівку. Незважаючи на всі труднощі, що тягарем лежать на серці, люди, які вибралися з Донбасу, дехто під свист куль, дехто з однією валізою в руках, зберегли головні людські цінності і віру в незалежність нашої держави. Ми зберегли те, заради чого варто далі жити.

Пані Олена пишається тим, що автор книги колишня їхня студентка. Вероніка Миронова закінчила філологічний факультет. Тому й  спілкувалася під час презентації  відверто і щиро, як з гарними друзями. Одна з розповідей у книзі не вписувалася у загальну канву твору. Вероніка каже, довго роздумувала, що робити з нею: залишати, чи прибрати? Довірилася давньому прислів’ю – з пісні слова не викинеш. Лікар, який перебрався з Луганщини до Запоріжжя і працює нині там за фахом, як і кожен з героїв книги, відповідає на питання: «Чи мріє він повернутися у рідні краї?». – «Так, мрію, - відповів той. – Тільки трохи згодом, коли моя молода республіка ЛНР зміцніє, зіпнеться на ноги, тоді й візьму квиток до Луганська». У розповіді про згаданого лікаря збережено один промовистий штрих. Коли автор розшукувала його у лікарняному закладі, спершу не звернула уваги, що колеги, до яких зверталася, не називали чоловіка по імені, не згадували прізвище. «А-а, це той, переселенець», - чула у відповідь.

Перша презентація книги «Люди Донбасу. Життя спочатку» відбулася у Львові на цьогорічному на форумі видавців. Тепер автор привезла своє дітище до рідної альма-матер. Її зустріли справді по-материнськи тепло. Розчулили до сліз. Так буває, коли зустрічаєшся з друзями, які так само, як ти, також сповна сьорбнули з тієї само гіркої чаші. Ще більше сліз буде, коли донецькі знову повернуться на Донбас. Бо усім їм хочеться додому. Навіть тим, кому добре на новому місці.

    

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up