Студент з Вінниці створив робота, який може подати хворому ліки, вимірювати тиск, температуру тіла…

Студент з Вінниці створив робота, який може подати хворому ліки, вимірювати тиск, температуру тіла…
Багатофункціональний робот-маніпулятор для допомоги лежачим хворим розробив студент Вінницького «політеху» Дмитро Кривий. Залізний «чоловік» може не тільки подати ліки, а також виміряє тиск, температуру тіла… Все це завдяки надсучасним комплектуючим, які винахідник отримав з Америки.

Приблизно рік тому друг Дмитра Кривого опинився у складній ситуації. Хлопець випав з восьмого поверху. Дивом залишився живий, але пошкодив хребет. Дмитро постійно провідував його і бачив, як непросто бути людині, коли вона прикута до ліжка. Тоді й виникла ідея допомогти другові.

Про те, як Дмитро створював робот для друга, він розповів журналісту RIA.

Ліки подасть залізний «чоловік»

Відео дня

- Спочатку я задумав створити механічного помічника, який би виконував прості функції – подати необхідні ліки чи, що там ще лежить поруч на тумбочці, - розповідає Дмитро. – Згодом зрозумів, що цього замало. Адже американці надали мені такі деталі, що мають набагато ширші можливості. Яек було цим не скористатися?  

Наш винахідник  контактує з однією з американських фірм у галузі ІТ-технологій. Каже, завдяки таким контактам, його робот «напічканий» найсучаснішими деталями.

Щоб завершити роботу, Дмитру потрібно ще трохи часу. Шкодує, що другові не встиг допомогти.

- Лікарі вже підняли його на ноги, - каже Дмитро. - Він знову повернувся на навчання. Будучи лежачим, став моїм помічником. Я приходив до нього і бачив, як відбувається лікування, реабілітація. Основні з цих процесів закладено у функції робота. Наприклад, кількість вправ для підняття руки. Лікарі мають спеціальні комплекси для лікування лежачих. Робот допомагатиме їх виконувати.

Дмитро сподівається, що його робота зацікавить когось з інвесторів. Гріх залишити поза увагою розробку, що дає можливість піднімати хворих з ліжка.

- Подавати команди маніпулятору може не тільки хворий, - розповідає Дмитро. - Програма дає можливість контактувати із залізною «людиною» на відстані. Для цього можна зателефонувати з мобільного, задати необхідну операцію і механічний «помічник» виконає її.

Крім механічних функцій, студент-винахіднинк завантажив свого залізного «чоловічка» додатковою роботою. Зокрема, запровадив систему тренінгу нерухомих кінцівок, а також запрограмував, щоб той контролював за станом здоров’я. Точніше кажучи, фіксував основні параметри, зокрема, показники артеріального тиску, кількість і частоту ударів серця і т.д. Як це має робитися на ділі?

Виміряє тиск, температуру…

Маніпулятор студента Кривого являє собою цілий комплекс. Коли Дмитро презентував свою роботу, він дав їй таку назву: «Проект CClipse  - програмно-апаратний комплекс для поліпшення стану, реабілітації  та відновлення втрачених функцій хворих чи травмованих людей з набутими обмеженнями руху». Дмитро пояснив, що крім самого робота, комплекс включає в себе ще два пристрої.

Один з них – мікрокліпса. Винахідник пропонує закріплювати її на вухо. Каже, що цей пристрій  моніторить стан здоров’я людини. В режимі реального часу визначає стан серцево-судинної системи, зокрема, кількість і частоту ударів серця, рівень кисню в крові, температуру тіла та низку інших важливих показників. Винахідник наголошує, що все це реально. Такі операції виконуються завдяки надсучасним комплектуючим. Мікрокліпса може безперебійно працювати протягом дня. Саме на стільки часу вистачає потужності Lі-ion акумулятора, пояснив співрозмовник.

Другий пристрій зовнішньою формою нагадує годинник. Кріпиться на руку. Оснащений дисплеєм та спеціальними сенсорами.

- Завдяки такому оснащенню на екрані видно реальні графіки та показники  в режимі реального часу, - пояснює пан Дмитро. – Поруч з хворим закріплюється виконуючий механізм. За його допомогою хворий може сам себе обслужити. Для цього варто віддати команду (через мікрокліпсу, чи так званий годинниковий модуль на руці). Команди можна подавати також віддалено. Робиться це завдяки вбудованому каналу зв’язку WI-FI. Рідні чи знайомі хворого, які мають смартфон, можуть обслужити його на відстані.  Для цього по телефону подають необхідну команду маніпулятору і той виконує її.

Надсучасні комплектуючі отримав з США

Під час розмови Дмитро декілька разів наголошував, що переваги створеного ним комплексу в застосуванні самих сучасних комплектуючих та спеціальних авторських алгоритмів. Завдяки цьому зменшено габарити маніпулятора, зате суттєво збільшено функціональність. Інтуїтивне управління та зрозумілий інтерфейс  дають можливість використовувати пристрої хворим з обмеженою діяльністю мозку.

-Комплектуючі мені надала одна з американських «айтішних» компаній, - пояснює винахідник. – Стосунки з нею налагодив завдяки знайомому викладачеві з Київської політехніки. Мене запрошували до США. Компанія знаходиться у Сан-Франциско. Презентував там проект робота-розвідника для АТО. Якщо говорити відверто, про АТО не згадував. Під час презентації говорив, що це робот для роботи у складних умовах стихійних ситуацій, землетрусів, інших природних катаклізмів. На прощання американці повідомили, що надають можливість замовляти в них комплектуючі. Я подякував, але відмовився. Бо ж це коштує немалих грошей. Американці усміхнулися і повідомили, що надаватимуть безкоштовно.

-Який їм резон?

-На аналогічне запитання відповіли, що тим само рекламуватиму їхню продукцію, - каже пан Дмитро. – Чотири рази вже замовляв комплектуючі. Мені їх справді надали без грошей. Спасибі американцям, що тут ще скажеш…

Ще одна поїздка була торік у Дмитра до Австрії. Каже, коли був в Америці, на фірмі на нього звернули увагу австрійці. Вони перебували у Сан-Франциско у справах налагодження співпраці. Австрійці розкручують проект фабрики «Мудрі іграшки». Кмітливий хлопець з Вінниці привернув їхню увагу. Запросили на стажування. Звичайно, Дмитро не відмовився від такої поїздки. Не приховує, що йому австрійці пропонували роботу на фабриці мудрих іграшок.

-Так і сказали – приїжджай уже і починай працювати, - розповідає Дмитро. – Але мені треба закінчити навчання, диплом отримати. Робота нікуди не дінеться. На даному етапі для мене знання важливіше.

Я запитав Дмитра, коли його робот можна буде побачити у лікарнях. Винахідник відповів, що у нашій державі запровадити щось нове у виробництво – велика проблема. За його словами, торік у Міноборони зацікавилися його роботом розвідником. На етапі зацікавлення все так і завмерло.

- Коли провідував у лікарні друга, бачив, скільком хворим потрібна допомога електронного «лікаря», - каже співрозмовник. – Чи зацікавить винахід інвесторів, не можу сказати. Без їхніх грошей робот в лікарню не прийде.

Розробки вінничанина відомі за кордоном

Студент Інституту інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії Вінницького «політеху» Дмитро Кривий перемагати в конкурсах почав ще школярем. На першому курсі університету  виборов два перших місця у Міжнародних конкурсах: у Норвегії «Енергія і середовище» та регіональному фіналі (місто Київ) Міжнародного чемпіонату комп’ютерних талантів «Золотий байт» (номінація Startup challenge). У травні 2014-го здобув третє місце Міжнародного конкурсу комп’ютерних проектів серед учнівської та студентської молоді «INFOMATRIX – 2014» (Бухарест, Румунія). Дві перемоги записав у свій актив у Всеукраїнських конкурсах - на ХІІІ чемпіонаті з інформаційних технологій «Екософт 2014 та фестивалі інноваційних проектів «Sikorsky Challenge». У 2015-му  знову став призером (третє місце) на «золотому байті». Нагородою став ноутбук, яким нині активно користується у роботі. Свої розробки презентував у США, Норвегії, Польщі, Молдодві, Росії, Білорусі.

-Винахідницька робота Дмитра, одного з кращих наших студентів, не заважає йому у навчанні, - каже заступник декана факультету інформаційних технологій Вікторія Войтко. – Навпаки, він встигає і працювати, і вчитися. Навчається хлопець на відмінно.

Молодша сестра Дмитра учениця школи Олена також долучилася до світу комп’ютерних технологій і вже презентувала свою роботу на одному з конкурсів. Любов до опанування нелегкої, але надзвичайно цікавої науки, діти перейняли у батька – пан Віктор теж є випускником Вінницького політехнічного. У Вінницькому будинку школярів веде гурток технічної творчості. Саме з цього гуртка син і донька взяли старт у галузь ІТ-технологій.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Анонім

    Хлопець розумний, і знайде своє місце в житті, Критикувати теж необхідно мати знання, чи хоча би розуміння що речі за які іде мова програмно-апаратні, оті всі прості штуки що він виготовив сам  просто ілюстрація до програмного забезпечення.

    Вся справа в технологіях які застосовані. Хіба погано такий алгоритм організувати для протезів які випускає наша промисловість. А комплектуючі зараз дешеві, та і фірми виробники діляться з розробниками яких знають своїми новинками безоплатно.
  • Анонім

    А це взагалі супер-пупер винахід Робот розвідник-розмінувальник-безпілотник-розвозчик піци...https://www.youtube.com/watch?v=LEGiW43sKn8

  • Анонім

    Брехня на брехні.. Такий "надсучасний маніпулятор" коштує 20$ в будь-якому магазині електронних іграшок, а прикрутити легенду про те як він подає таблетки, або годинник з супутниковим зв"язком то на це Дмитро майстер. Соромно навіть читати такі статті
  • Анонім

    Американцы не будут просто так давать комплектуюшие. Это значит, что когда парень захочет свое устройство запатентировать (не в Украине ), американцы сразу заявят на свои права - это уже накатанная схема
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up