Нові професії в ресторанному бізнесі

Нові професії в ресторанному бізнесі
Більшість пересічних вінничан вважають, що в ресторані працюють кухар, офіціанти, адміністратор. Та ресторанний бізнес розвивається, і виникають нові професії з незвичними для слов’янського вуха назвами: хостес, сомельє, бариста.

Знайти у Вінниці хостес виявилось непросто. Як повідомили в Ленінському районному центрі зайнятості, лише одного разу до них звернулись із заявкою на цю професію.
- Можливо, просто роботодавці звертаються з такими заявками до приватних кадрових агентств або ж шукають персонал за допомогою об’яв, - повідомила головний спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями Ленінського районного центру зайнятості Світлана Леонтьєва.
Ресторан, що шукав хостес, ще не відкрився, та до пошуку кадрів його директор ставиться дуже серйозно.
- У нашому закладі обов’язково буде працювати хостес і сомельє. Присутність цих людей у закладі говорить про його рівень, - сказав директор ресторану Ігор Зволейко.
Сомельє
В єдиній в Україні міжнародній школі у Києві навчають сомельє. Після закінчення слухачі отримують дипломи міжнародного зразка. Один із випускників цієї школи дав згоду на роботу у вінницькому ресторані і, як тільки той відкриється, приступить до виконання своїх обов’язків.
Сомельє – людина, яка знає практично все про вино, гарно розбирається у спеціях та стравах, деконтує вина, насичуючи їх киснем. Він знає, як правильно відкрити пляшку, налити, подати до потрібної страви і що сказати при цьому. Вино має не перебивати смак страви та соусу, а доповнювати його. Гарний сомельє може так підібрати вино до страви, що навіть непитущі люди спокушаються на келих вина.
Крім детального знання ритуалів і традицій споживання вина, сомельє ще й дегустатор. Саме він куштує вино, керує закупівлею вина в ресторані і контролює умови зберігання.
Сомельє повинен бути психологом і дуже комунікабельною людиною та мати гарну пам'ять, адже винні карти дорогих ресторанів можуть складатися з кількох тисяч найменувань.
Сомельє - це найвищий ранг у ресторані. Не кожен заклад може собі дозволити мати в штаті такого спеціаліста. І не тільки тому, що це високооплачувана робота. У ресторані, де працює сомельє, має бути велика винна карта. А це дороге задоволення, велика затратна частина.
Рівень
За словами Ігоря Зволейка, дуже багато вінничан їздять у Київ та інші міста, щоб випити гарного вина і скуштувати вишуканих страв.
- У Вінниці, на жаль, ресторанний бізнес не на тому рівні, - вважає шеф-кухар Валерій Павловський. - Відкриваючи ресторан, власники вкладають гроші в приміщення, устаткування, та не хочуть витрачатись на персонал.
У більшості закладів гостей зустрічають адміністратори або офіціанти, які не завжди приділяють достатньо уваги відвідувачам.
Людина, що прийшла в ресторан, повинна отримати максимум уваги і позитивних емоцій. І після відвідування закладу мати бажання повернутись туди не раз.
Хостес
Хостес – перша людина, яку бачить клієнт, що зайшов до залу. Від її привітності залежить враження від закладу. Хостес у ресторані вітає гостей і пропонує їм меню. Вона знає, кого куди треба посадити, стежить за рівномірністю заповнення залу. Може розказати про новинки чи особливості ресторану, підтримати розмову.
- Головне в хостес – вміння спілкуватися, - вважає Ігор Зволейко. - Вона має бути приємної зовнішності та викликати позитивні емоції.
Людмила Догадіна, хостес одного з вінницьких ресторанів, працює в цьому закладі всього місяць. Це її перша робота. Спочатку вона пройшла стажування, а потім залишилась.
- Мені подобається ця робота. Та й графік роботи цілком влаштовує. Я студентка. Вранці навчаюсь, а з 17 години і до другої працюю, - розказала вона, - Це потрібна професія, людям приємно, коли їм приділяють більше уваги. У нас дуже багато постійних клієнтів, у них є улюблені столики, і я завжди стараюсь посадити їх на місця, яким вони надають перевагу.
Бариста
Ще одна нова професія, яка нещодавно з’явилася в Україні, – бариста. Так називають спеціаліста з приготування кави методом еспресо. Корені цієї професії тягнуться до Італії. Саме там батьківщина еспресо, і саме італійці тримають пальму першості у мистецтві приготування традиційних рецептів кави.
- До кожного рецепта кави є своя технологія приготування. Дуже важливо її дотримуватись, - розповів бариста Дмитро Зуєв, - є спеціальні курси барменів-бариста, де навчають технології приготування кави.
Головний показник рівня професійності бариста – правильне приготування класичного капучіно. Проводяться навіть чемпіонати бариста. Дмитро брав участь у першому міжнародному чемпіонаті бариста, що проводився в Україні в 2004 році.
На цьому конкурсі Дмитро багато чого навчився. Потім вчився у спеціалістів, які мали досвід роботи за кордоном, і зараз має високий професійний рівень.
Кожен бариста має орієнтуватись у якості кави. Багато років основні сорти кави не змінюються, і показники аромату і смаку сталі.
За словами Дмитра, найбільш популярними у відвідувачів кав’ярні, крім класичних рецептів кави, є деякі кавові напої. Це льодовий м’ятний мокко (кавовий коктейль із молоком і сиропом) та молочно-коричний коктейль із додаванням кави, молока, морозива.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up