Зловити банду в масках, які убили людину в Зарванцях, допоміг уважний дачник

Зловити банду в масках, які убили людину в Зарванцях, допоміг уважний дачник
Один з трьох арештованих за вбиство Беленя (у матеріалі використані стопкадри з оперативної зйомки міліції)
Скільки готувалися до злочинну в Зарванцях, як виманили господаря на вулицю і на що сподівалися після його вбивства? RIA дізналася подробиці справи нападу трьох рецидивістів у масках на будинок подружжя Беленів. Виявилося, бандитів знайшли, бо небайдужий дачник записав номери їхньої машини

Через тиждень після масового розстрілу на Майдані, третього березня, стався розбійний напад під Вінницею. Озброєні «маски» з обрізом увірвалися в приватний будинок на околиці Зарванець. Злочинці «примазали» свій напад до революції криками про Майдан і тітушок. Вони розраховували, що в час безладдя їх ніхто шукати не стане. І прорахувалися.

Тоді в області був ряд розбоїв. Але про них можна було почути лишень на службових нарадах силовиків, де обговорювали небувалу активність кримінальних елементів на фоні зовнішньої загрози. Потерпілі мовчали про пережите, бо боялися, щоб не повторилося. На таку загальну паніку й розраховувала трійця раніше судимих чоловіків, коли планувала цей розбійний напад.

Скористалися ситуацією  
Двоє вінничан і один мешканець району разом відбували покарання в одній колонії. Молодший сидів за крадіжку, грабіж зі зброєю. Старші мали строки за вбивства. Кожен за своє. Одне з них - вбивство працівника СБУ під “Петроцетром”.

Після звільнення чоловіки продовжували спілкуватися, хоча кожний жив своїм життям. Хтось кримінальним. Хтось зав’язав. В кінці кінців трійця вирішила піти на нове діло. Впевненості в безкарності додавала зайнятість правоохоронців масовими акціями, які тоді відбувалися на вулицях.

Як планували розбійний напад у Зарванцях і чим це завершилося, розповів заступник начальника слідчого управління обласної міліції, начальник відділу вбивств Олександр Солдатов. Підозрювані зараз арештовані. Правоохоронці документують участь вінницького угрупування в інших злочинах, щоб перевірити, чи не тягне їхня робота на статтю „бандитизм”.

А слідству знадобилося більше трьох місяців, щоб спіймати підозрюваних у гучному вбивстві з корисливих мотивів. Вони під час свого розбійного нападу позбавили життя 56-річного Валерія Беленя в його будинку. Жорстоко побили на очах у дружини, зв’язаної скетчем.

- Вони планували розбійний напад. Вбивство вийшло в процесі вчинення злочину, - каже Олександр Солдатов.

Планували розбій
Почалося все з бажання обікрасти заможну хату. Чому взяли у розробку саме будинок Беленя? Бо він один на вулиці. Поруч порожні будинки – новобуди і дачі, де ніхто не живе. Ідею про крадіжку розвіяла сигналізація. Вирішили зайти в дім, коли господарі будуть, зв’язати їх, забрати все цінне і втекти.

Вивчаючи обстановку, злочинці розвідали, що на вулиці Беленів окремий трансформатор. Вони заміряли, скільки часу треба, щоб до нього дійти і повернутися. Виманили чоловіка з дому близько 22.00 відключенням світла.

- Вони зайшли із задньої сторони будинку, коли господар пішов до трансформатора, перевіряти, чому зникло світло, - говорить Олександр Солдатов. - Забігли швидко в будинок, де лишилася одна господиня.

Жінку зв’язали скетчем після удару по голові дерев’яною палицею – шматком держака лопати. У другого учасника банди був обріз, але він з нього ні разу не вистрілив. Тертій учасник, вінничани, який за два роки після звільнення з тюрми влаштував життя (мав сім’ю, роботу, квартиру, машину), зайшов до будинку останній. Він, як каже начальник відділу вбивств, був шокований діями спільників.


Злочинці мали обріз та не стріляли з нього. Закривавлений хол залишили після себе, бо жорстоко убивали господаря руками і ногами

«Ми домовилися, що тільки грабуємо, нащо ви били так?! Вже ж насиділися за вбивства!» - переказує слова третього Олександр Солдатов. – Там весь хол був у крові. Щойно чоловік повернувся від трансформатора, в пориві невиправданої агресії один з учасників його вдарив ліктем в обличчя. Господар упав на сходах, і він його почав добивати ногами. Стягнув зі сходинок, і ще кілька разів вдарив головою. Отримана черепно-мозкова травма й призвела до смерті.

Хазяїн не встиг оглянутися
Господар будинку зайшов з темної вулиці в освітлений будинок і навіть не зрозумів, що діється. Тільки через поріг – удар. Він не одразу втратив свідомість, але навряд чи зрозумів, що коїться. Його забив бандит по-звірячому.  


В міліції убиство господаря будинку назвали поривом невиправданої агресії (з оперативної зйомки)


Нагадаємо, такою страшною смертю пішов із життя колишній депутат обласної ради Валерій Белень, який давно відійшов від політики і в останні роки працював у сфері будівництва та нерухомості. Він займав посади першого заступника начальника Вінницяводоканалу, заступника голови обласної податкової адміністрації, був також заступником гендиректора БМУ-3 концерну "Поділля". RIA зверталася до нього як до експерта. Співчуваємо родині загиблого.

- Дружину зв’язали і питали про гроші й цінності, - говорить начальник відділу вбивств. - Вони навмисне, щоб жінка запам’ятала, оперували гаслами. Але ті гасла скоріше антимайдану, ніж майданні були. Грозилися показати, хто такі «тітушки».
Заручницю тримали на кухні. Вона вказала, де шукати гроші. Напередодні в її чоловіка був день народження, й бандити вигребли з полиці кухонної стінки конверти-листівки з подарованими грішми. За даними міліції, заволоділи п’ятьма тисячами гривень.

Сума неочікувано мала для розбійників, тому вони в пошуках більшої перерили весь дім. Знайшли ще золоті прикраси, але більше грошей не було.

- Вони до хазяйки підбігали і питали, де «брюліки», золото, чому так мало в хаті грошей, - говорить Олександр Солдатов. - До того дійшло, що за шуби питали, щоб хоч чимось поживитися. Грошей не знайшли, і це їх дуже розчарувало.  
 
Інші злочини убивць
Тікали злочинці на „сімці”. На цю машину раніше звернув увагу небайдужий дачник. Чоловік записав про всяк випадок номери. Його прискіпливість до чужинців (боявся, аби ніхто не поцупив інструмент з дачного будиночка) й дала правоохоронцям зачіпку для розкриття страшного злочину.

Міліція встановила власника машина, а далі - відслідковували його контакти і зв’язки, слідкували, прослуховували телефони, щоб взяти усіх з доказами вини й участі в організованій злочинній групі.

Наймолодшого учасника групи, 31-річного вінничанина, затримали в Києві, коли він зі сканером відкривав автомобілі на стоянках і обкрадав. Їздив на своїй «Мазді» до Києва щодня, як на роботу. Його взяли наші міліціонери разом із співробітниками столичної міліції.

- Двох старших ми затримали через кілька днів, одночасно, за місцями їхнього проживання, - розповідає Олександр Солдатов. – Одразу прийняли рішення про доцільність взяти всіх разом. Для цього за кожним виставили візуальне спостереження. 12 співробітників слідства та оперативного блоку цілодобового стежили на підозрюваними. Крім того, задіювалися працівники техвідділів. Щойно взяли першого у Києві під час крадіжки на автостоянці, вилучили в нього засоби зв’язку, щоб не міг зав'язатися зі спільниками. Потім провели одночасні обшуки і затримали інших двох. Вони займалися своїми буденним справами й не підозрювали, що товариша вже узяли.


Троє учасників нападу арештовані, дають свідчення. З ними проводять слідчі дії та допитують на причетність до інших злочинців


У бандитів вилучили невідомого походження обріз. Де вони його узяли, з'ясовують. Підслідні розповіли байку про випадково знайдену в якійсь лісопосадці мисливську рушницю, з якої нібито самі зробили обріз. Цю зброю ще мають перевірити балісти.
А кається у скоєному зараз, як каже начальнику відділу вбивств, тільки один з учасників злочинної групи. Той, що влаштував після 14 років за гратами нормальне життя і отримав у подарунок від родичів ту саму “сумку”, помічену дачником. Двох інших Олександр Солдатов охарактеризував коротко – злодії.     

Бандитизм ще треба довести
- Це вбивство сталося під час політичних протистоянь в країні, коли населення було стривожене появою тітушок, коли навколо Вінниці створювалися блок-пости, аби контролювати ситуацію і зберегти спокій в регіоні, - каже прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник. - Злочинці цинічно забили чоловіка - намагалися використати цю ситуацію. Вони викрикували гасла з розрахунку на те, що жінка загиблого запам’ятає ці слова та розповість міліції. Насправді вбивці не мали жодного стосунку до подій на Майдані. Кожен з них мав кримінальне минуле, відрізнявся особливою жорстокістю і жагою до наживи.

За напад у Зарванцях арештованим інкримінують дві статті відповідальності - умисне вбивство з корисливих мотивів і розбій. Найсуворіша санкція: 15 років ув’язнення з конфіскацією майна або довічне позбавлення волі.

Навіть якщо справу цих підозрюваних перекваліфікують в бандитизм, гірше для них не буде. Але для Вінниці – резонанс. Ця група тоді стане першою бандитською за останні кілька років.

Про вірогідність такої перекваліфікації говорив начальник міліції Олег Школьний, щойно групу затримали і почали перевіряти на причетність до інших злочинів. Але,як каже заступник начальника слідчого управління, ще хоча б одного епізоду (для бандитизму потрібно щонайменше два злочини з вогнепальною зброєю) не довели.

За кілька днів після нападу у Зарванцях був схожий злочин в Могилів-Подільському. Теж трійця бандитів у масках напала вдома на подружжя підприємців, чоловіка забили бітами, а жінку лишили в живих. Там розжилися злочинці на денну виручку сімейного магазину. У місті говорили про 70 тисяч гривень.

Зараз в міліції вже точно знають, що той напад - це справа рук не цієї вінницької злочинної групи. Потерпіла не упізнала своїх кривдників в затриманих у Вінниці.

- Так, ці злочини дуже схожі, але скоїли їх різні злочинці, - каже начальник відділу вбивств.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up