Яких злочинів у Вінниці найбільше?

Яких злочинів у Вінниці найбільше?
Якщо не брати до уваги крадіжки, то найбільше дрібних і кримінальних хуліганств. Але в цілому наш регіон називають стабільним. Стабільно нас обкрадають, дурять, грабують і… трохи більше, ніж завжди, убивають

Крадіжок завжди багато. Тисячі. І якщо заплющити очі на них, то отримають першість у статистиці злочинів хуліганства. Разом взяті дрібні, що караються штрафом, і кримінальні, за які загрожує тюрма.

Тільки за останні тижні відкрили кілька підряд проваджень з кваліфікацією хуліганство із застосуванням зброї. Наприклад, за фактом стрілянини у Хмільнику, де приїжджий нібито з ціллю самозахисту поранив у ногу з травматичного пістолета агітатора. І за фактом пострілу в “Скай Парку”, де самооборонівці лякали тамтешню охорону стрільбою холостими набоями, теж відкрили провадження про хуліганство зі зброєю, імітаційною.

Поки слідство розбирається в цих інцидентах та інших схожих стрілянинах, у Вінниці затримують людей, які відкрито ходять по вулиці зі “стволами”.

Носять ліві стволи
Міліцейський патруль на Вишеньці помітив кобуру на поясі у перехожого чоловіка. Зупинили, поцікавилася, що це таке. Виявилося, вінничанин прогулювався ввечері мікрорайоном із незареєстрованим пістолетом.

- Чоловік сказав, що нещодавно придбав пістолет у товариша про всяк випадок, для самозахисту, - каже Ірина Добровольська із сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції. – Запевнив міліціонерів, що попередній власник цієї зброї мав необхідні документи, а він не знав, що їх треба переоформлювати у зв’язку з купівлею.

Який саме був пістолет у 31-річного вінничанина, газовий, „гумостріл” чи перероблений, розберуться експерти. Зброю вилучили. Порушнику загрожує за таку необачність - «засвітити» незаконну зброю - до семи років тюрми.

У вихідні знов патруль спіймав озброєного чоловіка в місті. Щоправда, цей намагався позбутися пістолета, коли побачив працівників міліції.

Приблизно о другій ночі на вул. Ляля Ратушної затримали 30-річного вінничанина, щойно він кинув пістолет під припарковану машину. За словами начальника міської міліції Юрія Куцого, пояснювати походження пристрою з написом «Zoraki», спорядженого 10 гумовими кулями дев’ятого калібру, порушник не захотів. Йому теж загрожує до семи років тюрми. А ще – перевірка на причетність до інших злочинів. Раптом десь він уже хуліганив зі своїм незаконним “стволом".

Хуліганять і вбивають
- Дійсно, якщо не брати до уваги крадіжки (таких злочинів незрівнянно більше), то за статистикою хуліганств найбільше. Більше, ніж грабунків, розбійних нападів, - говорить головний міліціонер області Ігор Моренець. – Хуліганство – це найбільш розповсюджений вид правопорушення. Є дрібне хуліганство і є кримінальне. Якщо додати ті й інші – вийде друга позиція в рейтингу.

Тим не менше, криміногенну ситуацію в нашому регіоні в міліції називають стабільною. Кажуть, стабільно, тобто постійно є у Вінниці квартирні крадіжки. А в районах – побутові злочини і майнові. Останні скоюють рецидивісти й не тільки, в більшості, у стані алкогольного сп’яніння.

Нагадаємо, що цього року в області було кілька розбійних нападів з убивствами. В Могилеві-Подільському, у Зарванцях. Банда, яка під час пограбування приватного будинку під Вінницею убила господаря, вже за гратами. Один з учасників нападу проявив невиправдану агресію, не зрозумілу навіть для його спільників – просто забив чоловіка дерев’яною палицею. Над знешкодженням другої банди, як кажуть у слідстві, – працюють.

- Криміногенна ситуація в області не погіршується, - говорить Ігор Моренець. - В цілому за дев’ять місяців зареєстрували майже 12 тисяч кримінальних правопорушень. Це на рівні минулого року. Підозру оголосили майже п’ятьом тисячам осіб. Є зменшення кількості умисних тілесних ушкоджень, вимагань. Разом з тим, не набагато, але зросла кількість убивств. Із 31 минулого року до 40. Як правило, ці злочини скоюються на побутовому ґрунті. Розкрили 36 умисних вбивств і чотири – в перспективі.

Відео дня

Дурять безкінця
Мало не щодня правоохоронці приймають заяви про шахрайства. Здається, всі вже чули про дзвінки із пропозиціями викупити від покарання родича, але й досі ця зеківська схема обману спрацьовує. Люди перераховують гроші бозна кому. Довірливі.

- Так, є в нас шахрайства, є грабежі і розбійні напади. Але відсоток розкриття цих злочинів не менший, ніж минулого року, - каже Ігор Моренець. – Особливо звертаємо увагу на незаконний обіг наркотиків. Цього року зафіксували більше наркозбутів (190), закрили 65 притонів, дві нарколабораторії.

Також взялися правоохоронці, судячи з повідомлень прес-служби, шукати наркотичні та психотропні речовини у вінницьких кафе та ресторанах, де клієнтам пропонують кальян. Більше, ніж в десяти точках вилучили суміші для куріння на експертизу. Поки що наявність там наркотику не підтвердили. Спеціалісти досліджують вміст.

А що з валютниками? Вони як стояли, так і стоять на ринках. У секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції говорять, що документують незаконний збут валюти. Паралельно шукають шахрая, який надурив 18-річного вінницького студента на 20 тисяч гривень прямо в обміннику.

- Зловмисник запропонував обмін за вигідним курсом, взяв у хлопця гроші, поклав їх до своєї сумки та пообіцяв повернутись через декілька хвилин. Сказав, що для здійснення обміну йому потрібно забрати валюту із залишеної неподалік машини, - розповіли в міліції. - Після того, як шахрай не повернувся, хлопець зрозумів, що його ошукали, та звернувся за допомогою до працівників міліції.

Чим задурив голову студентові злочинець, що той дозволив йому піти з 20 тисячами, в міліції не сказали. Натомість запевнили, що розшукають злодія. Відкрили за фактом шахрайства кримінальне провадження і закликали вінничан не втрачати пильність, щоб не стати жертвою такого ж обману, як студент. Тобто міняти гривні на валюту в банках.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up