Які трофеї привозять вінничани з АТО?

Які трофеї привозять вінничани з АТО?
Окремі АТОшники привозили набої до кулемета як сувеніри. Хтось прихопив гранату для самозахисту. А от у вінницьких волонтерів на блокпосту знайшли «калаш». Автомайданівці кажуть: їм підсунули рюкзак зі зброєю бійці Нацгвардії, які мали слідом їхати на ротацію...

Хто підставив під кримінальну відповідальність автомайданівців з Вінниці, які постійно їздять на Схід волонтерами, розслідує СБУ. Їх зупинили не на території нашої області, а на Харківщині. Самі активісти кажуть, що вони відповідати за зброю не будуть, бо ж не знали, що везуть. Та й правоохоронці вже розібралися, чиїх рук справа – цей заборонений вантаж, й передали інформацію спецслужбі.  

- Так, була історія в нашій організації, - розказує активістка Автомайдану Вінниччини Таїсія Гайда. – Наших хлопців, які постійно їздять в зону АТО, бійці з частини „3008”, які мали на ротацію їхати, попросили передати рюкзаки, щоб вони не везли в руках. І наші волонтери взяли. На блокпосту під Ізюмом зупинили, відкрили – гора рюкзаків. Почали перевертати – в одному автомат і граната. Найцікавіше, що цей автомат у цій частині пропав три місяці тому, він числився на медиках, і хлопці відповідали за його втрату. Нашим відповідальності, зрозуміло, за це немає, але відкрите там кримінальне провадження. Розслідуванням займається СБУ.

І був інший випадок. Луганська міліція 10 березня затримала на  блокпосту в Сватово 37-річного водія з Вінницької області з цілим арсеналом зброї під пасажирським сидінням. Працівники ДАІ під час огляду “Mercedes-Benz” знайшли глушник до кулемета, вісім пачок патронів і чотири магазини до автомата, три пачки тротилу та сім гранат - Ф1, РГД-5 та до гранатомета ВОГ...

Водію загрожує до п'яти років позбавлення волі. Чи волонтер він, чи боєць, сектор зв’язків з громадськістю міліції Луганщини не сказав. Таїса Гайда говорить, про це затримання не чула.

- Там реально багато зброї, - говорить вона. - Якщо попит є, то, зрозуміло, є й пропозиція. Я нічого не маю проти того, щоб шманали на блокпостах. Слаба Богу, що це роблять. Хай краще перетрушують машини, ніж незареєстрована зброя доїде до нас. Мені розповідали хлопці з батальйону „Торнадо” свій випадок. Боєць дізнався, що дружина йому зрадила (вона написала, що з ним розлучається), то він узяв гаранту і пішов з нею розбиратися. Це добре, що його зловили раніше, як кинув ту гранату...

В управлінні міліції Вінницької області кажуть, що в оперативних зведеннях щодня проходить інформація про вилучення зброї на блокпостах у різних регіонах.

- Вилучають щодня у окремих товаришів гранати, стрілецьку зброю, гранатомети, - говорить заступник начальника обласної міліції, начальник кримінальної міліції Олександр Глянько. – До нас надходять оперативні зведення, і ми бачимо причетність працівників міліції, які возять, і причетність бійців загонів, які привозять. Є такі факти по Україні. Але стверджувати, якщо людина в АТО побувала, то обов’язково має взяти звідти щось, не можна. Туди ж їдуть патріоти, які повертаються додому з відчуттям виконаного обов’язку. То окремі люди причетні до такого. Як кажуть, в сім’ї не без виродка. Але в нас таких фактів немає.         

У мешканців області, що повоювали, вилучали дрібніші воєнні „сувеніри”: гранати або набої до кулеметів, які вдалося приховати від огляду на блокпостах. Один мобілізований привіз батькові для його колекції боєприпасів набій до кулемета, який встановлюється на БТР. Розібрав, висипав порох і подарував капсуль. Другий – взяв гранату. Запал не витягнув, щоб скористатися, якщо раптом війна дійде до Вінниці. Про такі випадки розповів Олександр Глянько.

- Скрізь ведуться розмови, що АТОшники привозять зброю, тому ми всю оперативну інформацію, навіть анонімну, перевіряємо, - каже начальник кримінальної міліції. – Фактів, щоб зброя звідти у нас була злочинним промислом (щоб люди там крали або в сепаратистів забирали, сюди доставляли і потім заробляли на цьому гроші), такого у нас немає. Не зафіксовано, принаймні.

Нагадаємо недавню жмеринську історію. Водія-порушника зупинили працівник ДАІ і повезли на перевірку стану сп’яніння. Він не хотів бути покараним, взяв - і дістав гранату. Погрожував всіх „покласти”, аби не склали протоколи. Жмеринчанина вмовили здатися. Його кримінальне провадження скоро розгляне суд.

Цей чоловік не був в АТО, значить, купив десь гранату. А на чорному ринку, за інформацією правоохоронців, зараз сучасна бойова гаранта коштує 40 доларів. Півроку тому, коли не настільки серйозно, як зараз, контролювали вивіз зброї із зони АТО, ціна була в чотири рази менша.

Де світилися АТОшна зброя
Немісцевого з пістолетом „Стечкіна” затримали минулого четверга, 12 березня, в Гайсині. Раніше судимий 45-річний чоловік з Херсонщини стріляв біля кафе. Він назвався потім правоохоронцям айдарівцем. Мав з собою також пакет марихуани.

- Затриманий пояснив, що хотів продемонструвати одному з відвідувачів, як стріляє бойова зброя, - каже начальник Гайсинського райвідділу міліції Олександр Сомик. - Ніхто під час інциденту не постраждав.

Також загрожує відповідальність за зброю та наркотики 35-річному мешканцю Хмільницького району. В нього вдома знайшли пістолет „Зоракі”, гвинтівку, набої та канабіс.

- Правопорушник сказав, що зброю та набої привіз із зони антитерористичної операції, - говорить начальник Хмельницького райвідділу міліції Володимир Канюка.

А в 52-річного жителя Могилів-Подільського знайшли гранату РГД-5 з запалом у кишені куртки. Міліції чоловік наплів, що купив гранату в незнайомця на вокзалі за тиждень до затримання. Чи так це, розбирається слідство.

Так само слідство працює над встановленням справжньої причини стрілянини, яка була на Червоноармійській 27 лютого. Там поранили 24-річного „айдарівця” Дмитра Чучберу. Нагадаємо його версію: хотів заробити на перепродажу мобільного, образив самооборонівців і ті покарали. Версія другої сторони: юнак торгував зброєю, збув гранати, тепловізор, мав ще якийсь товар і також стріляв у відповідь.

Міліцейське слідство поки що не каже нічого про підозрюваних. Провадження відкрили за фактом розбійного нападу на хлопця групи людей. А керівник Вінницької обласної самооборони Борис Пасіченко, який їздив на розмову до пораненого в лікарню разом зі „стрілком”, каже, що цим хлопцем тепер займається Служба безпеки.
 

Відео дня


 


Добровольців за зброю не карають
Раніше в міліції казали, що тільки під час місячника добровільної здачі зброї не покарають людину, яка з власної ініціативи принесе їм незареєстроване. Зараз пояснюють: за добровільну здачу зброї звільняють від відповідальності в будь-який час. Це гарантує Кримінальний кодекс України.
Тобто здавати незареєстроване можна й зараз – тільки подякують.
А інформувати про людей, які ховають зброю та боєприпаси, сектор зв’язків з громадськістю обласної міліції просить за телефонами 59-33-29, 59-33-22 або «102».
За цими ж номерами дзвоніть, якщо побачите нічийні валізи, пакети, пакунки, сумки чи взнаєте про чиїсь злочинні плани. Міліція перевіряє всі звернення, в тому числі і анонімні.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    ну да,  ну да. Такие  святые пацыки на моцыках. Да  выменяли там на  блок сигарет  калаш - хотели втихушку сюда провезти.

    Напоминает ситеёвину,  когда погранцы в купе  находят контрабанду - и все морозятся что груз не его - подбросили.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up