Як шестеро зеків втекли з поїзда від вісьмох озброєних конвоїрів

Як шестеро зеків втекли з поїзда від вісьмох озброєних конвоїрів
Ще одного втікача досі шукають в лісах
Генерал­-майор у відставці із 50-­річним стажем роботи у системі пенітенціарної служби Анатолій Банюк, на прохання RIA, висловив припущення, як стала можливою групова втеча засуджених, що зганьбила всю службу конвою

Очевидцями справжнього детективу із стріляниною і втечею стали 25 липня пасажири на станції Скібнево, що за 15 кілометрів від Хмельницького. Під час гальмування приміського поїзда Ларга-Хмельницький в останньому вагоні хтось розбив скло, прозвучали постріли. Після цього через отвір у вікні по черзі вистрибнули один за одним шестеро молодих чоловіків і чимдуж побігли у напрямку лісу.

Втікачі виявилися засудженими, яких по етапу доставляли з Кам'янець-Подільського ізолятора тимчасового тримання у СІЗО у Хмельницькому. При втечі зеки поранили двох конвоїрів з Вінниці - 33-річного прапорщика і 23-річного солдата з в/ч 3008 Нацгвардії. Обидва військовослужбовці прооперовані. Вони знаходяться на лікуванні у Хмельницькому. Заступник командира частини Віталій Шум знаходиться безпосередньо у лікарні і розказав журналісту RIA, що стан бійців стабільно важкий. Як шести зекам вдалося втекти від восьми конвоїрів? Нині цей надзвичайний випадок розслідує військова прокуратура Хмельницького гарнізону, хмельницька обласна міліція та Західне територіальне управління Нацгвардії. Станом на кінець вівторка п’ятеро втікачів затримані - шукають останнього..

Потягнув матьорий

Відео дня

- Втекти з етапу нереально, якщо конвоїри дотримуються усіх вимог інструкції, - каже колишній керівник управління Державної пенітенціарної служби генерал-майор Анатолій Банюк. - Наскільки мені відомо, у той день восьмеро конвоїрів супроводжували 11 засуджених. У кількісному відношенні супроводжуючих до засуджених повністю дотримано встановлених вимог. Не знаю, чи був у вагоні службовий собака. Його наявність одна з обов’язкових умов етапування. Втім, повторюю ще раз, охорони вистачало.

Засудженим, яких супроводжували, дали невеликий строк перебування за ґратами. Одному, наприклад, тільки рік присудили. Генерал звертає увагу, що з таким терміном тікати безглуздо. За втечу "світить" від трьох до п'яти років. А тут ще напад на конвоїрів, насильне заволодіння зброєю, завдання поранень - всі ці обставини можуть потягнути на більший терміна покарання, до 15-ти років.

- Інколи засуджені застосовують простий психологічний прийом - у дорозі втираються у довіру до конвою, - продовжує Анатолій Банюк. - Стають, як кажуть, вовками в овечих шкурах. Це дає їм можливість зблизитися, виклянчити яке-небудь послаблення. Яке саме? Наприклад, є встановлена певна відстань, на якій має знаходитися озброєний конвоїр і засуджений. Мабуть, її порушили у вагоні. Особливу увагу слід звертати на матьорих в’язнів. Один з них був на скандальному етапі. Він міг потягнути за собою інших. Серед засуджених це називається тікати "паровозиком", тобто коли один тягне за собою інших. Багато обіцяє взамін і ті погоджуються.

Без участі охорони втекти з етапу нереально

Припущення генерала підтвердив затриманий втікач Ничипорчук (спершу це прізвище у повідомленнях міліції помилково назвали Ничипорук). Його взяли у понеділок приблизно о 16-й годині у лісі на межі двох районів - Ярмолинецького і Хмельницького. Керівник сектору зв’язків з громадськістю Хмельницької обласної міліції Інна Проннік у телефонній розмові з журналістом RIA розповіла: затриманий зізнався, що до втечі його й інших підбив Роман. Мова йде про Романа Гадзіну, єдиного з втікачів, кого звинувачують у низці злочинів, серед яких важкі, зокрема, згвалтування, що карається позбавленням волі на строк від семи до 12-ти років. Гадзіну все ще розшукує міліція і військовослужбовці Нацгвардії. Він озброєний пістолетом, відбраним у конвоїра. Пістолет другого охоронника знайшли у день втечі, 25 липня, під час затримання трьох втікачів. Трохи пізніше взяли ще одного. Від залізничної станції втікачам вдалося здолати відстань приблизно 18 кілометрів. Усі вони місцеві, з Хмельницької області. Де планували переховуватися? Згаданий Ничипорчук зізнався, що мав намір добратися до Херсона, а далі перебратися в Крим.

Є ще одна версія втечі. Її висловив у розмові з журналістом  колишній конвоїр, який просив не називати свого прізвища. Чоловік каже, що у час служби стикався з ситуацією, коли засуджені пропонували гроші за те, щоб їм дали шанс для втечі. Чоловік каже, що вони вдаються до різних хитрощів, аби будь-якою ціною опинитися на волі. За його словами, вина конвоїрів очевидна. Без їхньої участі втекти з етапу просто нереально.

Лікарі запобігли інвалідності

Під час інциденту поранення отримали двоє конвоїрів. 23-річному солдату вистрелили у ногу. Куля влучила у шийку стегна. Він знаходиться в реанімації. Його прооперували. Старшому від нього на десять років прапорщику прострелили обидві руки. За словами лікаря-травматолога Петра Сухолиткого, пацієнта доставили у важкому стані, у нього була пошкоджена плечова артерія. Медики кілька годин поспіль відновлювали кровопостачання кінцівки і боролися за те, аби молодий чоловік не залишився інвалідом. Загрози життю потерпілих не існує, хоча їхній стан залишається важким. За словами заступника командира в/ч 3008 Віталія Шума, поки що лікарі не дозволяють їх транспортувати до Вінниці.

Вінницькій тележурналістці Людмилі Цимбалюк вдалося провідати у лікарняній палаті постраждалого прапорщика. Пані Людмила розповіла, що той сказав їй тільки одну фразу: "Нічого розповідати не буду, залишіть мене у спокої". Другий поранений знаходиться у реанімації. У лікарні його батьки. Міліція, яка охороняє доступ до бійця, заборонила журналістці спілкуватися з ними.

Заступник командира частини, де служать поранені, Віталій Шум, на прохання журналіста RIA описати ситуацію втечі засуджених так само відповів відмовою. Каже, поки триває слідство, ніхто не стане розголошувати подробиць. Можна припустити, що після його завершення військові так само триматимуть у секреті те, що сталося у потязі Ларга-Хмельницький.

Тікали до лісу

Натомість мешканці, які проживають поруч із станцією Скібнево, охоче розповідають не тільки про те, що знають особисто, а й те, що чули від інших. За словами однієї з жінок, приміський поїзд Ларга-Хмельницький має тільки три вагони. Але до нього часто причіпляють ще один вагон. Місцеві називають його зеківський. Бо знають, що у ньому доправляють до обласного центру засуджених.

- У суботу я поралася на городі, - розповідає одна з жінок, відмовляється називати своє ім’я. - Коли до станції наближався поїзд, почула, як задзвеніло розбите скло. Це сталося ще до того, як поїзд зупинився. А потім стали стріляти. Я нарахувала чотири постріли. Налякалася, зрозуміло. Бігом подалася до хати, бо хтозна що могло бути далі.

- Що це втекли зеки, здогадатися було не складно, - розповідає ще одна мешканка села. - Як є четвертий вагон, значить, везуть засуджених. Вони тікали до лісу, бігли один за одним. Ніхто їх не доганяв, бо ж стріляли. Тепер усі про це в селі говорять.

Якщо вірити місцевим про чотири постріли і співставити їх з пораненнями конвоїрів, то виходить, що зеки тричі стріляли у охорону - одному поранили дві руки, другому ногу. Отже, четвертий постріл був зроблений в одного із засуджених. Незначного поранення зазнав втікач на прізвище Ничипорчук. За інформацією, яку вдалося дізнатися від правоохоронців, засуджені напали на охорону, коли їх супроводжували в туалет. Вели по черзі один за одним. У таких випадках знімають наручники. Чи були кайданки на руках у групи засуджених, невідомо. У деяких випадках у вагоні етапують без наручників. Той, хто йшов останнім у туалет, напав на конвоїра. Нападники заволоділи табельними пістолетами Макарова, поранили двох конвоїрів і втекли через вікно у туалетній кімнаті вагону.

До пошуку злочинців залучали гелікоптер. Його передали правоохоронцям на час спецоперації аграрії Хмельниччини, які орендували вертоліт для проведення сільскогосподарських робіт. Допомогу у затриманні надали небайдужі громадяни, які телефонували до міліції і повідомляли, у яких місцях бачили людей, схожих на втікачів.

За поранення конвоїрів можуть отримати довічне ув'язнення

Станом на вівторок, 28 липня, у бігах залишався тільки ініціатор втечі Роман Гадзіна. Інших затримали. Пошуки втікачів вели працівники міліції і військовослужбовці Нацгвардії. Кримінальне провадження відкрито за двома статтями Кримінального кодексу України - втеча з-під варти та посягання на життя працівника правоохоронного органу або військовослужбовця. За втечу з-під варти передбачено покарання на строк від трьох до восьми років. Друга стаття ще суворіша - за неї можна отримати від дев’яти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення.

Роман Гадзіна - останній з утікачів, родом з Чемерівець (Хмельницька область). Його арештували за підозрою у згвалтуванні, проникненні у чуже житло, замаху на злочин та деяких інших кримінальних порушеннях.  

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Банюк генерал-майор ( это спецзвание ) его задача следить за соблюдением режима и выполнением плановых задач на производстве и никакого отношения к армии НЕ имеет а охрану осуществляют войска! Об охране и плановом карауле он знает только по наслышке! Да и " столыпинский" мог видеть только на экскурсии. Поэтому нечего делать такие "припущеня" А вот то что выводили в клазет кагалом (и что это запрещено уставом начкар знал)то это штанга караула.

    Только подкуп иначе шмалял бы не по ногам и рукам
  • Борис Абрикосов

    Там просто служат срочники , которым по 18-19 лет, которых щелбаном можно убить! Вот таким автоматы и дают. Еще перед этим запугают, что при выстреле сядит заместь ЗЕКа, вот и результат!

    Anonymous reply Борис Абрикосов

    Интересно, а с какого, по вашему мнению, возраста нужно (можно) вручать оружие? Да и насчёт "щелбанов" вопрос спорный.

    Борис Абрикосов reply Anonymous

    Посмотри на фото в самом верху этой странице (срочник справа), и все станет ясно насчет "щелбана". Оружие вручать хорошо подготовленным контрактникам, которые прослужили 1-1,5 года, а не после КМБ, где с вениками только ходят, и один раз стреляю (3 патрона) !!! Знаю , что пишу так как сам прослужил в ВВ!

    Анонім reply Anonymous

    А вот интересно Абрикосов знает каков норматив у солдата на одевание наручников? За времён союза был ..5 сек!

    И как вы думаете какие "слова" убеждения находил воин на выполнение этого норматива?

    Борис Абрикосов reply Анонім

    В реальной жизни, солдат может одеть наручники, только в случае хорошей физической подготовки, и хорошо зная анатомию человека!!! (чтобы нанести расслабляющий удар в жизненно важный орган).!



    А какие "слова" убеждения  находил воин))) Не знаю))) У воина надо спрашивать!)))

    Анонім reply Борис Абрикосов

    Ага попробуй убей только исподнее запасное захвати!
  • Місцевий

    Це звичайнісіньке махлобайство охорони, можливо і підкуп. Ініціатору втечі втрачати немає чого, і якщо він озброєний, то може покласти стільки людей, скільки вистачить набоїв. Його потрібно ліквідовувати після першого пострілу, так буде краще для всіх.

    Анонім reply Місцевий

    Займись этим, Мисцевый.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up