Убивство на Барському шосе було самообороною. Як засудили Давида Григоряна

Убивство на Барському шосе було самообороною. Як засудили Давида Григоряна
  • Три години читали вирок Давиду Григоряну, який застрелив Євгена Ромигайла та Сергія Крилова торік під час сутички на Барському шосе.
  • Жінки убитих пообіцяли оголосили голодування, якщо підсудному не дадуть довічно.
  • Не дали. Його частково виправдали. 

Завершилися слухання по справі минулорічної сутички на Барському шосе, під час якої дві групи молодих людей на різних автомобілях серед білого дня влаштували бійку та стрілянину. Результат – один поранений і двоє убитих. Історія виглядала не інакше, як «розборки» двох угрупувань, які щось між собою не поділили.

Більше року тривали судові слухання. Вони почалися з обвинувачення пораненого, Давида Григоряна, у навмисному вбивстві, незаконному поводженні зі зброєю та вимаганні.

Він нібито із погрозами розправи вибивав гроші з трійці молодих людей на прохання знайомого. За що? За те, що ті раніше поранили людину, під час якоїсь конфліктної ситуації. Та людина затребувала відшкодування завданих збитків зі своїх кривдників через Давида. Двоє сплатили гроші, третій не захотів і попросив допомоги на стороні.

Відео дня

Якраз той, хто мав допомогти відв’язатися від Давида, нібито й скликав друзів на Барське шосе, коли побачив там Григоряна на задньому сидінні ДЕО. На світлофорі машину оточили іншими авто й почалося… За наслідками сутички правоохоронці винесли підозру пораненому шістьма кульками з травматичної зброї Давиду Григоряну, бо він смертельно поранив з вогнепальної зброї іноземного виробництва двох противників під час конфлікту - Сергія Крилова та Євгена Ромигайла.

У грудні суд вийшов на фінальну стадію розгляду. Були дебати. Якраз перед ними прокуратура змінила звинувачення і перекваліфікувала дії Давида з убивства на перевищення меж необхідної оборони. У середу, 28 грудня, винесли вирок.

Що сказав 28-річний підсудний у останньому слові? Промова була короткою. Доти його адвокати розповіли, що Давид захищався від нападу групи людей з бітами і пістолетами, тому вистрілив. Не зі своєї зброї. А з вогнепалу, який нібито випав із рук в одного з нападників. Принаймні, такою була версія захисту.

— У мене іншого варіанту не було, так як приїхало 18 чоловік, які явно не бесіди зі мною проводити зібралися. Я себе винуватим не вважаю. Прошу виправдати мене, будь ласка,  — сказав Давид Григорян.

Давида Григоряна (28) засудили за вимагання та незаконну зброю. Те, що він розстріляв з цієї зброї двох людей, визнали виправданою самообороною

Невідомий пістолет

Його інакше, як вимагателем та убивцею, не називають потерпілі — родичі загиблих Сергія Крилова та Євгена Ромигайла. Їм Давид Григорян під час сутички вистрілив у груди із пістолета, який навіть після вироку залишився зброєю невідомого походження (чия вона і звідки взялась, не встановило ні досудове, ні судове слідство).

Судячи з матеріалів справи, Давида намагалася витягти з машини на проїжджу частину, а він пручався. У нього шість разів улучили з травматичної зброї, а він зробив два на ураження з вогнепальної. Сергій та Євген померли в найближчій від місця подій лікарні, в дитячій обласній, куди їх завезли з простреленими грудьми друзі.

«Нет прокурорскому беспределу», «Все можно скрыть! Кроме правды!» — з такими плакатами прийшли на суд родичі убитих молодих людей. Вони не розуміли перекваліфікації вбивства на перевищення меж необхідної оборони. Дружини Євгена та Сергія перед вироком говорили центральним телеканалам: оголосять голодування, якщо Давиду не присудять довічного позбавлення волі.

— Коли Іванов ударив по голові Григоряна, то виронив пістолет. Григорян вхопив його і тоді вже вистрілив у Крилова і Ромигайла. Були одночасні постріли з обох боків. Він розумів, що ситуація дуже важка, коли всіх, хто був з ними в машині, вже виволокли і б’ють, він не мав вибору. Це перевищення меж? Якщо це перевищення меж, тоді що таке необхідна оборона? – зверталася до суду під час дебатів адвокат Григоряна Наталя Костик.

Потерпілі прийшли на дебати з плакатами. На дальньому написано «Нет прокурорскому беспределу». Прокурор, який представляв державне звинувачення, - на передньому плані біля мікрофону

Друге звинувачення

Другий адвокат, Віталій Корпало, розповів, що зараз на досудовому розслідуванні є ще одне провадження, яке стосується подій на Барському шосе. Фактично зустрічне. Давид Григорян у ньому – потерпілий. Він звинувачує групу людей у нападі на нього із метою убивства.

Підозрювані в цій справі — у бігах. Одного, як сказали у карному розшуку, вже знайшли і екстрадують з Росії. Тож невдовзі суд розбиратиметься в тих самих подіях із іншої сторони?

А у цьому провадженні вже прочитали вирок. Проголошення затяглося на три години. У залі тиснулися десятки людей. Ще група молодих людей очікувала на судовий вердикт у коридорі. Судячи з їхніх розмов, вони готувалися супроводжувати Давида додому в цілях його безпеки. Але той вийшов знову у супроводі конвою – повезли назад у СІЗО.

— Дали три з половиною роки, — розгублено казали люди, виходячи з зали. – Ми мало що почули, бо гудів перфоратор і гупав молоток. Ми просили відкласти проголошення вироку, якщо в них ремонт, але не відклали…

Володимир Затайдух, один зі засновників «Дорожнього контролю», теж ходив на слухання цієї резонансної справи.

— Усі ми не знаємо, що там насправді відбувалося. Але те, що визнали дії Григоряна самообороною, для мене дивно. Я знаю, людям, які з травматичної зброї стріляють по ногах, і то дають три роки тюрми. А тут було убито двох людей з вогнепальної зброї. Я б іще розумів, якби ножем, битою чи чимось іншим підручним. Тут убивство з незаконної зброї самообороною визнали! Для мене це викликає питання, чи не фігурували великі суми грошей за не притягнення до відповідальності.

Поки адвокатка Наталя Костик говорить суду про невинуватість свого клієнта, Давид Григорян демонструє зневагу до слухачів із фотоапаратами

Далі буде…

Судили Давида Григоряна за трьома статтями Кримінального кодексу. Основна з них – умисне вбивство, перекваліфіковане під кінець слухань на перевищення меж необхідної оборони. У цьому злочині підсудного виправдали.

Йому винесли вирок з покарання у 3 з половиною роки позбавлення волі за два супутні злочини: незаконне поводження зі зброєю та вимагання. Вирок набуде чинності після апеляційного суду.  

Як пояснили адвокати, прокуратура у апеляції буде відстоювати свій обвинувальний акт з покаранням у 7 років тюрми. Потерпілі наполягатимуть на довічному ув’язненні за умисне вбивство двох людей. Сторона ж захисту проситиме виправдання за усіма статтями.

Апеляційний суд може змінити вирок кардинально. А може залишити рішення першої інстанції у силі. В останньому випадку сидіти за гратами Давиду Григоряну залишилося недовго. За законом Савченко, йому перерахують перебування під арештом у СІЗО як 2 роки та 8 місяців позбавлення волі, і зі строку залишається 8 місяців. У ізоляторі цей час сплине вдвічі швидше — через 4 місяці.


Читайте також: 

У стрілянині на Барському шосе загинули двоє чоловіків: чотири версії збройного нападу

Стрілянина на Барському шосе - кримінальні розборки чи банальний грабіж?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Margaret Lee

    Нет, мне всё же не даёт покоя это вопиющее пренебрежение всеми законами!!! Армянская община собрала деньги на взятку, а Прокурор и судья рады этому. В этом деле каждый получил свою долю!!! Сначало следователи, правильно оформив протоколы и доказательства, потом прокурор - он же дережер, помахал нужной суммой перед носом судьи, и вот тебе раз!!!! Оказывается, этот убьюдок не убивал двух парней, это была самооборона!!! Ха ха ха!!! За двойное убийство три с половиной года, и эта мразь на свободе. А за дело "Альпари", в котором нет и намека на доказательства - 11 лет!!!! Я так понимаю, что Порох с таких дел свою долю имеет?!?! Иначе как объяснить весь этот ментовско - судейский беспредел в открытую???? Жиды вообще охринели!!! Я ничего не имею против евреев, среди них много знаменитых людей. Я против жидовской власти, которая породила этооооооо!!!!!!

    Генк Ролш reply Margaret Lee

    И тут Порох? Вы уверены, что у вас нет паранойи?
  • Irina Merzhiyevska

    Цирк а не суд! Тут же очевидно что судья получила дофига и чуть-чуть бабла и превратила процесс в фарс какой-то,я уж молчу про приговор! Остается надеяться что судьи аппеляции не такие продажные!
  • Ягужинская Анастасия

    А так же экспертиза отпечатков на гильзах есть? Тоже ясно кто из них заряжал пистолет
  • Ягужинская Анастасия

    Или убитый был в-перчатках?

    Кстати тоже легко проверяется.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up