Таксистка з СІЗО: мене засудили, бо не хотіла віддати машину міліції

Таксистка з СІЗО: мене засудили, бо не хотіла віддати машину міліції
Антоніна Вазюк (29) до арешту. Жінка заробляла, таксуючи на "вісімці", поки не потрапила в СІЗО. В поліції її назвали злодійкою вищої гільдії

Дотаксувалася. Співучасниці розбою на 100 тисяч гривень дали вісім років тюрми. Але 29-річна жінка називає себе невинуватою. Готує апеляцію і каже: міліція зробила її злочинницею за те, що вона не дозволила забрати в неї машину, на якій таксувала

- Можете зробити так, щоб мою маму відпустили скоріше? – перше, що сказав 11-річний Ярослав Гамарник, коли зайшов з бабусею до редакції.

Хлопчик бачив маму востаннє рік тому в суді, на лаві підсудних. Днями 29-річна Антоніна Вазюк отримала термін за розбій, скоєний за попередньою змовою групою осіб. З нею посадили двох рецидивістів. Одного з «подільників» жінка приймала в гостях, а другого вперше побачила у судовій залі. Її арештували і засудили за те, чого не робила?

Розказати про невинуватість дочки приїхала з села Попелюхи Мурованокуриловецького району Тетяна Вазюк з онуком-шестикласником. Злочин, за який Антоніні дали вісім років, був більше двох років тому в сусідньому з Попелюхами селі – в Нижче Ольчедаєві Могилів-Подільського району. Там група злочинців серед ночі через розбите вікно залізла в хату до одиноких пенсіонерів. Взяла 100 тисяч гривень, які бездітні складали роками у скрині. Після розбою до хати, де жила Антоніна з мамою і сином, прийшла міліція.

Відео дня

- П’ятеро чоловіків прийшли вранці і сказали, що ми з Тонею вкрали скутера, а ми його купили, є всі документи, - розказує Тетяна Вазюк. – Вони обманули мене і перерили всю хату. Тоні не було. Вона поїхала у Вінницю в лікарню.


Історія арешту за розбій

Жінка розказала, що її дочка таксувала. Мала «вісімку», й одного разу підвозила якихось чоловіків з краденим телевізором. Тоді, мовляв, все й почалося.

- Вона не знала, що везуть крадене, але її зробили спільницею та дали умовно, - говорить Тетяна Возюк. - Вона так само на тому розбої не була, сто процентів. Але їй спочатку Могилів-Подільський суд дав п’ять з половиною років, а потім Жмеринський розглядав справу другий раз й дав ще більше – вісім років.

Після першого судового розгляду, подавали апеляційні скарги. Їх розгляд закінчився тим, що справу повернули на новий розгляд. І за другим разом суд присудив суворіше покарання і для двох чоловіків, і для Антоніни, на яку не вказує жоден фігурант чи свідок.

Версія таксистки така: вона тільки показала чоловікам, які прийшли до неї після тюремного звільнення, напрямок до сусіднього села і на тому розпрощалася. Один з них врешті опинився поруч неї на лаві для підсудних. Другого вона до судів ні разу не бачила.   

- Той Руслан Коваль, що визнав вину, з якимось другом був. А причепили до справи іншого і теж засудили задурно, - каже мати Антоніни.


Дзвінок із тюрми

Антоніна два роки і три місця сидить у Вінницькому СІЗО. Вона подзвонила журналісту звідти і розказала, як їй довели злочин.

- Оперативники, коли приходили до мене додому на другий день, взяли мою розчіску з комода. Отак і зробили доказ.

Підкинули волосся на місце злочину і організували ДНК-експертизу, як переконує жінка, тодішній начальник карного розшуку Могилів-Подільского райвідділу Левицький разом з першим заступником керівника Костецьким.

- Вони в ІТТ целофана їй на голову одівали, то представте, як знущалися, - каже мати засудженої.

- «Визнавай вину, ти така, ти сяка. Не визнаєш - спалимо маму разом з малим», - розказує про допити в Могилів-Подільському Антоніна. - У них були одні мати і такі погрози, які говорять ось зараз бандити, що в тюрмі сидять.


Усе почалось з машини?

Мати і дочка пояснюють причину міліцейської ненависті так: після крадіжки, за яку таксистці дали умовно, в неї вилучили машину і не хотіли віддавати.

- Левицький мені сказав: «Ти вже на ній їздити не будеш, ми будемо», - говорить засуджена. – Я півроку до них їздила і все-таки машину забрала, але документів на неї мені по цей день не повернули.

- Ми машину мусили продати за безцінь, - бідкається Тетяна Вазюк.

- Вона і на газу була, і на бензині, - зітхає Ярослав і розказує, як він колись разом з мамою возив пасажирів.

Хлопчик намагається не розплакатися, коли згадує маму. Бабуся каже, її дочка з сином були не розлий вода і вдома, і на роботі.

- Мені ще 18-ти не було, як я вже їздила, - каже Антоніна. – Довго таксувала. Міліція знала, що таксую нелегально й нічого їм платити не збираюся.
 

Ярослав Гамарник (11) інакше, як на фотографії, маму давно не бачив. Хлопчик знає: судимість мама отримала за те, що не віддала свою машину міліції
Адвокати про впливових людей

Володимир Поліас, який захищав Антоніну Вазюк, про єдиний доказ причетності своєї клієнтки до розбою - її волосини на місці злочину, сказав: суди вважають такого типу докази вагомими й засуджують людей, не маючи іншого підтвердження причетності чи свідчень. А до результатів прокурорської перевірки факту побиття в ІТТ він ставиться скептично. Каже, катувань в міліції ніколи не доводять. Хіба що адвокат сам бачив наслідки.  

- Я не бачив, бо вступив у справу пізніше, - говорить Володимир Поліас.  

Зате адвокат Олега Григорьєва, котрий теж не визнає свої вини, бачила побитим свого клієнта після арешту. Юлія Головенко думає, що її підзахисного втягнули в цю справу, щоб вигородили впливового у кримінальних колах злодія. Теж впливовим, тільки в правоохоронних органах, адвокат назвала Юрія Левицького. Сказала, що він намовив дати свідчення проти її клієнта потерпілу бабцю, яка на перших судах говорила: бачить його вперше так само, як підсудну дівчину.


"Злочинниця вищої гільдії"

Про кримінальну історію таксистки Антоніни Вазюк питаємо в поліції.

- Злочинниця вищої гільдії, - починає Юрій Левицький, якого засуджена звинувачує в фабрикації її справи. - У 2010 році вона зі своєю мамою (хоча ми тій мамі не доказали), у старих жінок вчинили десять крадіжок з будинків. Співмешканець потягнув все на себе і сів, а Антоніна отримала умовно. У 2014 році, 10 квітня до неї прийшли два раніше судимі, які відбували покарання з її братом. «Так і так, ми від Колі, нам би тут поживитися, якийсь магазин лапнути». А вона: «Нащо вам магазин? В Нижче Ольчедаєві є дід з бабою. Їх в селі називають «Сбербанк Росії». Дітей немає. Пенсію не тратять, складають роками». Вони погодилися і втрьох скоїли напад на цих похилого віку людей. Якщо не помиляюся, то бабці 87 років, а діду 91 рік. Їхня хата на околиці села. Тоді нам погода допомогла. Напередодні йшов дощ і було сильне болото. Ми побачили, що до хати прийшло три сліди, і повернулося три сліди. І так, через поле до Попелюх, три з половиною кілометри, йшли до хати Антоніни.

Питаємо співрозмовника про допити з пакетом на голові.

- Я вас прошу! - відповідає. - Це не наші методи. І ніяку машину ми в неї не збиралися забирати. Ми коли Антоніну через кілька днів після розбою затримали, то вона дала весь “розклад”: хто з нею був і що було. Ми знайшли її другого подільника, а третій був у розшуку більше, ніж півроку. За той час він у районі скоїв ще два розбійні напади і убив діда за 50 гривень. Так що в мене докорів сумління тут ні грама немає, відносно неї – особливо. Чим довше ця трійця буде за гратами, тим більше люди тут будуть спокійно себе почувати. А те, що вона розказує про якісь розчіски… У злодіїв і їх адвокатів перший метод захисту – катували, вбивали. Це їхня тема. Вони писали на нас неодноразово скарги, прокуратура проводила перевірки і дала висновок - все нормально.

Зараз Левицький – заступник начальник Могилів-Подільського відділу – начальник кримінальної поліції. Пройшов атестацію з висновком “відповідає займаній посаді”. Інший офіцер, про якого казала засуджена, переатестації не пройшов.

- Костецький пішов на атестацію так, аби іти, не хотів більше працювати, - каже Левицький. – Просто зморився. 


Читайте також: 

Чи кожен вінничанин може дозволити собі адвоката? Ціни на послуги захисників

Як міняється кількість начальників у поліції під час атестації (ІНФОГРАФІКА)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Возмездие

    да так и есть,так что не надо тут адвокатов милиции-она и сама разберется,есть еще такие люди,которые будут задницу вылизывать и защищать их,но и вас могут когда то туда отправить,тогда начнется,что я не знала,я думала,что..?
  • Anonymous

    Ну да. Все везде плохие: милиция, прокуратура, суд. Одна я белая и пушистая.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up