Щойно Хорта посадили на 60 діб, Януарій поїхав з Вінниці


Щойно Хорта посадили на 60 діб, Януарій поїхав з Вінниці
Юрію Павленку не ставлять у провину порваний портрет президента. Його арештували через хуліганство й побиття міліціонерів
Після бою. Скандального люстратора Юрія Хорта та не менш активного діяча Януарія Шостака назвали підбурювачами народу до штурму ОДА й мало не сепаратистами. Першого вже арештували, а другого - взяти не змогли. Його відвоювали від міліціонерів жінки з Майдану

Позачергова сесія обласної ради, де мали зняти з посади голови висуванця Майдану Свитка, звела лобами 600 вінничан та 200 міліціонерів. Такі офіційні цифри про кількість учасників події, яку називають початком другого чи то вже третього Майдану... Там зламали руку одному активісту. Побили кількох волонтерів. Наставили синців вісьмом міліціонерам... Всього потерпілих, за даними прокуратури, – 14 людей.

- Зараз працівники міліції збирають інформацію та встановлюють осіб, які спровокували протистояння біля обласної адміністрації. За усіма фактами проведемо перевірки і результати доведемо до громадськості. Що стосується працівників міліції, то їхнім діям правову оцінку надасть прокуратура, - казав потім начальник міліції, заспокоюючи активістів, які почали вимагати його відставки разом з губернатором і ще шістьма посадовцями.

І позавчора одного „провокатора” вже взяли під варту. Оголосили підозру, а потім арештували на 60 діб на закритому судовому засіданні, яке почалося приблизно о 19.00 і тривало до 21.30, Юрія Павленка.

Перший “крайній”  
Цього 25-річного активіста знають за псевдонімом Хорт. Він керівник руху „Народний трубунал” і не раз ставав зручним героєм для російських каналів через свої акції. Тепер активіст може отримати кілька років тюрми за злочини, які правоохоронці помітили у натовпі. Досі ж криміналу в розмовах юнака сам на сам з об’єктом люстрації, відзнятих на відео, на бачили.


Юрій Павленко "головував" на мітингу під міліцією

У чому ж підорюють Юрія Хорта? В “хуліганстві із застосуванням предмета, пристосованого для нанесення тісних ушкоджень”. Це, швидше за все, був міліцейський кийок, відібраний по ту сторону барикад в процесі штовханини людей з міліцейською стінкою. І друга стаття - „погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Простіше кажучи, йому інкримінують побиття міліціонерів. Як сказано в ухвалі суду – одразу двох.

Юрій Хорт зараз знаходиться в слідчому ізоляторі й вини не визнає. Про це розповів його незмінний захисник Валерій Палій, якого цього разу не допустили до участі в справі. Адвокат уже написав через це заяву про злочин, бо бачить в недопущенні його до справи Хорта порушення права на захист та перешкоджання адвокатській діяльності.

- Вже є точна інформація, що Хорта не притягають до відповідності за те, що він перевертав портрет президента і начебто порвав його, - сказав Валерій Палій, вивчаючи судову ухвалу. - Не знаю, чи було все інше. Хорт, принаймні, не визнає своєї вини. Його взяли під варту без належного обґрунтування і без пропозиції застави. Я зараз читаю фактично надуманий документ.

Другий втік?
Ще одним підслідним може стати дійсно активний учасник (судячи з відео подій під ОДА, які можна переглянути тут ) Юрій-Януарій Шостак з „Батьківщини”. Його намагалися затримати того ж вечора, коли обрали запобіжний захід Хорту. Але, як бачила наш репортер RIA, активіста буквально відвоювали жінки. Обступили і не дали людям у цивільному, але з повісткою на дачу пояснень, підступитися до Януарія.


Януарій Шостак послухав Палія, який розказував людям про арешт Хорта, а потім поїхав з Вінниці

Пізніше він розповів журналістам, що його намагалися затримати із десяток людей в цивільному, коли він відійшов з Майдану до своєї машини, аби їхати додому.

- Наші активісти, само собою, стали в оборону мене, - сміявся не затриманий. – Дуже дякую, захистили. А ті чоловіки тут крутилися, стояли, потім пішли. Он вони сидять по машинах. Чекають, поки розійдуться усі, і я поїду дому, щоб зразу мене там загребти...

Януарію Шостаку мали оголосити таку ж підозру, як і Хорту. Але вчора, в адвокатських колах RIA дізналася, що цей фігурант справи поїхав з міста. Запитати в нього самого, чи не переховується він від репресій, не змогли - протягом дня Януарій Шостак не відповідав на мобільний.  

У секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції не мають інформації, чи оголосили в розшук другого активного учасника подій під ОДА. Про якихось інших „підбурювачів”, як уточнили в міліції, ще збирають інформацію.


Хорта (крайній справа) і Шостака (з мікрофоном) в правоохоронних органах називають зачинщиками порушень громадського порядку

Відео дня

Знов те саме...
А в прокуратурі області найбільш активних учасників конфлікту 6 грудня називають зачинщиками порушень громадського порядку і кажуть, що крім двох міліцейських  проваджень про хуліганство й побиття міліціонерів, є третє кримінальне провадження. Таке саме, як після торішнього штурму ОДА – „захоплення державних або громадських будівель чи споруд”.

„Під час зібрання перед приміщенням Вінницької обласної ради та Вінницької обласної державної адміністрації група осіб, грубо порушуючи громадський порядок, використовуючи піротехнічні засоби та палиці, застосовуючи насильство, прорвалась через кордон працівників правоохоронних органів до внутрішнього приміщення вказаної будівлі, - описують штурм у прокуратурі. - У той же час близько 40 чоловік по вул. Соборній, 87 підпалили шини, розбили вікна одного з офісних приміщень за даною адресою та використовували піротехнічні засоби. Внаслідок таких протиправних дій 14 осіб звернулись за допомогою у лікувальні заклади”.

- Я не був активним учасником, але був свідком, - каже активіст Денис Котов. – І коли потім на Фейсбуці прочитав реакцію губернатора, що у Вінниці проголошують Вінницьку народну республіку, що ОДА штурмували якісь бойовики з Донецька, був шокований. І сьогодні ця карта розігрується далі. До нас вже приїхали хлопці з батальйонів „Донбас”,і „Айдар” і „Київ-1”, щоб боротися з сепаратизмом. Бігали по Вінниці, шукали, але не знайшли сепаратистів... Я думаю, це просто по-свинськи, що влада не хоче діалогу, що виставляє стінку силовиків перед народом. Люди ж прийшли спитати про результати. Вони мають право спитати. І яку отримали реакцію? Знов те саме - міліцейські кийки, сльозоточивий газ, репресії активістів. Мені це нагадало події річної давності, коли студенти вийшли спитати, чому в нас немає асоціації з Європою. Так і тут.

- І це не дивно, що на вотчині президента така ситуація виникла, - каже активіст. - Всі чекають прогресу в першу чергу від цього регіону, тобто наші люди мають себе за еталон того, які реально зміни мають відбуватися в країні. Звідки ці зміни мають початися, якщо не з Вінниці?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    все правильно сделали менты!!!!

    хоть давно пора - лучше поздно, чем никогда!!

    этих - закрыть на парочку!!!

  • Mishel Prorok

    Режим Порошенко начал политические репрессии: пошли первые аресты



    https://www.facebook.com/238703292929302/photos/pb.238703292929302.-2207520000.1418205593./579344605531834/?type=1&theater

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up