Сергій Чумак каже, що його "хуліганкою" міліція прикриває значно більший злочин

Сергій Чумак каже, що його "хуліганкою" міліція прикриває значно більший злочин
Правий сектор уже „світив” своєю зброю. Кілька місяців тому один з активістів був на зустрічі Сергія Чумака (зліва) з журналістами із чимось схожим на автомат Калашникова (справа)
Лідер Правого сектору стріляв у міліції і вдарив слідчого. Чому його не затримали на місці калинівські міліціонери - розбирається тепер прокуратура. А міліція вже оголосила підозру Сергію Чумаку в двох правопорушеннях. Керівник Правого сектору називає це відводом очей від справжнього злочину

Хуліганство із застосуванням зброї та погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Підозрюється в таких правопорушеннях керівник Правого сектору Вінниччини Сергій Чумак. Днями суд йому обере міру запобіжного заходу.
З чого ж почалася історія з пострілом у міліції? З того, що слідчий назвав крадіжкою, а Правий сектор вважає диверсією у воєнний час.

Вночі якісь люди на вантажівках і за допомогою автокрану розбирали на метал старий залізничний міст в Калинівському районі. Сигнал про це отримав Правий сектор, і бійці рушили туди. Надійшов і на “102” виклик. Але чи пересікалися там, на місці злочину, активісти і правоохоронці, не зрозуміло. Врешті одні з другими зійшлися в Калинівському райвідділі.

З претензіями до правоохоронців, які нібито відпустили банду крадіїв-диверсантів, прийшов Сергій Чумак разом з десятком громадських активістів і зі зброєю, яка дуже схожа на автомат Калашникова. Покерував. Стрельнув у стелю. До чи після цього ще й ударив працівника міліції. І пішов.

Відео дня

Приблизно так виглядає картина подій у райвідділі, якщо зібрати отримані RIA коментарі. А вони зараз досить куці і однобокі, тому зрозуміло – до цієї історії ще будемо повертатися. Учасники подій обіцяють згодом пояснити, хто ситуацію прикрасив, а хто змовчав, щоб не брехати.

Хто і що украв?
Це було вночі з 25 на 26 червня. Незадовго до інциденту на сторінках Вконтакті Правого сектору Вінниччини та Сергія Чумака висіла інформація про початок конфлікту з калинівськими правоохоронцями. Активісти писали, що отримали сигнал про організовану групу, яка вирізає залізничний міст через річку в районі Турбова, виїхали на місце, затримали диверсантів і супроводили їхню машину до відділку ДАІ, а міліція врешті взяла – і відпустила злочинців.

„Наразі відбувається блокування відділку ДАІ активістами Правого сектору та УНСО. Ситуація загострюється до застосування сили!” – так закінчувалося видалене згодом повідомлення.  

В міліції теж кажуть, що вони отримали виклик на недіючий залізничний міст і туди відрядили слідчо-оперативну групу. Правоохоронці кажуть, що вони по дорозі зустріли автокран і вантажівку з металом, зупинили і... теж супроводили до Державтоінспекції. Далі слідчий з групою повернувся назад до мосту - на огляд місця події.

Що було з краном і вантажівкою потім (це й викликало невдоволення активістів)? Як говорить прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник, особу водія автокрану встановили, записали усі необхідні дані і відпустили. А вантажівку з речовими доказами - з краденим металом - доправили з ДАІ у райвідділ міліції, де вона стоїть і зараз.   

Про буденні справи
Ось як розповіли в міліції про сам інцидент в райвідділі. Імені Сергія Чумака не називали через презумпцію невинуватості та таємницю слідства.  

- Активісти прийшли вночі у райвідділ висловити своє незадоволення слідчим, який, на їхню думку, мав інакше себе вести, - каже Анна Олійник. - Вони вважали, що міліція не вживала ніяких дій, щоб притягти до відповідальності правопорушників. Через це виник конфлікт. Один з громадських активістів мав зброю і пошкодив майно райвідділу – здійснив постріл угору.

Анна Олійник сказала, що в момент інциденту з боку активістів було приблизно 10 чоловік. Чи була бійка?
- Так, він вдарив працівника слідства, - каже про того ж таки активіста-лідера прес-офіцер.

„Обов’язково все прокоментую. Трошки згодом. Поки що дам змогу "Їм" побільше наговорити”, - написав одразу після події Вконтакті Сергій Чумак і пообіцяв розповісти про ситуацію після допиту в міліції.

Дзвонимо Сергію Чумаку після допиту і просимо розповісти,що ж відбулося в Калинівці?

- Ми не хочемо на цьому акцентувати. Це буденна справа, - відповідає він. – Все, що я можу сказати: моїм правопорушенням намагаються прикрити набагато більший злочин. Ми зараз розбираємося, хто за цим стоїть, хто вчиняє ці економічні диверсії.

У Чумака все на контролі
Сергій Чумак впевнений, що злочинців міліціонери відпустили і речових доказів їх роботи біля залізничного мосту не лишилося.

- Зараз ніхто не може сказати, скільки там було металу в КаМАЗі. Повна машина чи два цвяха. Іде нівелювання цього злочину. Його ніби й немає, - каже він. - Не розумію, чому моє хуліганство у райвідділку не об’єднують зі справою по цій крадіжці? Це ж одне й те саме. Це наслідки. З іншого боку - Авакову вже донесли інформацію, що Правий сектор прийшов у райвідділок визволяти отих злочинців, яких затримали. Розумієте?  

Перекрученні до навпаки факти Сергій Чумак не став зараз роз’яснювати. Чому?
- Зараз треба нам, як мінімум, донести правдиву інформацію до Авакова, до президента, якщо інцидент набув такого масштабу, - сказав керівник Правого сектору. - Наскільки мені відомо, у понеділок Олег Ляшко зустрічався із президентом і мав, в тому числі, передати інформацію по цьому інциденту. Так, як воно було насправді. Про результат я ще не знаю.

Якщо стріляв, то з якої зброї, спитали також у Сергія Чумака. Він не відповів.
- Давайте так, експертиза встановить, що це за зброя була, що це був за постріл, а ми потім подивимося, хто буде говорити правду, а хто як буде брехати, - сказав. - Воно ж теж усе на контролі. І сьогодні за цим інцидентом не тільки Вінниця дивиться, а й Київ дивиться. І повірте, все буде справедливо, чесно і відкрито. Тільки у свій час.

„Ніяких злочинів ніхто не прикриває”
Тим часом прокуратура області почала перевірку дій співробітників міліції, які виїжджали на міст і потім мали розмову з Правим сектором. Проводить і свою, службову перевірку, обласна міліція.

- Відбулося все миттєво. Зараз рано говорити, чому не провели затримання одразу на місці, - каже перший заступник начальника обласної міліції, начальник слідчого управління Юрій Педос. - Кількість людей, які прийшли, значно перевищувала кількість працівників міліції. Не дай бог, цей автомат був спрямований в натовп. Якби почали збройний опір, від цього могли б постраждати сторонні. Тому працівники міліції і прийняли рішення, встановити осіб пізніше. І так і зробили. Ми оголосили підозру людині, яка стріляла, і буде найближчим часом вирішуватися питання про обрання їй міри запобіжного заходу на час слідства.

А що стосується заяви тепер уже підозрюваного Сергія Чумака про прикривання міліцією серйозного злочину, то Юрій Педос сказав:

- Ніяких злочинів ніхто не прикриває. За фактом, через який і був цей конфлікт з працівниками міліції, також ведеться розслідування. Порушене кримінальне провадження за статтею „Крадіжка”, особи встановлені і в разі встановлення їхньої вини, обов’язково будуть відповідати згідно з чинним законодавством. Є також затримані два транспортні засоби. Вилучений обрізаний з мосту метал. Зараз встановлюємо збитки, власників, проводимо ряд експертиз, і приймемо законне рішення. Так само, як і у випадку з цим хуліганством у райвідділку.

То ж яка зброя була „хулігана”?
- Зараз автомати Калашникова переробляє завод на мисливську зброю, що продається людині, яка має дозвіл на це. Тобто зараз не проблема купити „автомат”. Думаю, скоріше за все, зброя була мисливська. Але експертиза нам дасть чітку відповідь - нумерацію, серійність, коли і ким випущена, де власник її отримав і так далі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    І задля чого люди на Майдані загинули??? Щоб мусора прикривала чиїсь крадіжки? Я не для того податки сплачую, щоб вони комусь віддавали людське майно
  • Anonymous

    "Педос" вдале прізвище для такого балабола... Зад свій він намагається прикрити але не розуміє, що людям остогидло їх боятись і тепер не попустять. Правильно хлопці зробили, що влаштували кіпєш, але ще пару журналістів потрібно було привезти) Тоді б всі загони вже закінчилися б
  • Anonymous

    Мені лише здається, чи в коментах багато кацапського лайна
  • Anonymous

    То у них - Правый Сектор Газа?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up