Серед затриманих чи арештованих Віти Заверухи немає. Схоже, вона переховується

Серед затриманих чи арештованих Віти Заверухи немає. Схоже, вона переховується
Про арешт Віти Заверухи ходять настирливі чутки, але вона, схоже, сховалася (фото з її сторінки Вконтакті)
Серед затриманих одразу після перестрілки в Києві, де загинули два „беркута” з одного боку та хлопець на прізвисько Морган з іншого, Віти Заверухи немає. Сьогодні, 6 травня, заговорили про арешт цієї вінничанки після обшуку вдома. Але про будь-яких нових фігурантів у цьому резонансному кримінальному провадженні міліція даних не дала. Як сказали 20minut.ua в Головному управлінні МВС у Києві, „якщо нової інформації не дають, то її або немає, або вона закрита”.

- З того, що я чув, доволі інформація не достовірна, - розповів лідер „Народної волі” Денис Котов. - Наскільки мені відомо, Віти в той час в Києві не було. Вона була у Вінниці. І є інформація, що одразу після тих подій, в неї провели обшук і, як говорять, знайшли патрони. Тобто нічого не знайшли, але патрони - знайшли.

Денис також сказав, що в дівчини так само, як вчора, вимкнений телефон. І додав, що її, швидше за все, затримали у Вінниці у зв’язку з київськими подіями.

- Тому що на неї вказали, - каже лідер „Народної волі” про відео-зізнання одного зі затриманих, розповсюджене МВС, де прозвучало ім’я вінничанки. - Але її там точно не було.

Редакція спробувала перевірити інформацію про обшук. Якщо такий проводився, то міг бути доручений вінницьким правоохоронцям головним слідчим управлінням МВС, куди забрали провадження. В секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції сказали, що їхні працівники не проводили обшуку в Заверухи чи інших активістів і  ніяких інших кримінальних проваджень, пов’язаних з діями вінничан, що „засвітилися” у столиці, не відкривали.

А речниця головного управління МВС з Києва сказала 20minut.ua по телефону, що вона немає інформації нових фігурантів резонансної справи:

- Мене до відома про обшуки не ставлять. Я взнаю про це від журналістів також. Зараз в цьому кримінальному провадженні є чотири особи – три затримані і один був ліквідований в ході спецоперації. Можливо, є якісь люди, які причетні до цього, звичайно, вони не самі діяли. Але правоохоронці працюють, а я не маю права розголошувати таємницю слідства. Якщо буде офіційна інформація, ми будемо повідомляти. Якщо не повідомляємо – значить, її немає або вона закрита.

В решті, дзвонимо у Вінницький міський суд, питаємо, чи не обирали днями запобіжний захід Віті Заверусі чи ще комусь з активістів у зв’язку з гучними подіями в Києві. А апараті суду були в курсі новин про ймовірну причетність скандально відомої Віти до гучних столичних подій. І журналісту відповіли: запобіжний захід їй у Вінницькому суді не обирали. Мовляв, якби було слухання, пов’язане з цією історією, вони б знали.

Схоже на те, що дівчина переховується. Нагадаємо, що СБУшники вчора, 5 травня, сказали про почату ними перевірку вінничан на причетність до планування терактів в столиці. Інших коментарів у СБУ не дають.  

Оць що вдалося дізнатися через експертів редакції, які мають зв’язки в Києві: за попередніми даними, зброя, з якої обстріляли блокпост і яку застосували під час пограбування АЗС, - різна. Втім, експертиза дасть точний висновок. Вона ще триває. Нагадаємо, що міліція вилучила у машині втікачів, які застрелили двох „беркуівців” та трьох їхніх колег поранили, цілий арсенал. Також зброю знайшли на квартирі, де затримані мешкали.

- Хлопці нібито відслідковували колишніх співробітників „Беркута”, які сьогодні працюють в Державній службі охорони, - говорить адвокат і блогер 20minut.ua Олександр Білошкурський. – Але невідомо, чи ті люди, які загинули, дійсно працювали в „Беркуті”, чи вони приймали участь на Майдані. Тільки відомо, що Віта приймала активну участь в заворушеннях, які були під час революційних подій на Майдані. Немає списків „беркутів”.

Олександр Білошкурський цікавився подіями, в яких фігурують вінничани, серед знайомих у нашому місті і в Києві. Він каже, що перестрілка була в житловому масиві. На питання "Чому так сталося?" він сказав :

- Захищалися так, як у них там відбувається, на війні. Там інтуїтивно включається програма захисту, бо якщо не ти, то тебе. Якщо говорити про те, що їх штовхнуло на пограбування заправки, то можна багато розмірковувати. Може, дійсно їм треба було гроші. Я не раз писав у блозі, що штовхає людей на злочини соціальна обстановка в державі, умови життя. Цьому, звісно, виправдань немає. Але впевнений: всі злочини, які відбуваються в Україні - шахрайства, вбивства, сімейні розборки – все виходить із держави, з того, яким чином вона керує суспільством. Якби бійці, добровольці були забезпечені нормально і бачили результат, заради чого вони стоять (простояли), то вони б ні в якому разі не йшли на такі вчинки. Вони б залишалися в добровольчих загонах відстоювати інтереси країни. А так, мабуть, повернулися – і побачили, що тут або не помінялося нічого, або ще гірше стало. Швидше за все, в цих подіях оце й зіграло роль.  

Список затриманих, яким доводять причетність до обстрілу блокпосту, пограбування АЗС, вбивства двох працівників міліції та підготовку теракту в Києві:

  • Євген Кошелюк 1995 року народження, уродженець Харківської області, проходив службу в батальйонах «Азов», «Айдар», «Торнадо».
  • Андрій Романюк 1998 року народження, вінничанин, проходив службу в батальйонах «Азов», «Айдар», «Торнадо».
  • Микола Монішенко, уродженець Київа, учень 11 класу столичної школи «Домінант».
  • Вадим Пінус 1991 року народження, уродженець Харківської області, загинув під час затримання.
     

Читайте також:
В київських „беркутів” стріляли вінничани. Терористи вони чи месники?

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Oleksandr Shenshyn

  • Місцевий

    В рамках расследования уголовного производства в отношении нападения на АЗС и расстрела правоохранителей в ночь на 4 мая в Киеве, задержана еще одна подозреваемая - 19-летняя жительница города Винница. Об этом сообщили в пресс-службе столичной прокуратуры.

    Установлено, что девушка, находясь в тесных отношениях с тремя подозреваемыми в убийстве милиционеров, участвовала в организации обстрела поста ГАИ в Быковне, который был совершен 2 мая этой же группой лиц.

    Действия злоумышленницы квалифицированы по ст. 27, ст. 348 УК Украины (посягательство на жизнь сотрудника правоохранительного органа).
    Днепровским райсудом Киева по ходатайству следователя, согласованного с прокурором, подозреваемой избрана мера пресечения в виде содержания под стражей с альтернативой внесения залога в размере 3 млн 654 тысяч гривен.

  • Анонім

    Денис! Ти ким працюеш ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up