Почали суд над Заверухою і Ко по-тихому

Почали суд над Заверухою і Ко по-тихому
Вікторія Заверуха (19) в залі суду. Дівчина під час слідства заявляла про тортури, оголошувала голодування і перегризала вени. Радикальна молодь називає її та арештованих, як співучасників банди, юнаків політв’язнями
На розгляд суду передали обвинувачення Віти Заверухи, київського школяра і трьох вінницьких хлопців. На попередньому судовому засіданні було лише два з п’яти захисників, бо решта про суд не знали. Все одно строк арешту усім обвинуваченим подовжили. Наступне засідання - завтра

Закінчилося розслідування справи вінничан, які на початку травня наробили шуму в столиці – обстріляли блокпост, пограбували заправку, розстріляли працівників міліції й нібито планували теракт… Судовий розгляд цієї гучної історії почався тихо. Не тільки преса, а й деякі родичі з адвокатами пропустили попереднє слухання, бо не знали про нього. 

Як розповіли 20minut.ua в адвокатських колах, вінничанам (родичам неповнолітніх та захисникам) про перше засідання стало відомо або пізно ввечері напередодні, або вранці того ж дня. Повісток не було. Були телефонні дзвінки. Причому, не з суду, а від слідчого. Врешті добратися до Києва встигли не всі.     

Попереднє засідання – підготовче. На ньому суд приймає клопотання, вирішує питання про продовження арешту або змінює запобіжний захід, вивчивши думку сторін. І минулого четверга, 20 серпня, на такому засіданні по справі Заверухи і Ко з’явилися тільки два адвокати з п’яти. Це підтвердив редакції захисник Вікторії Віктор Смалій, який теж не потрапив на засідання, бо не знав про нього. Тим не менше, суд засідав, бо спливав термін арешту обвинувачених. Їм продовжили тримання під вартою ще на три місяці. Чому не на два, як зазвичай, адвокати не знають.

Нагадаємо, що крім названої слідством організаторкою Вікторії Заверухи, по справі проходять, як учасники злочинної групи, ще четверо хлопців. Це троє вінничан - 20-річний Євген Кошелюк і неповнолітні Андрій Романюк та Дмитро Ситніков - та 17-річний киянин Микола Мнишенко.

Про вінницьких хлопців та їхню участь в кримінальних столичних подіях 20minut.ua вже писав. І з власних джерел в правоохоронних органах журналісти знають: усіх мають намір посадити й надовго. Щоб неповадно іншим було. Хіба що одного підлітка, який після обстрілу товаришами блокпосту втік від них додому, можна було б лишити на волі. Тим не менше і його справа пішла до суду з обвинувальним актом. Щоправда, статей відповідальності йому інкримінують менше, ніж решті - чотири із семи, вказаних в акті Генпрокуратури.
 
Свідком міг би стати Дмитро Ситніков – хлопець, якому 1 вересня іти у випускний клас вінницької школи, але він утримується в київському слідчому ізоляторі.

- Я не можу говорити за всіх, тому що в кожного свій адвокат. Я можу сказати тільки за Діму. Він невинуватий і фактично зараз його право на захист порушується, – каже адвокат Тетяна Соляр й додає, що під час досудового слідства підлітка навіть не допитали, як годиться, в присутності матері та захисника. – В процесі судового розгляду я надам докази, які свідчать про невинуватість мого підзахисного.

Наступне засідання призначили на завтра, 27 серпня, в Дніпровському райсуді столиці, що далеко від центру Києва. Чому саме там? Офіційне пояснення таке: бо один із епізодів справи був на території цього району. Неофіційно ж кажуть, що направили матеріли подалі від центру, тому що очікують на мітинги підтримки підсудних, прозваних «народними месниками».    

За що судять вінничан у Києві?
В справі Заверухи і хлопців - три десятки томів, а в обвинувальному акті – три папки. Їх Генпрокуратура передала до суду 19 серпня. Офіційне повідомлення відомства про це з’явилося в мережі після обіду на другий день, 20 серпня. І в цей час - вже відбувалося попереднє судове засідання по справі.

Із повідомлення Генпрокуратури, Заверуха, Романюк, Кошелюк, Мнишенко та Ситніков “протягом квітня та на початку травня 2015 року організували та брали участь в озброєній банді з метою нападу на підприємства, установи, організації та на окремих осіб, незаконно поводились зі зброєю, бойовими припасами і вибуховими речовинами. Встановлено, що ці особи вчинили озброєний напад на пост ДАІ по Броварському проспекту в м. Києві, розбійний напад на АЗС «ВОГ», спричинивши вогнепальне поранення працівнику АЗС, при затриманні вчинили опір працівникам міліції, здійснили вбивство двох з них і спричинили вогнепальні поранення іншим працівникам міліції”.

Судитимуть молодих людей ось за якими статями Кримінального кодексу України: бандитизм, замах на терористичний акт, посягання на життя працівника правоохоронного органу, розбій, умисне вбивство, незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність (стосується дівчини).
 

Читайте також: 

Повна історія справи Заверухи і Ко
Які вони, вінницькі діти війни
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Дмитрий Баркасов

    Какое пожизненное???? Ещё кормить её за государственный бюджет!!! Ей нужно вынести только один приговор-РАССТРЕЛ!!!!

    Анонім reply Дмитрий Баркасов

    Выслать ее к Путину, пусть Путин ее пожизненно кормит и содержит.
  • Анонім

    Вы все видети только статьи!!! читаете что за них будет!!! Но  то что она организатор и все это спланировала и поэтому она причастна к этому всему - это неправда!!! если вы бы были на суде как я!!! вам бы самим было смешно!!!!!! Насегодня суд отправил обвинительное заключение назад к прокурору!!!! пусть исправаляет свои ошибки!!!!!

    Увидте больше!!!! чем просто статьи!!!!
  • Сташинский Богдан

    Свободу Вiтi Завирусi, вона грабувала тiльки агентiв Путiна, вона справжнiй патрiот.

    Анонім reply Сташинский Богдан

    Всі агенти Путіна в майбутньому будуть покарані та їхні імена будуть спльондровані в часі, а пам`ять про Віту буде навіки, бо Путін ніяк не зможе через спльондрованість на неї впливати.
  • Анонім

    Віта справжня патріотка, але Путін зробив так, що її представлено як нацистку. Однак наш український суд,  який заснував великий Тарас, що викопав Чорне море, а землею насипав Кавказькі гори, об`єктивно розбереться і на лаві підсудних буде Путін.

    Сергей Сторожук reply Анонім

    вона а не патріотка

    Анонім reply Сергей Сторожук

    А ти шо не знаєш, звідки взялося чорне море, і підтримуєш Путіна ?

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up