Подробиці спроби вбиства фермера. Квадрата арештували, як замовника, але він вини не визнає

Подробиці спроби вбиства фермера. Квадрата арештували, як замовника, але він вини не визнає
Пустили кулю в потилицю фермера і здали „авторитетного” замовника. Два рецидивісти розраховували на частку від „дерибана” ферми, але наважилися стріляти у її хазяїна не з першого разу. За чотири дні до нападу в котрогось рука не піднялась. І коли вони йшли з „Браунінгом” на діло вдруге, то знали, де сховають труп так, щоб ніхто не знайшов...

Ферма в селі Тарасівка Жмеринського району у власності вінничанки, але усі справи вів її чоловік – громадянин Росії родом із Азейбарджану. Цього 43-річного фермера й прийшли убивати два рецидивісти увечорі 29 жовтня. Після затримання вони зізналися: діяли на замовлення авторитета на прізвисько Квадрат, і це мала бути тільки перша жертва.
Коли генерал розказував про розкриття цього нападу, то сказав: замовник і жертва були знайомі. І якщо фермер у криміналі помічений не був, то той, хто хотів його смерті - це кримінальний авторитет.
Зі слів Віктора Русина, цей чоловік у дев’яності роки був наглядачем за вінницьким ринком „Урожай” й називають його у кримінальних колах Квадратом.
Замовника до Вінниці доправили у супроводі міліцейської варти із Криму в кінці тижня. Знайшли в Саках і етапували сюди, де слідче управління обласної міліції відкрило стосовно нього та його поплічників кримінальне провадження.
У міліції не приховують, що затримали основних фігурантів – організатора і виконавців. Але це можуть бути не всі учасники злочинної змови, що мають відповідати за замах на замовне вбивство, скоєний організованою злочинною групою.
Санкція за цей злочин – до 15 років тюрми чи довічне ув’язнення з конфіскацією, бо убивали – з корисливих мотивів.

Утік із чотирма пораненнями
- Це буквально мить. Вже темнувато було. Я тільки побачив чоловіка, і раз – бах, бах, бах… Все швидко було...



Так розказував, як у нього стріляли, через добу після нападу 43-річний фермер у лікарні. Убити його хотіли в сторожці на території фермерського господарства, справами якого він керував.



Близько 18.00 у цю сторожку зарвався чоловік - з пістолетом. Вистрілив п’ять разів. Чотири кулі влучили у жертву нападу. Дві навиліт, ще дві потім витягли з тіла пораненого чоловіка лікарі.
Хірург невідкладної допомоги Жмеринської районної лікарні Ігор Перепичай, що оперував доставленого до них швидкою пораненого бізнесмена, одну кулю витяг з голови фермера. Вона впиралася, каже, у потиличну кістку. Інші поранення – у груди та передпліччя.



- Зараз стан пацієнта стабільний із позитивною динамікою, - сказав хірург.
- Це чудо, що чоловік із вогнепальними пораненнями зміг втекти і повідомити міліцію про напад на нього, - каже начальник обласного управління міліції Віктор Русин.
Фермер одразу після пострілів вибіг зі сторожки, сів у свій вишневий „Форд-Мандео” і вдарив по газах. Тікав від смерті.



Його машина, в плямах крові на сидіннях і дверцятах, зараз стоїть у Жмеринському райвідділі, як речовий доказ.



З машини поранений чоловік дзвонив на „102”. В машині його перестріли біля Северинівки працівники міліції, що вже їхали на виклик. Вони викликали до пораненого швидку та передали його лікарям.

“Ціль була - прибрати людину”
Кілери потім розповіли, що вони були шоковані втечею фермера. У „мокрій” справі ці люди були новачки. Обидва раніше судимі, але убивати не доводилося.


Це – підозрювані. Рецидивісти, які зізналися, що виконували замовлення „авторитета” (стоп-кадр з оперативної зйомки)

Як розповіли в міліції, це була їхня друга спроба позбавити життя фермера. За чотири дні до того вони вже приходили на господарство. Але у котрогось із стрілків рука не піднялась. Потім замовник заставив виконавців поспішити, і вони прийшли знову.
- Яка ціль була? Прибрати людину, тобто убити, - розказував потім 28-річний вінничан, затриманий за підозрою у злочині.
Цей чоловік сказав, що він сидів у сторожці та говорив з потерпілим. Потім туди зайшов його спільник з пістолетом й почав стріляти.
- Я просто отак стріляв. Руку виставив і стріляв, - показував на слідчому експерименті другий затриманий.



Цей 38-річний чоловік вказав, де переодягнувся після втечі жертви. Куди сховав замурзані на загорожах ферми спортивні штани. Куди кинув рукавички, якими тримав пістолет. А сам „Браунінг 7,65” він зарив у землі під деревом у лісопосадці.



Витягли зброю із затертим номером з притрушеної опалим листям схованки криміналісти, коли слідчі фіксували зізнання. Стрілок розповів, що одразу ж мав прибрати напарника, але, мовляв, духу не вистачило. Наступною жертвою мала бути дружина фермера.



Брали одного за другим
Одного з нападників затримали того ж вечора близько 23.00 десь неподалік фермерського господарства. Попрацювали з ним - і розіграли оперативну комбінацію, щоб спіймати другого. Взяли його о 4.30 під Жмеринкою на лісовій дорозі, за сім кілометрів від міста.



- Сказати, що давалося легко розкриття, не можна, - каже начальник управління міліції Віктор Русин. - Це за селом, поле, колишній колгосп. Мало було людей, з якими можна було працювати. Але ми отримали інформацію, почали перевіряти і вийшли на одного нападника, потім затримали другого. Провели з ними слідчі дії, далі оперативно-розшукові заходи із залученням наших технічних можливостей, і встановили, що третя особа, яка є замовником цього вбивства, знаходиться в Автономній Республіці Крим, в місті Саки.
Затримали кримчанина з вінницьким корінням минулого четверга і привезли у Вінницю. На другий день його двом поплічникам, які чомусь одразу “злили” авторитета, обрали міру запобіжного заходу – арешт.
Як будуть утримувати на час слідства самого замовника – вирішували пізно ввечора понеділка. Правоохоронці очікували на судове рішення про арешт і сподівалисся, що він буде не домашній. І як уточнив вчора захисник підозрюваного, Квадрата все ж взяли під варту.

Все це “Чикаго” через гроші
- Це злочин не на національному грунті. Тут суто корисливий мотив був, - говорить Віктор Русин. - У першу чергу вони хотіли позбутися фермера, щоб ми його потім навіть труп не знайшли. Вже навіть ними було вибране місце, куди вони повинні були сховати труп. Розраховували, що, оскільки він громадянин Росії, його ніхто не шукатиме. Потім вони хотіли розпродати майно. Все, що фермерське господарство вирощувало, кукурудзу, сою. Техніку їхню попродавати і поділити між трьома. Така була домовленість.



Чому вибрали саме цього фермера? Замовник мав з ним ділові стосунки?
- Однозначно не можу сказати, - відповідав журналістам генерал. - Але знаю одне, що вони були у свій час дуже добре знайомі. Познайомилися років три-чотири тому й мали спільні справи.
Як вони мали продавати урожай ферми? Це ж не один мішок зерна?
- Запропонуйте будь-якому підприємству дешевше купити кукурудзу і побачите, чи складно спродати. Все можна було за два-три дні продати. Наскільки я зрозумів, вже був клієнт.



Скільки коштували замовнику робота найманих убивць?
- Там розмова йшла ось про що: ви виконуєте цю роботу, а потім я поділю прибуток...
Розслідувати цей злочин і передати матеріли до суду генерал пообіцяв до кінця року. Сам напад був секунд 15-20. Зараз слідство розбирається, чи були ще спільники, та копається у справах фермерства. Тому продовження буде.  


Сліди від куль у сторжці, де відбувся напад на підприємця

Хто стріляв і хто замовляв?
Старший із рецидивістів відсидів строки за крадіжки, розбої і пограбування. Про нього вже чула Вінниця, коли він разом із п'ятьма „колегами” вирив підкоп для втечі зі Стрижавської колонії й накивав звідти п’ятами.
Олександр Шайда звільнився з місць позбавлення волі у 2012 році, коли відбув усе, разом із п’ятьма роками, отриманими за втечу зі Стрижавки. Тоді правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ухилення від адміністративного нагляду, бо звільнений не став на облік. Знайшли його тільки зараз, коли розслідували за гарячими слідами замовне вбивство.
А другий затриманий - вінничанин, який представився генералу не інакше, як “помічник карманних ворів”. Він судимий за крадіжки.  
А хто такий „авторитет” Квадрат? Як дізналася RIA, чоловікові, якого підозрюють у „заказі” фермера, зараз 38 років. Не важко порахувати, що йому в 90-му році було 15 років, а в 95-му – 20 років... Тобто мав він у „лихі” роки якийсь зовсім не авторитетний вік. Хіба що десь перед двотисячним знімав дань з торговців, працюючи на якогось більш солідного рекетира?
Підтвердження цьому редакція не знайшла. У списках учасників тодішніх злочинних угруповань таке прізвисько ми не зустріли. Відтак, доводиться вірити генералу, який сказав: взяли авторитета.

Анатолій Варчук, адвокат „Квадрата”:
- Замовник, як вказують на мого підзахисного слідчі органи, свою вину не визнав, ніякого замовлення не робив і підстав для того, щоб вбити фермера, він не має. Відносно нього обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але доказів вини, яку йому інкримінують, немає. Є лише слова - два інші підозрювані дають такі покази. Напевно, застосувалися незаконні методи, тому що були синяки під вухами, і вухо надірване у одного... Зараз ми розбираємося в цій ситуації. Судове розслідування триває. Я проводжу своє розслідування. І мені дивно, що слідчо-оперативну групу, в яку сходять досвідчені слідчі у званнях підполковників і полковників, доручили очолити слідчому в званні старшого лейтенанта міліції. Виходить, старлей полковниками керує.
Що стосується інформації про мого підзахисного, як кримінального авторитета, то скажу так. Він хвора дуже людина і стоїть на медичному лікуванні за рахунок держави. Вже чотири роки проживає в Автономній республіці Крим. Кличка Квадрат є, але він каже, що ніякого відношення до будь-якого кришування чи іншого криміналу не мав і не має.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    Без огляду на тему - якісна робота журналіста, респект!
  • Anonymous

    Мага держись!
  • Anonymous

    Сейчас высшая мера будет использоваться как метод запугивания и быстрого убирания людей с ненужной дороги. А вот вещички железной в ккобуре - гораздо больше пользы. Криминал оружие всегда добудет, а вот нападать на вооруженного гражданина - очко склеится, это по-ихнему жаргону, так понятней.
  • Anonymous

    Внесите в Украину закон о смертной казни = задумаются!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up