Найпопулярніші наркотики вінничани вирощують вдома

Найпопулярніші наркотики вінничани вирощують вдома
Міліція нечасто викриває канали надходження наркотичний речовин, які ведуть за межі нашого регіону. Кажуть, немає фінансових можливостей. Але й найпопулярнішій наркотик не завжди привізний. Є кайф свій – домашній, вирощений на городі чи навіть у вазонах...

Між бажанням нагодувати онуків пиріжками з маком та небезпекою опинитися в очах дільничного міліціонера у ролі наркоділка розриваються сільські бабці. А дарма. Щоб не отримати судимості за вирощування наркотичної речовини, досить знати, яка кількість рослин кримінальною відповідальністю не загрожує.

Масово сіяти мак у кукурудзі, щоб сховати від очей правоохоронців, люди перестали. В міліції кажуть, що ця культура, точніше відсутність її, як сировини для виготовлення опію, підняла в рейтингу наркотиків амфетамін. Про його розповсюдження у Вінниці RIA писала в статті «Фен, який сушить мозок».

- В Україні протягом кількох років не вирощуються макові культури. У цьому році, напевно, вперше посходили макові поля. Досі були неврожаї, - розказує оперативник. - І зараз ін’єкційні наркомани навчилися з насіння виварювати опій. Його там невелика кількість, тож треба багато купити. Купують оптом на складах. І ми почали наркоманів вже з насінням маку ловити.

Що росте, те й вживають
Та одна справа мак – традиційна українська рослина. А що стосується конопляних посівів і розповідей їхніх похилого віку власниць про цілющі здібності цієї забороненої рослини, то начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків обласної міліції В’ячеслав Карпенко говорить так:

- Бабусі мало з власної ініціативи садять. Це онуки доручають чи діти, а бабусі потім кажуть, що треба конопля для ліків. Ми ж розуміємо, якщо сіяти по 20, 30, 50 кущів коноплі, то за нею треба доглядати, просапувати, поливати, щоб реалізувати потім і заробити. Приїдуть хлопці з Вінниці й заберуть. В селах спитай, де взяти, і люди скажуть. От вам і канал надходження наркотиків у Вінницю – з села.

Найбільше з початку року в цьому плані відмітилися, за даними міліції, Гайсин, Немирівський і Мурованокуроливецький райони. Там вилучали за раз по півкілограма конабісу. А в місті Могилів-подільський взагалі спіймали чоловіка, який нав’язував дітям спробувати. Просто на пляжі давав хлопцям-підліткам склянку безплатно і агітував курити коноплю.

Інтернет – не друг
- У нас область сільськогосподарська, - кажуть у міліції. – І вживають те, що легше дістати. А в нас найлегше знайти коноплю.

У Бершаді співробітники ДАІ затримали 15-річну школярку з марихуаною. Пасажирка "Фольксваген Джета" помітно нервувала, коли авто спинили. Виявилося, вона під футболкою ховала пакет з 300 грамами коноплі. Пояснення дала таке: рослини їй потрібні для лікування. Де взяла, одразу не зізналася.

А в більшості покупці й продавці конабісу один одного шукають через спільних знайомих. Щоб не світитися. Але й фактів збуту через соціальні мережі було кілька.

- Одне з останніх затримань: взяли студента медичного університету з Йорданії, який через Вконтакті реалізовував конабіс, - каже керівник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків. - Юнак сказав, що сам назбирав й насушив. Знайшов місце з дикоростучою коноплею. Дійсно, є така проблема, бо в нас дуже багато непрацюючих сільгосппідприємств. Там є місця, де конопля самосіється. В цьому році ми знайшли таке в Томашпільському районі на площі 50 гектарів. Вміст наркотиків у дикій рослині був достатній, щоб говорити про кримінальну відповідальність.

У спортзал за куривом
- А щоб на підвіконні у вазонах вирощували коноплю, то таких фактів ми не виявили з минулого року, - говорить В’ячеслав Карпенко. – Торік у жовтні в останній раз. 25-річний вінничанин посадив рослину для власного вживання. Купив насіння, як сказав, а Одесі. По євро за насінину. Ще ми затримали групу осіб у Чічільницькому району, які засіяли 25 соток коноплею. Так у них насіння було голландське по два євро. Розрахуватися за нього хлопці мали після виторгу з вирощеної сировини. А заробити могли за рослини, які виросли під чотири метри тисяч 700.  

Нагадаємо, що й у Вінниці наркоділки ризикували - посадили плантацію коноплі за високою загорожею приватного будинку на вулиці 40-річчя.

- Вони підвели водопостачання під кожний кущ, поливали, сторожа посадки, - розказує В’ячеслав Карпенко. – Носили охороні їсточки і паралельно реалізовували – потрохи рвали. Ми для їх затримання провели оперативну закупівлю і під час обшуку вилучили мішки пресованої коноплі і три одиниці вогнепальної зброї.

А щодо дрібних реалізаторів, то останній найсерйозніший з них – тренер гайсинського спортзалу. У „спортсмена” вилучили майже три кіло канабісу. Дещо вдома, дещо в залі. Товар був фасований у пакетики по п’ять грамів. З клієнтами чоловік контактував на робочому місці.

В інтернеті є все для гроверства
Гровінг (від англійського growing – вирощування) – вирощування коноплі. Гроверами називають себе молоді люди, які ростять коноплю в умовах міської квартири. Як правило, вони це роблять на продаж, а для себе та друзів, тому й рідко вдається міліції викрити такого „садівника”.

Як у квартирі облаштувати так званий акваріум для „веселих” вазонів з підсвіткою для підігріву та поливом, запросто можна знайти в Інтернеті. Навіть можна замовити через спеціальний сайт насінини з Голландії. Про популярність такого, забороненого, хобі ходять наполегливі слухи. А чи є покарання за це? Звісно, є. От тільки правоохоронці мають здобути вагомий привід, щоб потрапити до вас у квартиру та зафіксувати факт порушення. За яку кількість рослин, яка саме світить відповідальність – дивіться в інфографіці.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up