Люди з документом самооборони збивають гроші з вінничан

Люди з документом самооборони збивають гроші з вінничан
Водій, з якого намагалися збити гроші “самооборонівці”, Володимир Сапигора (20): - Мені сказали, якщо не хочу мати проблем, заплатити. Я не збирався цього робити. І мужички з корочкою Вінницької самооборони мені пригрозили, що машину спалять і самого закопають
Хотіли грошей. На очах у працівників ДАІ і наряду міліції двоє з посвідченням вінницької самооборони побили учасників ДТП. Вони втрутилися в документування наслідків невеликої аварії, де сторони знайшли спільну мову. Вимагали гроші з водія і погрожували машину спалити, а самого - закопати...

Молоді люди, які назвалися самооборонівцями, були нетверезі. Вони нахабно розмовляли і з цивільними, і з працівниками міліції. Хотіли зняти на відео ДАІвців, які документували, що учасники аварії не мають один до одного претензій. Але мобільний задзвонив. І замість фільму про погану міліцію, яка могла стати на сторону порушника, „робінгуди” отримали кримінальне провадження. Вони ж бо затіяли бійку.

Аварія була на Гонти 12 березня, приблизно о 17.40. Володимир Сапигора їхав за кермом своєї “сімки” разом з шурином, коли на смугу їхнього руху вискочили з-за зустрічної машини два чоловіки на велосипедах.

Один велосипедист вивернувся від зіткнення. Другий після маневрів водія все-таки зачепив його машину. Він розбив ліве бокове дзеркало заднього виду. Не впав, а скло розсипалося. Далі усі учасники ДТП вирішували, як вийти із неприємної для обох ситуації.

Велосипедист визнавав свою вину і готовий був заплатити водію за нове дзеркало. Якраз домовлялися про суму грошей - під’їхала машина Державтоінспекції.

- Ми не викликали і велосипедисти теж, - розказує Володимир Сапигора. – Виявилося, повідомила про аварію невідома людина. Ми пояснили співробітникам, що домовилися між собою, і нас запросили в машину писати пояснення, що претензій один до одного не маємо.    

І тут на місце аварії із сусіднього двору підійшли двоє молодих чоловіків 20-25 років. Один з них безцеремонно відчинив дверки машини ДАІ та взявся керувати людьми в середині. Почали з велосипедиста.

- Тебе залякали, а ми захистимо.
- Ні, все нормально, - відповів той. Він уперше бачив цих людей.
- Тебе залякали? Били?
- Ні, все мирно.
- Ти, давай, виходить з машини, будемо з тобою розбиратися, - сказали вже Володимиру.

– Коли я спитав, хто вони такі, один мені сказав: „Я такий, що тебе закопаю і твою машину спалю”, - переказує Володимир Сапигора, упускаючи нецензурну лексику перехожих, яку ті не добирали, незважаючи на присутність поруч людей у формі. - Другий з цих чоловіків почав махати посвідченням, в якому я прочитав „Вінницька самооборона”.

Працівник ДАІ попросив не заважати працювати. На це один з самооборонівців відреагував нахабним: „Ти хто такий!? Ану представся!?” і дістав мобільний, з наміром зняти відповідь на відео. Відео не побачимо в Ютубі, бо телефон якраз задзвонив. І чоловік відійшов поговорити. Коли повернувся, роздавав ще більше матюків на усі боки.

До нього працівник ДАІ викликав наряд міліції. Але правоохоронці забрали буйних не одразу. Ще зо дві години, як каже водій, він та його шурин Руслан сварилися і шарпалися з „робінгудами”. Між тим поверталися в машину ДАІ дописувати пояснювальні.

- Вони підходили до мене зі словами: „Якщо не хочеш мати проблеми, то плати”. Підходили до Руслана. Один ударив мого шурина в голову біля вуха так, що той упав, - розказує Володимир. – Я тоді кинувся його доганяти і по дорозі дав зо три підсрачника, але він утік у двори. Я повернувся назад на місце аварії, бо не знав, що мне у тих дворах чекає, скільки таких самих там. Але скоро той чоловік знов повернувся, хотів сісти в припарковану недалеко машину. Тоді ми обоє з Русланом кинулася ловити його. Руслан майже схопив, але послизнувся на болоті, впав і зачепив самооборонівця. Я його підхопив і тоді мені порвали кофту і ланцюжок. Я оборонявся від нього, і пару раз ударив теж. Підбігла міліція і нас розборонили.

В кінці кінців усіх учасників повезли в райвідділ міліції на різних машинах. Володимир поїхав на своїй. Там до ночі документували подію. Всі писали пояснення, а Руслан - заяву про побиття.

Як сказала згодом Яна Шкляр із сектору зв’язків з громадськістю міської міліції, в ДТП справді уклали мирову, а за заявою родича водія, через бійку зі свідками аварії відкрили кримінальне провадження про нанесення легких тілесних ушкоджень та направили потерпілого на експертизу. Зустрічної заяви – немає.

Чи справжні то були самооборонівці, Володимиру і Руслану, який тепер погано чує на одне вухо і ходить з гематомою, байдуже. Вони просто хочуть, щоб покарали молодиків, які можуть собі дозволити „робити погоду” у Вінниці на порожньому місці.   
- Думаю, вони просто довбні, що напилися і вирішили щось доказати. Не ясно, кому і що, але мене попередили, що знайдуть і поквитаються, - каже Володимир і показує, як його “самооборонівці” хапали за комір, щоб збити гроші.


- Мені сказали, якщо не хочу мати проблем, заплатити. Я не збирався цього робити. Не завинив у ДТП. І мужички з корочкою Вінницької самооборони мені пригрозили, що машину спалять і самого закопають, - розповів Володимир Сапигора (20)

Самооборони тикають пальцями одна на одну
Жодна з самооборон (їх у Вінниці й області немало-небагато, а аж сім) не взяла на себе відповідальності за хлопців, які керували на Гонти. Навпаки – вони вказували на котрусь „конкурентну”. Мовляв, наші хороші хлопці такого зробити точно не могли, це їхні погані.  

Міліція не уточнила, якої саме самооборони то бути „бійці”. Мовляв, розбираються. Але коли ми назвали прізвисько одного з фігурантів „розборок” на Гонти керівнику Вінницької обласної самооборони Борису Пасіченку, він продзвонив до знайомих, в тому числі, й людей з районної самооборони. Ті сказали, що Вентелем називають члена міської самооборони.

- Цих малоліток „вєнтєлєй” ми просто скоро будемо відловлювати і давати копняка, тому що такий “безпрєдєл” далі не може бути, - говорить Борис Псіченко. – В міській самообороні пороздавали посвідчень, і їхні люди були помічені в крадіжках з кіосків, якихось комп’ютерів. Мене влітку викликали через це в міліцію, коли шукали тих хлопчиків. Я зараз збираюся піти на прийом до начальника міліції, щоб з ним переговорити і сказати, що на цьому треба ставити крапку. Поки міліція в нас буде бездіяти, доки не візьме все у свої руки, порядку не буде.

А керівник міської самооборони Віталій Пілманіс, відреагував на прізвисько Вентель з точністю до навпаки: тицьнув пальцем на районну самооборону, мовляв, це їхній. Він не приховував, що звільнив за появу в п’яному вигляді, хуліганство, дебош 200 членів своєї організації. Каже, карає вигнанням за найменшу провину. І зараз у місті 930 самооборонівців. Не сама молодь. Вік членів організації від 18 до 74 років.

- Я сказав працівникам міліції на нарадах, якщо самооборонівець порушив законодавство, доставляйте його в райвідділ і викликайте нашого оперативного чергового. І якщо я особисто виїжджаю туди, застаю людину п’яною, посвідчення вилучаю і до побачення. Більше такого не буде працівника, - каже Віталій Пілманіс. – 12 березня нас в міліцію ніхто не викликав. Якби з нашим посвідченням людина була затримана, я б знав про це. 
 


“На всіх самозванців скоро прийдуть справжні айдарівці”

Віталій Павловський (31), став публічним як лідер міського Автомайдану, зараз очолює громадську організацію „Ревізія влади”:
- Все могло бути елементарно просто - в кожній структурі не без виродків. В самообороні є адекватні люди, які мають позитивні цілі, що йдуть з Майдану. Хтось із них міг „дати газу” алкогольного і, побачивши якусь ситуацію, захотіти згадати минуле - за допомогою фізичного методу вплинути на хід подій. Якщо не було конфлікту, учасники аварії не мали один до одного претензій, ніхто ні на кого не тиснув і не було пошкодження державного майна, наприклад, світлофора чи машини ДАІ, вони не мали права встрявати. Працівники міліції могли покласти їх на землю.
Чи знаю про схожі історії? Зараз подібних конфліктів не чув, а до літа включно, в нас постійно було „весело”. Думаю, те, що відбувається зараз, - це тільки квіточки. На всіх самозванців або псевдосамооборонівців скоро прийдуть справжні айдарівці та інші захисники Сходу. Вони повернуться і спитають, чому вони дозволяли собі зайвого, чому спрямовували свої ініціативи на пересічних людей, а не на сепаратистів. І за кожну ситуацію рейдерського характеру доведеться теж відповідати. Завтра монета перевернеться і ті, що сьогодні зверху, будуть усі внизу.
 

Відео дня
blockquote>

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дарья

    Одним словом дурдом.
  • Анонім

    в Немирівській самообороні наприклад - одні валютчики, базарники і ьувші боксери, що вештаються по місту без діла... Тому нічого дивного, що і в інших містах такі горе-"патріоти", що думають якби лиш набити свою кишеню, більше ні про що. І одне запитання до всіх самооборон - ВІД КОГО ОБОРОНЯЄМОСЯ ???
  • Анонім

    Якi "цинiчнi (с)

    Это просто люди коломойского. Или агенты ФСБ/

  • Смайлик

    тыкают друг на друга пальцами потому, что и те и те таким занимаются
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up