Хто віджав квартиру у Вінниці в покупця з Торонто

Хто віджав квартиру у Вінниці в покупця з Торонто
Через участь у дольовому будівництві у Вінниці на вулиці Келецькій, 51 А, двоє власників п’ять років бились у судах. Як сталось, що свідоцтво про право на власність на одну квартиру отримали від виконкому обоє, розслідували журналісти RIA

Підприємець з Торонто придбав  у Вінниці квартиру для мами Світлани Лучкіної, але витративши понад сто  тисяч доларів,  залишився без житла та грошей. Виявилось, що у нерухомості є інша власниця, яка стверджує, що також чесно її купила.  Забудовник пише, що  «не при ділах»,  хоча дав довідку обом покупцям про сплату грошей. Начальниця Вінницького БТІ впевнена, що саме він є коренем зла, але покупець з Торонто  вважає, що  квартиру «віджала»  саме БТІ та міськрада.

Будинок, який побудував Квас
У 2008 році колишній вінничанин, що тепер живе в Канаді Олександр Лучкін, вирішив придбати квартиру . Житло він купив на ім’я  свої матері Світлани Лучкіної у забудовника приватної фірми «Агропромсельбуд», викупивши права у іншого дольовика. З будинком на Келецькій, 51 А було багато негараздів, адже збудували його без належної документації та без затвердженого проекту. Саме через це були проблеми із введенням в експлуатацію.

Два свідоцтва на одну квартиру
- Те, що у квартири виявилось двоє власників, було не просто несподіванкою, це шок, - каже близький друг Олександра Ігор Захаревич, що допомагав оформлювати квартиру. – Ми подали всі належні документи, а це шість різних документів, на виконком, щоб підтвердити  право на власність. Нам належним чином видали свідоцтво. А потім в БТІ виявилося, що право на власність на цю квартиру зареєстрували на іншу людину Ірину Капусту. Ця жінка не мала на руках ніяких документів від забудовника, крім довідки, що вона сплатила кошти за квартиру №82, але з іншим планом, метражем, в цегляному, а не монолітному будинку та на другому, а не на першому поверсі. Єдине, що збігалось, був номер квартири, хоча всі мешканці будинку отримали повний пакет документів і довідку,  що нумерація квартир була змінена на 9 номерів.

Відео дня

Ігор Захаревич вважає, що Ірина Капуста була в змові з замовником та чиновниками з міськради та БТІ.

- Коли  ми отримували документи, вона вже замовила довідку на продаж цієї квартири і повинна була отримати її наступного дня і терміново продати. Я  навіть знайшов людину, яка  мала її купити. Завданням Ірини Капусти та її покровителів було протягнути ці ліві документи, що датуються 2006 роком через виконком та  БТІ, скориставшись збігом номерів квартир. Керівниця БТІ  взагалі відкрито заявила правоохоронцям, проявивши  некомпетентність або зацікавленість, стверджуючи, що можна реєструвати двокімнатну квартиру з першого поверху за документами трикімнатної сусіднього під'їзду і з другого поверху.

За словами Ігоря Захаревича, на сьогодні вони виграли  суди двох інстанцій, але програли справу у Вищому спеціалізованому суді України. Його друг залишився без 116 тисяч доларів, а мама – без квартири. Право власності за рішенням суду визнали за Іриною Капустою.

- У міліції є наша заява про оформлення права на власність без усіх необхідних документів.  Це ж кримінал. Але його уже вісім місяців розслідують, а результату поки що немає, - каже Ігор Захаревич.

Світлана Лучкіна, котрій син купував квартиру, була змушена власноручно передати ключі новій власниці. Тепер на цю тему з журналістами не хоче спілкуватись.

У БТІ кажуть, що все чесно
Про те, чому виконком міськради дав два свідоцтва на право власності на одну і ту ж саму квартиру з різницею у двотижневий термін. Керівник вінницького комунального підприємства БТІ Ніна Нагірняк розповідає.

- Відповідальність за достовірність поданих на виконком документів лежить на тому, хто їх подає, - каже вона.  - Я ж не можу визначати достовірний цей документ чи ні. Раніше не було такої системи та необхідності, тепер ми поставили такі фільтри, які визначають співпадіння. Наприклад, якщо вискакує однаковий номер квартири за однією адресою ми ретельно перевіряємо подані документи. Якщо казати про цей випадок та часовий проміжок між рішеннями виконкому,  то ми можемо говорити, що і той і інший бік розуміли, що щось не так.  Так би мовити, вони бігли оформлювати документи навипередки один поперед другого. Чому виник спір, тому що одна сторона встигла зареєструвати це право раніше за іншу. Для цього в нас є правоохоронні та судові органи, які перевіряють та визначають, де поставити крапку в таких спорах.

Сторона, яка після усіх судів виявилась постраждалою, звинувачує БТІ в тому, що вони не маючи переліку документів, який затверджено рішенням виконкому від 12 листопада 2009 року «Про затвердження алгоритму процесів та їх опису надання адміністративних послуг комунальним підприємством «Вінницьке міське бюро технічної інвентаризації»  зареєструвало право власності.  В переліку має бути шість документів.

- Якщо були суди, то мабуть дивились усі документи, а для реєстрації права власності потрібен лише один документ - свідоцтво про право власності, - каже Ніна Нагірняк.

П’ять років судової тяганини
Нинішня власниця квартири Ірина Капуста каже, що уже не пам’ятає, які документи подавала на виконком, адже минуло п’ять років. Вона вважає, що винуватцем цієї ситуації став забудовник Олег Квас, який узяв гроші з обох покупців, а квартиру видав лише одному. Жінка каже, що  пропонувала іншій стороні разом судитися з забудовником, але вони  вирішили, що судитись потрібно з нею.

- У 2006 році я прийшла купувати квартиру у будівельній організації. Звичайно, купували повітря, тому що саму квартиру на будівництві ніхто показати не міг. Отримали документи, як дольові учасники та розрахувалися та близько трьох років чекали. Наша квартира була під номером 82, але там за весь час відбувались такі рокіровки, що уже ніхто не розумів, у кого яка квартира.

Ірина Капуста каже, що саме цю квартиру, за яку судилися, забудовник показував їй, як ту, що вона отримає замість тої, яка вказана у Договорі між ними. А там йде мова про трикімнатну квартиру площею 113,39 метра квадратних на другому поверсі. А те,  що вона  сплатила гроші за більший метраж, а отримала менший, за її словами, не дивно. Адже будинок будували з великими проблемами і багато покупців також не дорахувались метрів.
-  Я подала усі документи у міськраду. Ви ж розумієте, що без необхідного переліку мені б ніхто нічого не оформив, - каже Ірина Капуста. - Через чотири місяці – міліція в гості. У вас другий господар. У мене ключ від квартири, хоча ніхто нею не користувався. Все з цього моменту закрутилось. Зараз я власниця  квартири, тому що пройшла усі судові інстанції. Вищий спеціалізований суд вирішив, що те свідоцтво,  яке отримане  першим, є дійсним. Забудовник, звичайно не визнав, що він двічі продав квартиру і сказав, що я аферистичним шляхом нею заволоділа. Вкрала печатку та договір. Але ви ж розумієте, що сім’я лікарів таким займатись не буде. Для мене темний ліс усі ці папери та БТІ.

Ірина каже, що заплатила 63 тисячі доларів за квартиру і приблизно половину цієї вартості довелось витратити на суди.

Забудовник Олег Квас виступав на судах на боці Світлани Лучкіної, як третя сторона. Він надавав суду довідки про те, що насправді з Іриною Капустою він договір розірвав за те, що вона вчасно не сплатила кошти. Він стверджував, що вона не може мати документів, які б надавали їй право на власність.

Разом з тим, у Ірини Капусти є довідка від «Агропромсчельбуду», видана Квасом, про те, що вона повністю розрахувалась за квартиру.

«Знайдете Кваса, дайте телефон»
Спитати у забудовника, що він думає з огляду на усе, не вдалося.  За юридичною адресою «Агропромсельбуд» уже давно не знаходиться. Нам вдалося додзвонитись по одному з мобільних, вказаних у реквізитах. Виявилося, що це колишній менеджер компанії.

- Я там не працюю давно і про те, де знаходиться Квас, не знаю. Чув, що лікувався він нещодавно у Німеччині. Навряд чи він зараз в Україні.

Спроби знайти телефон Кваса через інших людей, викликали у них посмішку: «Кваса шукаєте? Та його пів-Вінниці шукає. Знайдете, дайте телефон».

У секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції повідомили, що справа по заяві про порушення при  реєстрації з БТІ внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виконуються протокольні дії. Але чи порушувати кримінальне провадження, чи відмовити у ньому, ще не вирішили.

Ксенія Кукуть, керуючий партнер «Право24»

- З яких мотивів суд вищої інстанції відмовив, мені невідомо, тут потрібно вивчати справу.  Але навіть в такій ситуації  Світлана  Лучкіна має право на повернення коштів від забудовника, так як квартири вона  не отримала у власність, а кошти були сплачені саме йому.

Хочу звернути увагу тих , хто має намір інвестувати у будівництво житла, що з 2005 року інвестування та фінансування будівництва  об'єктів  житлового будівництва  з  використанням  недержавних  коштів,  залучених від фізичних та юридичних  осіб,  у  тому  числі  в  управління,  може  здійснюватися виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю,  інститути спільного інвестування, а також шляхом    емісії   цільових   облігацій   підприємств,   виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта)   житлового   будівництва.   Такі фонди і інститути мають вимогу щодо статутного капіталу більше 1 000 000 .

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (48)
  • 111

    Квас 26.07. гуляв у центральному парку - це старий шахрай якого наказало життя
  • утомило

    Во как ! Не всегда побеждает бабло ! Оказывается что и зло тоже может победить! Ну какой же суд посмеет отказать Капусте?
  • Петруччо

    Видимо все по ошибке. Он весь в белом - это наговоры.
  • Петруччо

    А Кваса-Юшкова реально пол города ищут?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up