Два юнаки спалили людину через борг

Два юнаки спалили людину через борг
За кілометр від спаленої машини знайшли тіло власника. Чоловік був обгорілий (фото СЗГ обласної міліції)
Військового пенсіонера із Житомира, який лікувався у вінницькому військовому госпіталі, знайшли мертвим за кілометр від згорілої машини. Його і автомобіль спалили два 22-річні вінничанина, бо були винні йому гроші. Ціна життя – п’ять тисяч доларів...

Розкрили страшний злочин двох молодих вінничан, які напередодні Нового року вирішили раз і назавжди позбутися боргових зобов’язань... разом з чоловіком, якому вони були винні гроші. Вони спочатку зарізали, а потім спалили свого „кредитора”.

Це вбивство було 31 січня, тож воно – останнє в статистиці за минулий рік. А за неповний січень на території Вінниччини сталося ще шість таких особливо тяжких злочинів – у шістьох людей відібрали життя убивці...

Останнє торішнє вбивство розкрили буквально днями. А почалося розслідування з того, перед Новим роком, 31 січня, жителі села Мізяківські Хутори побачили, що на узбіччі дороги горить автомобіль.

Це був ВАЗ-2115. На місце негайно виїхали пожежна служба та слідчо-оперативна група міліції. Під час огляду машини у правоохоронців не було жодних сумнівів – вона зайнялася через підпал.

Через те, що власника машини не було ні в салоні, ні поблизу, працівники карного розшуку почали з’ясовувати, кому належить спалений автомобіль. Оперативники взялися відпрацьовувати територію. Опитували можливих свідків події.

Минуло три години після пожежі, а в міліцію надійшла ще одна заява. Про зникнення 53-річного жителя Житомира, який лікувався у військовому госпіталі, заявив його брат. І з’ясувалося, що якраз безслідно зниклий пацієнт госпіталю і є власником спаленої в Мізяківських Хуторах автівки.

- Усе говорило про те, що чоловік став жертвою злочину, - каже прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник. – Тож сформували посилену слідчо-оперативну групу і розпочали розшукові заходи. Задіювали додаткові сили міліції для прочісування місцевості. В результаті, на відстані кілометра від місця, де згорів автомобіль, в лісовому масиві, виявили тіло обгорілого чоловіка.


У знайденому тут небіжчику упізнав зниклого житомирянина його брат, який звертався із заявою в міліцію

Убитий, як сказали в міліції, не боєць АТО, хоча й лікувався у госпіталі, де лежать поранені. Це був звичайний військовий пенсіонер. Щоб знайти і затримати винуватців його смерті, правоохоронцям знадобилося менше місяця.

І минулого тижня сектор зв’язків з громадськістю обласної міліції поінформував: підозрюють двох 22-річних мешканців Вінниці, які раніше не притягувалися до кримінальної відповідальності. Їх взяли під варту на час слідства. Юнакам загрожує відповідальність за умисне вбивство, скоєне з корисливих мотивів.

- Вони зізналися в скоєному і співпрацюють зі слідством, - говорить Анна Олійник. - Вилучені речові докази, які підтверджують вину затриманих.

За попередніми даними слідства, один з підозрюваних юнаків позичив гроші у потерпілого. Правоохоронцям він сказав, що йдеться про тисячу доларів. Але в міліції мають також інші дані - про заборгованих п’ять тисяч доларів США. Ця інформація ще перевіряється. Але точно відомо, що під взяту в борг суму юнак заставив автомобіль „Опель”. Якраз щоб повернути його і при цьому не віддавати позичені гроші, він і спланував вбивство людини разом зі своїм товаришем-однолітком.

- Підозрюваний разом з товаришем продумали злочинну схему повернення автомобіля, - розказує заступник начальника обласної міліції Олександр Глянько. - Потерпілого виманили на заправку начебто для купівлі «Опеля», який був заставлений за борги. В результаті, чоловіку нанесли ножові поранення в шию, несумісні з життям. Далі вбитого вивезли в лісопосадку, облили бензином та підпалили. Автомобіль спалили з іншого боку лісового масиву. Перед цим в машині вбитого злочинці забрали документи на «Опель», який згодом забрали на стоянці в Житомирській області.

До 15 років тюрми або довічне ув’язнення загрожує винуватцям смерті чоловіка. Саме таке покарання передбачає стаття 115 Кримінального кодексу України, якщо йдеться про вбивство людини, що мало під собою корисливий мотив.

Шість вбивств з початку року
На недавній прес-конференції, підводячи підсумки минулого року, начальник обласної міліції Ігор Моренець розповідав про зменшення кількості особливо тяжких злочинів. Торік в області було 47 вбивств. А от за три тижні цього року сталося уже шість таких злочинів. Більшість – побутові.

- У цьому році були вбивства в місті Бар, в Мурованокуриловецькому, Липовецькому, Гайсинському і в Чернівецькому районах. Злочинцям оголошені підозри, - сказав начальник міліції та розповів, що ще одне, вінницьке вбивство має перспективу розкриття.



– Під Макдональдсом був вбитий іноземний громадянин, який перебував тут на нелегальному становищі, - говорить Ігор Моренець. - Його відрахували з медичного закладу, і з України він своєчасно не виїхав. Близько п’ятої ранку іноземець був неподалік місця, де виник конфлікт між двома компаніями. Він не був учасником цього конфлікту ні з однієї, ні з другої сторони. Але так трапилося, що втрутився - почав захищати і брав активну участь. В результаті одному з учасників подій було нанесене вогнепальне поранення, а ця людина була убита на місці. Нами вилучені патрони і гільзи, проводяться експертизи, відпрацьовується район, перевіряються можливі учасники зазначених подій. В цілому є перспектива щодо розкриття зазначеного злочину. Мотиви там були хуліганські в першу чергу. Думаю, в найближчий час ми більше розповімо.

Січневі вбивства
Рівень злочинності в нашому регіоні називають середнім. 86 злочинів на 10 тисяч населення. Але вбивств з початку року у Вінницькій області вже було аж шість. В районах – вони побутові. Позбавляли життя людей тим, що під руку попаде. А у Вінниці місяць тому застрелили із хуліганських мотивів. Смерть темношкірого юнака на Юності – єдине нерозкрите торішнє убивство

Жінку забив колишній
У селі Борівка Чернівецького району під час сварки убив 36-річну жінку її колишній. Закривавлене тіло зі слідами насилля на веранді знайшла сусідка. Опитавши мешканців села, міліція дізналася, що напередодні у потерпілої гостював її колишній цивільний чоловік. 41-річний мужчина зізнався в скоєному. Розповів, що заходив інколи до колишньої співмешканки, а останнього разу посварився з нею під час застілля і побив. Після цього - ліг спати. Вранці, коли чоловік прокинувся, то побачив жінку мертвою і втік з її хати.

Закопав матір своїх дітей
Це було в селі Кунки Гайсинського району. Місцевим мешканцями видалася підозрілою тижнева відсутності матері трьох дітей п’яти, восьми та 12 років, і вони повідомили в міліцію. Чоловік 37-річної зниклої давав плутані пояснення, нібито жінка поїхала лікуватися у Вінницю, а мобільний могла й загубити... Лише після того, як службова собака винюхала місце, де була закопана небіжчиця, чоловік зізнався, що убив матір своїх дітей. Він позбавив життя жінку під час сімейної сварки. Тіло закопав недалеко від хати, в посадці.

Два вбивства 19-річного хлопця
Один злочинець скоїв два вбивства підряд у різних районах області – спочатку убив свого односельця, а потім подався в місто Бар, де колись навчався, і там позбавив життя пенсіонерку. І в селі Обухів Мурованокуриловецького району, і в Бару, юнак заходив у хати одиноких пенсіонерів у пошуках випивки чи грошей. Але він не просто грабував, холоднокровно убивав стареньких.
В Обухові він забив 73-річного пенсіонера молотком по голові. Поки тривав огляд місця цього злочину, правоохоронці отримали інформацію, що схожим чином загинула 82-річна жителька Бару. Старенькій хлопець дав обухом по голові. В обох випадках він ховав сліди злочину. Діда перетягнув в іншу кімнату і замкнув. Бабцю накрив простирадлом. І там, і там поцупив гроші. Арештованого перевіряють на психічне здоров’я.


Зарізав, а потім сам повісився
В Липовецькому районі знайшли жінку з перерізаною шиєю в неї вдома. Слідство має підстави вважати, що її міг убити односелець, який згодом наклав на себе руки - повісився. Цю версію перевіряють в рамках розслідування кримінального провадження. Призначили відповідні експертизи. Мотив злочину поки що не розголошують.

Хто застрелив темношкірого?
Темношкірого 25-річного громадянина Марокко застрелили 26 грудня на проспекті Юності. Зараз правоохоронці намагаються знайти свідка подій під Макдональдсом, якого зафіксували камери спостереження «Магігранду».
Слідство розповсюдило знімки худорлявого чоловіка слов’янської зовнішності віком 25-30 років.В нього русяве волосся, бліде і в прищах обличчя.

Одягнений чоловік був куртку гірчичного кольору з накладними карманами нижче пояса та в спортивні штани. На голові мав темну кепку з відкидними «вухами». Вінничан, які володіють інформацією, що допоможе встановити особу розшукуваного, сектор зв’язків з громадськістю обласної міліції просить телефонувати за номерами: 59-38-27, 59-33-22, 067-975-02-73 або 093-680-44-22.

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Місцевий

    Коли існувала смертна кара, злочинність такого маштабу була набагато меньшою.

    винничанин reply Місцевий

    Смертная казнь, согласно "общечеловеческих" и "европейских" ценностей, вступает в противоречие с т. н. "правами человека". Вы же за Европу ? За Европу. Значит, должны толерантно относиться к маньякам и убийцам.

    Дарья reply Місцевий

    Згодна з тобою на всі 100%.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up