Доларові „розборки” в Жмеринці ведуть учасників до Вінниці

Доларові „розборки” в Жмеринці ведуть учасників до Вінниці
Юрій Мамаєв (73) назвався першим бізнесменом в Жмеринці, який тепер на пенсії. Він говорить, що цей чоловік з фото в газеті кулаками вибивав з нього борг. Пенсіонер привіз в редакцію запис прихованої камери, як доказ своєї правоти. Що він навів на колишнього валютника бандитів – заперечує
90-ті відпочивають… Як з нього вибивали гроші приїжджі бандити, розповідав редакції колишній валютник, а після публікації про це – приїхав чоловік, якого потерпілий називав підісланим до нього позичальником. 74-річний жмеринчанин розповів свою версію подій

Відкрили в Жмеринському райвідділ і взяли на контроль в обласній міліції. Це - про кримінальне провадження викрадення 51-річного В’ячеслава із побиттям в лісопосадці та вимаганням 34 тисяч доларів. Доки правоохоронці розкривають злочин в стилі 90-х, в редакцію почали їздити фігуранти цієї історії.

Як В’ячеслава (прізвище відоме редакції) заманили в найману хату і вивозили в лісопосадку, щоб змусити заплатити велику суму грошей, йшлося в статті «Приїжджі бандити вибивали гроші з колишнього валютника». Чоловік вирішив розповісти усе, бо дізнався, що міліція просто відпустила його кривдників.

У своїй розповіді він згадував чоловіка на ім’я Юрій. Говорив, що цей військовий пенсіонер, який живе по сусідству, привів його до злочинців, а далі – умив руки.   

- «Чтоби ми с тебя поімелі дєнєг, ми єго запустілі і снімалі на камєру, как ти с ним говоріл…», - переказував В’ячеслав слова ватажка банди, який відпустив його додому по відкупні на півгодини. – Вони дзвонили йому: «Бистрєнько ложись на больнічку і лєжи». Не знаю, що той Юра зробив, але я його дійсно на другий день бачив у лікарні...     

Нагадаємо, що чоловік замість їхати за грішми, повернув у міліцію та написав заяву про злочин. До людини, якої назвав тільки ім’я, В’ячеслава мав чи не найменше претензій. Але після виходу статті Юрій спеціально приїхав у Вінницю, щоб розказати свою версію подій.

„Поважна людина”
- Він поважна людина, ветеран Афгана, похилого віку чоловік, і його поливають брудом, - розпочав розмову з журналістом молодший супутник 73-річного Юрія Мамаєва. - У мене є відео, як цей Славік його б’є і вимагає з нього гроші…

Супутник виявився тезкою «поважної людини». Назвався прізвищем Гогатішвілі і запевнив, що міліція всяко сприяє якраз цій людині, а не колишньому валютнику. Ймовірно, це для нього аргумент правоти, хоча читача може направити й на іншу думку. До слова, В’ячеслав написав скарги міліцейському обласному керівництву та прокуророві, і жмеринських правоохоронців тепер перевіряють на предмет бездіяльності у його справі. Результат буде пізніше, а поки що повернемося до розповіді Юрія.

Він підтвердив, що позичив тисячу доларів у В’ячеслава. Для якогось свого хорошого друга. Більше про цей момент чоловік, який назвався першим жмеринським бізнесменом, благодійником і кандидатом в мери 1992 року, не прояснив. Тільки зазначив, що йому було край, як треба.



- Я йому повинен був 16 числа повернути ці гроші назад, але не вийшло. Просив, почекати трохи, - говорить Юрій Мамаєв (на фото) про В’ячеслава. - Він прийшов через три дні до мене додому і «Де гроші?», а потім кулаком - бах. Я кілька разів оперований після поранень в Афганістані. Мені стало погано, я ліг на ліжко, а він бив, добивав…

Зі слів Юрія, В’ячеслав тоді змусив його написати розписку, і не на тисячу доларів, а на дві.  

- Ну, можна дати тисячу двісті, як подяку, – говорить чоловік. – А він вибивав з мене вдвічі більше і ще по сто доларів за кожний прострочений день.

Прихована камера
Через кілька днів, зі слів Юрія, він покликав до себе додому В’ячеслава. Хотів, каже, домовитися, щоб віддавати менше і пізніше. Але й тоді «кредитор» його бив, вимагаючи повернення боргу. На підтвердження цього два Юрія надали редакції шматки відеозапису другої розмови позичальника з В’ячеславом.

Запис вівся камерою, схованою у квітках. На відео, дійсно В’ячеслав вимагає повернути йому позику у подвійному розмірі, але каже, що так сам позичальник пропонував, коли брав гроші. Кілька разів він ударив Юрія у різні частини тіла під час тривалої розмови. Останній щоразу корчився від болю на дивані та стогнав, але нікуди не тікав й не припиняв розмови. Так і лишався сидіти в полі зору камери.

За версією Юрія Мамаєва, В’ячеслав грозився відрубати йому то голову, то руку. Але цього на відео немає. Камера стояла в кімнаті на другому поверсі, а таке нібито було на першому. В кінці кінців Юрій, каже, утік із власного будинку, дочекався, коли кредитор піде, повернувся і викликав швидку допомогу. Відтоді, з 24 квітня, він – пацієнт жмеринської лікарні.  

Відео дня

„Я нічого не знаю”
Вивозили в лісопосадку В’ячеслава, як він заявив в міліції й розказував потім журналісту RIA, 28 квітня з будинку, куди його заманив Юрій. Але пенсіонер говорить, що то В’ячеслав був ініціатором їхати на Пархоменка, 32.  

- Я відпросився з лікарні на ринок за молочними продуктами, бо не можу без цього. Купив сир, сметану і йшов назад, коли під’їхав Славік, затягнув мене в машину і сказав: „Їдемо до родичів, нехай гроші мені віддають”. Я сказав, що не маю родичів. А він: „То ідемо до друзів”, - розказує Юрій.

Зі слів пенсіонера, він назвав адресу будинку, який знімав для побачень із коханкою його товариш-киянин Андрій. Знав, що друг якраз у Жмеринці. Але чим Андрій займається, пенсіонер не в курсі. Чому спрямував В’ячеслава саме туди, не зміг відповісти.

- В них почалася сутичка. Був ще один хлопець, я його не знаю. Коли Славік трошки охолов, бо зрозумів, куди він попав, то дістав із свого портмоне 400 гривень і запропонував купити вина із закуски й поїхати на природу, це діло „зам’яти”. Куди вони поїхали, що там було, я нічого не знаю, - говорить пенсіонер. – Я тут же пішов зі сметаною і сиром в целофановому пакеті на автобус та повернувся в лікарню.


Ось з такими забоями і з поламаними ребрами потрапив в лікарню після "мирової" в В’ячеслав (51). Чоловік просив не показувати його обличчя і не писати прізвище, щоб жмеринчани не пліткували

В лікарні справді на другий день Юрій зустрівся з В’ячеславом, який потрапив туди після побиття в лісопосадці. На претензію у свою адресу пенсіонер сказав: „Заспокойся, Слава, я не причетний ні до чого”.

- А чому ви так сказали, якщо не знали, що було? – питаємо в Юрія.

- Він мені сказав, що я навів. А я нічого не знаю! - відповів він.

На прохання дати контактний телефон друга Андрія, пенсіонер пообіцяв передати йому номер журналіста. Але впродовж тижня ніхто не подзвонив. Чи питав Юрій потім у друга, що ж сталося між ним та В’ячеславом?

- Андрій сказав, що вони були на природі, вирішували питання і мене це не стосується. Все, - відповів Юрій Мамаєв. – Я не остання людина в Жмеринці, і коли побачив статтю, вирішив розказати все, як положено.

Юрій Мамаєв вже давав пояснення з приводу злочину проти В’ячеслава і заявляв на нього теж - одразу після побиття у нього вдома. Але журналісту він показав тільки написану значно пізніше описаних вище подій заяву – зустрічну.  
 

„Відео доводить те, що це був спланований злочин”
 Михайло Роздорожний (47), адвокат потерпілого в кримінальному провадження про викрадення з побиттям:
- Я цю версію вже слухаю протягом тижня. Чув, що є відео, але не бачив його. Знаю, що є заява Мамаєва про те, що нібито йому В’ячеслав наносив тілесні ушкодження, бо позичив гроші, а той не хотів вдавати. І є його зустрічна заява, написана пізніше. Мені, як адвокату, який замається виключно криміналом, зрозуміло, що це - захисна реакція. Чому, тому що після публікації в RIA практично всі наглядові органи миттєво задіяли, стали відпрацьовувати всі версії, розпитувати, чому відпустили учасників. Людина, яка навела на В’ячеслава і привела його до тих людей, виправдовує тепер себе. Така моя думка. Що доводить відео? Те, що все це було сплановано, професійно і що за людиною дійсно постійно стежили. Для чого інакше робити таємні зйомки, встановлювати приховані камери?

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    На відео видно, що цей пенсіонер навмисно провокує на бійку, я взагалі дивуюсь як валютчик стримувався і тільки один раз вдарив. Мені здається, що все це навмисно сплановано, і ще ця прихована камера появилась відразу після публікації статті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up