Дід зустрів бандитів кулею. Міліція каже - правильно зробив

Дід зустрів бандитів кулею. Міліція каже - правильно зробив
Стоп-кадр з відеозйомки СЗГ обласної міліції: - Я попередив, що буду стріляли на враження, - каже Іван Рибак (66)
Пенсіонер в селі Жигалівка пострілом з мисливської рушниці поклав нападника, який увірвався в його дім і разом зі спільником бив дружину, душив невістку та погрожував розправою 5-річному онукові. Слідство розглядає дії стрілка, як необхідну оборону

Перший постріл був у стіну, але замість того, щоб налякати нападників, ще більше розсердив їх. І вдруге 66-річний пенсіонер вистрілив прицільно. Один бандит утік, а поранений добіг до воріт і упав. Він помер потім у реанімації Калинівської лікарні.

З рушницею в руках захищав родину від бандитів, які побили його жінку, душили невістку і погрожували повбивати усіх дорослих разом з п’ятирічним онуком, Іван Рибак з села Жигалівка Калинівського району. 66-річний пенсіонер скористався зареєстрованою мисливською зброєю. І слідство відкрило два кримінальні провадження. В одному мають розібратися, чи не перевищив меж необхідної оборони господар. У другому – задокументувати розбійний напад двох чоловіків. Того, що вцілів, оперативники затримали наступного після злочину ранку.      

Замоталися шарфами
Пізно ввечері до чергової частини Калинівського райвідділу міліції подзвонили і сказали, що від сусідів чути постріли. На місці правоохоронці дізналися, що стріляв Іван Рибак, бо на його помешкання напали бандити.

Дружина господаря почула під хатою шум і вийшла подивитися, що відбувається на подвір’ї. Там на бабцю кинулися два чоловіки, замотані шарфами. Вони били її в обличчя і хотіли зав’язати руки скотчем.

- Ось ніс весь червоний і під оком мене припекли. І так в голову увалив котрийсь, що аж запаморочилась, але я свідомість не втратила, - говорить бабця. – Вони хапали мене за руки. Я думала, зараз наручники накладуть. Виривалася.  


- Ось ніс весь червоний і під оком. Так в голову увалив котрийсь, що аж запаморочилась, - розказує побита бандитами бабця

Коли пенсіонерка чинити опору вже не мала сили, розбійники кинули її і зайшли в будинок. В хаті, крім подружжя Рибаків, жила їхня невістка з п’ятирічним сином. Молоду жінку теж побили, вимагаючи гроші. На дитину нагримали.

- Вони влетіли в кімнату до невістки і там пішло: онук кричить, невістку душать, за коси волочать і весь час: „Сука, де гроші? Давай гроші!”, - розказує Іван Рибак. – Потім заглухло все. Внук не пищав і невістка вже не кричала. Ну, думаю, все, тепер моя черга...

„Давай патрони!”
Як говорить Євдокія Рибак, дід зі спальні гукнув їй, щоб подала патрони. І бабця знайшла ключ і полізла до сейфа.

- Я насилу вставила ключ, бо руки тряслися. А він рушницю схопив і все гукає: „Давай патрони, давай патрони”, - говорить жінка.

- Я попередив, що буду стріляли на враження, - каже Іван Рибак. – І вистрілив з рушниці в стіну. „У тебе холості патрони”, - цей покійний сказав, і чимось на мене пшикнув. Чи то пістолет у нього був, чи що. Я вимушений був по ньому стріляти.

Після другого пострілу господаря, бандити кинулися тікати. Поранений під ворітьми кинув мобільний телефон, який забрав у невістки господаря хати, і упав. Він не міг бігти далі і просив допомоги.

- Він ще був живий, коли швидка приїхала. Просив вколоти йому укол, - говорить господар будинку. - В реанімації помер, кажуть.


- Він ще був живий, коли швидка приїхала. Просив вколоти йому укол. В реанімації помер, кажуть, - показує, де упав поранений ним бандит, Іван Рибак (66)

За даними міліції, поранив Іван Рибак 19-річного односельчанина, якого раніше притягували лишень до адміністративної відповідальності - за скоєння дрібних хуліганств. А його старший спільник, який зумів втекти з місця злочину вцілілим, відбував покарання за кримінальні злочини. Молодший дійсно помер у лікарні, старший - вже арештований.

Пістолет шукають
- Чому ви тут? – намагалася розговорити на інтерв’ю Ольга Єфремова із сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції затриманого на другий день в сусідньому селі злочинця.  

- Затримали до з’ясування особи.

- А з приводу дідуся з бабусею?

- Про діда з бабою, згідно зі статтею 64 показів, нічого говорити не буду!


- Про дедушку с бабушкой, согласно статьи 64, никаких показаний давать не буду! – не зізнався вцілілий спільник убитого розбійника (39)

Як розказала Ольга Єфремова, 39-річний підозрюваний – з Сумської області. Він назвався безробітнім і сказав, що живе з тимчасових заробітків. Він після втечі з будинку Рибаків цілу ніч блукав по лісу, а вранці зайшов у сусіднє село і просився зігрітися. Сказав, що його пограбували.

- Він дуже нещасний був. Жалюгідний. Видно, вибився з сил. Їсти хотів. Пончиків трошки дали йому, - розказує селянин, який впустив до себе додому бандита.

В міліції сказали, що їх поінформували про підозрілого чоловіка небайдужі люди. І завдяки цій інформації втікача знайшли і затримали. Зараз тримають під вартою.
У нього був, за словами начальника обласної міліції Ігоря Моренця, пневматичний пістолет. Його мають ще знайти, бо затриманий позбувся зброї, коли втік з місця злочину.

- Злодії розраховували на легку здобич, і не були готовими до того, що люди будуть чинити опір, - говорить Ігор Моренець. – А господар, хоч і пенсійного віку, але не розгубився. Він захистив себе і свою родину. Застосував зброю. І слідство даний факт розглядає, як необхідну оборону.

Проти затриманого сумчанина відкрили кримінальне провадження про розбій з проникненням у житло. Йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Dmitry Umanets

    А якби ще прийняли законопроект про зброю Юрія Сиротюка, то і таких випадків поменшало б. Злочинці знали б, що в кожній оселі на них чекає куля.
  • Anonymous

    Правильно дідусь зробив.
  • Сергій Кулик

    Все правильно зробив, згідно чинного законодавства це є необхідна оборона. А на майбутнє іншим наука, бо інакшої мови наші люди, на жаль, не розуміють.
  • Дарья

    Дєдушка зробив попереджувальний вистріл, не дойшло, правильно зробив, що вистрілив, а що йому залишалось робити, чекати поки його родину вб"ють. Жалко маленького хлопчика, налякали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up