Богдан Бондар до смерті отруївся на роботі в Стрижавці 

Богдан Бондар до смерті отруївся на роботі в Стрижавці 
Це так родичі думають, що 29-річний Богдан отруївся токсичними випарами, коли розвантажував оброблене чимось соняшникове насіння. Але претензії вони мають не до підприємства, а до правоохоронців. Чому тягнуть розслідування смерті людини і чи не призведе це до недоказовості?

Що Богдан помер від отруєння токсичними випарами, родині Бондарів сказали реаніматологи. Не приховували, що шансів вижити він не мав. А чи не помилилися потім експерти, коли сполук отрути у внутрішніх органах покійного не знайшли, може перевірити тепер тільки ексгумація.
- О дев’ятій вечора мій син прийшов з роботи додому і ліг, - каже мати покійного, мешканка Стрижавки Тетяна Бондар. – Казав, що йому не дає дихати. Я викликала швидку. І об одинадцятій вечора ми були в лікарні.
Приїздили до хворого дві швидкі і фельдшер Стрижавської лікарні ввечері п’ятого липня. Спочатку 29-річного Богдана Бондара госпіталізували в районну лікарню на Хмельницькому шосе. Там не могли поставити діагноз. Сприймали симптоми за алергічну реакцію. На третій день Богдана передали реаніматологам лікарні Пирогова, де до вечора восьмого липня молодий чоловік помер.
- На якийсь час йому полегшало, але потім – все, - каже 67-річний дядько Богдана Михайло Чумак.



Цей чоловік носить скарги матері померлого по інстанціях і намагається розворушити міліцію та прокуратуру. Він каже, що правоохоронці тягнуть з розслідуванням. Відкрили справу про умисне вбивство (до з’ясування обставин так кваліфікують кожну смерть). Минуло дев’ять місяців, але від чого помер молодий чоловік і хто в цьому винний, Бондарі зі Стрижавки точно не знають. Тільки здогадуються.
Працював Богдан на Стрижавському підприємстві, про яке родичі розповідають, як про завод або ж олійню. Був офіційно оформлений. У свій останній робочий день розвантажував зернята. Бондарі думають, що над ними він надихався отрути.  

Родичі самі збирали дані  
- Слідчий міліції нам казав, що його не пускають на підприємство допитати працівників. Просив нас розпитати, хто з Богданом був. Ми дізналися, хто працював у денну зміну, хто в нічну, хто майстром зміни був, - каже 60-річна Тетяна Бондар.
- Хіба це ми мали робити самі замість слідства? – питається дядько покійного Михайло Чумак.  
І як сказали RIA зараз в прокуратурі, всіх колег по роботі Богдана і кожного лікарня слідчий допитав. От тільки не збирав по гарячих слідах інформацію, що могла стати доказами отруєння на роботі. За це його покарали – доганою. Хід розслідування контролює прокуратура області.    
- Так, я знаю, про догану. Але толку з неї? - питається мати. – Що вже тепер доведеш? В перші ж дні лікарі пояснили, що в Богдана сильне отруєння ядовитими випарами, від яких одразу пошкоджена була нервова система і почали відмовляти по черзі органи. Коли син ще був живий, я питала, від чого це могло бути. Він розказав, що привезли кілька причепів зернят, в сильну спеку в них щось завелося, і їх перед відправкою на завод віддали на протруєння. З тиждень зернята мали постояти, щоб отрута випарувалася, але їх подали на розгрузку. Він розвантажував і надихався. Чого ж інакше? Пішов на роботу живий і здоровий, а до вечора стало зле, не міг дихати, і закрутилося.

Все стало недоказуємо
- В підприємство кладені гроші. Ясно, що ніхто не дасть сказати, що це отруєння було там, - говорить мати Богдана. - Що там чиєсь життя... Завод не закриють. Ми вирішили про все розповісти, щоб люди знали, як буває. Як можуть обманювати, тягнути час, доки все стане недоказуємо.
Родичі кажуть, що слідчий їм пояснював тривале розслідування експертизами. І в прокуратурі Вінницького району, де здійснюють процесуальне керівництво кримінального провадження (його перекваліфікували з умисного вбивства на порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, яке призвело до смерті), пояснили: експертиз було чотири і призначили ще одну. Вона може знайти, наприклад, що Богдан не розписався за отримання засобів захисту. Якщо так – відповідальному за це оголосять про підозру. А якщо ж розписався, то сам винуватий, що зняв респіратор, коли розвантажував зернята.
Свідчення про таке є в матеріалах справи. Напарник Богдана, який разом з ним подавав зернята з вантажної стрічки в бункер, сказав, що обоє зняли респіратори, бо важко було дихати в спеку. Сам він після такого ні на що не жалівся.
- А нам казали, що інших працівників возили в лікарню і там відкапали. Але ніде це не зафіксовано. Ці хлопці потім розрахувалися з цього підприємства, - говорить Тетяна Бондар і ще каже таке: - Так, син робив вдома ремонт. Але які могли бути в хаті випари, якщо двоє маленьких дітей бігають і нас троє було дорослих, і нікому нічого. Якщо не хочуть сказати, що він на роботі із зернятами отруївся, то хай дадуть інше пояснення. Нам же не кажуть причини дев’ятий місяць!


На цьому знімку Богдан Бондар (29) незадовго до смерті. Без батька залишилися двоє маленьких дітей

Не буває так, як у кіно
Слідчий Сергій Поян, той, якому оголосили догану, відмовився докладно коментувати кримінальне провадження, посилаючись на таємницю слідства. Начальник Вінницького райвідділу міліції Віктор Сидоренко журналісту пояснив: призначена експертиза в порядку черги на червень, пришвидшити яку слідчий не може і без неї рішення по справі смерті Богдана не прийме.
А процесуальний керівник слідчого з прокуратури Вінницького району Олександр Лашкевич нічого не змовчав. Розповів про всі зібрані свідчення і сказав, що родичі покійного помиляються, кажучи про отруєння інших працівників і їх подальше звільнення.
Він пояснив, що підприємство сезонне. І ніякий це не завод. Товариство з обмеженою відповідальністю „Торговий дім ТВК” – це стрижавська база з центром в столиці, куди звозять насіння і зерно перед відправленням на наступну обробку на інше підприємство. Там тільки сторожа з двостволкою застав дільничний і оперативні працівники, які приходили оглядати місце роботи Богдана. Сторож не пускав на територію. Казав, що нікого тут нема, всі поїхали. Це було восени, через місяці після смерті людини. Одразу ж шукати ті зернята ніхто не ходив. У нас не буває, як в кіно - прийшли і безперешкодно всі докази отримали.
- Це було б так в ідеалі: щойно людина померла в лікарні, одразу встановили, що пов’язана смерть саме з роботою, поїхав туди слідчий чи опер по-гарячому і „Давайте, показуйте нам ті зернята!”. Якби би їх взяли на аналіз, тоді б ми з вами зараз не сиділи з цією справою, - на диво був відвертий з журналістом прокурор.

Підприємство заперечує загибель працівника від протруєних зернят
Журналіст RIA намагалася додзвонилася за стаціонарним телефоном структури, де працював Богдан. На рекламних сайтах не знайшлося ТОВ „Торговий дім ТВК”, як вказано в матеріалах справи. Є торговий дім з іншою останньою літерою – ТВМ, але прізвище керівника сходиться. Його телефон не відповідав, тому думки роботодавця Богдана Бондара про кримінальне провадження не почули. Але позицію підприємства знаємо з матеріалів справи: заперечують ймовірність отруєння працівника під час роботи.   
В розпоряджені редакції також є копія документа, в якому сказано: „Торговий дім ТВК” смт Стрижавка проводив дослідження зернят в липні минулого року і перевищень допустимих рівнів пестицидів, мікотоксинів, концентрації токсичних елементів, ГМО і активності радіонуклідів не виявили. А чи були порушення охорони праці, має сказати остання із запланованих слідством експертиз. Її результати, схоже, отримають до роковин смерті Богдана.

На що витратило слідство дев’ять місяців?
Олександр Лашкевич (50), старший прокурор прокуратури Вінницького району:

- Підставою для відкриття кримінального провадження стала смерть в лікарні. Під час проведення досудового розслідування допитані медики, які лікували Бондара, і вони пояснили, що молодий чоловік помер від отруєння. Але проведені експертизи не дають можливості встановити, що стало причиною отруєння.
Згідно з судово-медичною експертизою, смерть Богдана Бондара настала від токсичного отруєння невстановленого ґенезу, що ускладнилося набряком головного мозку. Були ще дві судово-токсилологічні експертизи та хімічна експертиза. Так от остання показала, що продуктів розпаду сполук відомих речовин, які могли б бути причиною отруєння, у внутрішніх органах покійного не виявили.
Взагалі, у провадженні проведено чотири експертизи та призначено п’яту. Ця експертиза стосується дотримання норм з охорони праці на підприємстві і повинна встановити наявність чи відсутність порушень зі сторони працівників підприємства, де працював Бондар, саме правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.
Дійсно у вказаному провадженні є нестиковки, можна казати про певну складність в отриманні доказів. Робітник підприємства, який працював разом з Бондарем і виконував ту саму роботу у той же день, ніякого отруєння чи його ознак не мав.
Дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці може дати відповідь на багато питань слідства. Ми замовили таку експертизу у Вінницькому відділенні Науково-дослідного інституту судових експертиз. Вона може бути проведена не раніше 25 травня і займе кілька тижнів. За її результатами приймемо рішення. Якщо порушення встановлять – справа піде до суду з обвинувальним актом.
Хочу зауважити, що на початку розслідування кримінального провадження слідчий допустив ряд порушень. За це він отримав догану.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Ужас! Соболезнования родным и близким! Обратитесь на телевиденье! Пусть приедет масс медиа и покажет это на всю страну!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up