У Хмільнику судяться і б’ються через дельфінів

У Хмільнику судяться і б’ються через дельфінів
  • 900 євро за 10 сеансів реабілітації з дельфінами платять мешканці Євросоюзу.
  • Через конфлікт бізнесмена та адміністрації санаторію «Поділля»  дельфіни можуть попливути в Ізраїль.
  • Одне можна сказати напевно: тоді програє в цьому місто

Причина скандалу та само, що й раніше. У власника ПП «Доктор Дельфін» ще 1 липня 2015 року закінчився договір оренди басейну у санаторії «Поділля».  Адміністрація санаторію не стала його продовжувати, мотивуючи це тим, що солона вода руйнує конструкції. Власник дельфінарію написав розписку, що вивезе тварин до 1 жовтня 2015-го. Нині вже друга половина квітня, але їх не тільки не вивезли, навпаки, дельфінів стало більше. Спочатку було двоє, торік – троє, потім – п’ятеро, тепер – четверо. Обидві сторони конфлікту звинувачують одна одну у застосуванні фізичної сили до своїх працівників. Ситуація може загостритися ще більше, бо дирекція санаторію повідомила власнику дельфінів, що починає ремонт у спорткомплексі, де знаходиться басейн з морськими тваринами. Значить, будуть відключати комунікації і т.д.

Натомість екологи наголошують на тому, що говорити треба насамперед про умови утримання тварин. За словами начальника обласної екологічної інспекції Юрія Дубового, вони не повністю відповідають чинному законодавству.

Мала глибина

Відео дня

- Під час перевірки наші фахівці встановили, що порушено нормативи глибини басейну, - уточнює співрозмовник. – Середня глибина має становити мінімум 3,5 метра, насправді є 3,2 метра. Відповідно менший об’єм води. Він становить 960 метрів кубічних, а має бути одна тисяча. Загальна площа басейну трохи більша встановлених нормативів – 300 метрів квадратних замість 275. Однак збільшити об’єм води не має можливості через недостатню глибину.

Пан Дубовий уточнив, що наведені цифри стосуються утримання дельфінів у кількості від одного до п’яти особин. Нині в Хмільнику четверо дельфінів. За час існування дельфінарію їх кількість змінювалася – від двох до п’яти. 

За порушення встановлених нормативів  власника дельфінарію Бориса Когута оштрафовано рішенням суду. Документи до суду передавала екологічна інспекція. Однак це не може змінити ситуацію – басейн нереально поглибити, поки в ньому знаходяться тварини.

Ще одна обов’язкова вимога до утримання дельфінів у неволі – обов’язкове використання морської води. Зміни до законодавства з цього приводу введено у 2015-му році. Раніше використовували звичайну воду, у якій розчиняли морську сіль.

- Власник дельфінарію надав нам копію договору про те, що морську воду доставляє приватне підприємство «Твіст прайм», - зазначив Юрій Дубовий. – В умовах нашої лабораторії відрізнити справжню морську воду від підсоленої.

На запитання журналіста RIA, звідки завозять морську воду, власник дельфінів відповів, що з Одеси. Але одразу уточнив: «Не з Одеси, а з Скадовська». Ще додав, що директор санаторію не дозволяє заїжджати транспорту на територію санаторію, тому виникають проблеми. Як їх вирішують, не став пояснювати. Заборона підходу до дельфінарію це не єдиний результат скандалу.

Директор санаторію Анатолій Реп’ях: «Обіцяють вивезти тварин, а привозять нових»

- Подивіться на зовнішню стіну приміщення, - каже пан Реп’ях. – Сліди солі вже вийшли на зовні. Це все наслідки роботи дельфінарію. Солона вода руйнує конструкції . Ми запросили фахівців будівельного товариства «МУР» з Вінниці. Вони провели експертизу. Їхній висновок - будівля потребує капітального ремонту.

Представники Всеукраїнської екологічної ліги зафіксували на фото місця, де видно, як підтікає вода. На інших фото видно обвал штукатурки. Співрозмовник пояснює, що це також наслідок дії солей і підтікань.

Особисто пересвідчитись, у якому стані очисні фільтри і де знаходяться місця протікання води, без директора дельфінарію не було сенсу. Бо саме він міг пояснити, де у підвальному приміщенні його система очистки і звідки проступає вода, як це видно на фото екологів. Пан Когут спілкувався тільки по телефону.

- Ми не знаємо, яка якість води у басейні, - продовжує пан Реп’ях. – Невідомо, чи мають медичні довідки на купання ті, хто плаває з дельфінами. Ніхто це не контролює.

За словами директора, адміністрація письмово попередила пана Когута, що планує розпочати капітальний ремонт приміщення. У такому випадку буде відключено комунікації. Схожа ситуація вже була у минулому році. Тоді на дверях спорткомплексу начепили нові замки, поставили охорону і працівники дельфінарію не мали можливості потрапити до тварин. Відбулися зіткнення. Те само може повторитися тепер. Пан Реп’ях наголосив, що не має наміру йти далі на поступки.

Директор санаторію каже, що домовлялися прийняти дельфінів на рік, максимум півтора. Восени вже буде п’ять років, як утримують тварин у басейні санаторію.

- Змушені звернутися до Господарського суду про порушення договору оренди ПП «Доктор Дельфін», - каже Анатолій Реп’ях.

Директор дельфінарію Борис Когут: «Дорога в Крим закрита, куди мені з ними податися?»

- Повертатися назад у Крим, звідки приїхав, не можу, туди мені дорога закрита, бо всі знають, що я допомагаю в реабілітації бійцям АТО, - розповів пан Борис. – За час боїв на Сході у нашому дельфінарії пройшли курс реабілітації приблизно триста бійців. Ми спеціально взяли на роботу лікаря-психолога, він навчався на курсах.

За словами співрозмовника, ПП «Доктор Дельфін» має намір й надалі працювати у плані реабілітації бійців методом дельфінотерапії. Каже, подали в Міноборони документи на тендер. Якщо їхня пропозиція знайде підтримку, компенсуватимуть витрати, які нині взяло на себе підприємство.

На запитання, чому не вивозить дельфінів, відповідає, що не має куди. Коли приїхав у Хмільник, викупив недобудований об’єкт спорткомплексу. Планував на його базі збудувати басейн. Економічна криза не дала можливості втілити задумане.

- Після минулорічного скандалу обласна влад обіцяла підтримати фінансово для завершення будівництва басейну, - продовжує Борис Когут. – Йшлося про два мільйони гривень. Про готовність надати ще одну таку само суму заявляла міська влад Хмільника. Жодної гривні ні від області, ні від міста не отримали. За власні кошти виготовили бетонну чашу для нового басейну.

- Є ще один варіант, - зазначає пан Когут. - Але він у процесі вирішення. Якщо задумане вдасться, поїдемо в Ізраїль.

Міський голова Хмільника Сергій Редчик: «Дельфінарій – родзинка для курорту»

- Ми за те, щоб дельфінарій залишився у Хмільнику, бо це родзинка для міста. Завдяки йому, до нас їдуть люди не тільки з різних міст України. На реабілітацію привозять дітей з Польщі, Білорусі, Молдови. Чому не допомогли дельфінарію? Як можна з бюджету надати кошти приватному підприємцю? Для майбутнього дельфінарію у міста викупили недобудований спорткомплекс. Причому, оформили його, чомусь, на громадянку Криму. Відтоді минуло чотири роки. Але тільки у 2015-му директор дельфінарію взявся за проведення робіт. Наскільки мені відомо, виготовили бетонну «чашу» під басейн.

Який вихід з ситуації? Домовлятися! Два рази на виконкомі обговорювали питання дельфінарію. Написали листи обом керівникам – Анатолію Реп’яху й Борису Когуту. Наша позиція така: надати можливість завершити будівництво нового дельфінарію, до того часу, щоб дельфіни залишалися на нинішньому місці.

Обвалилася стеля

У ніч з неділі на понеділок 18 квітня на першому поверсі спорткомплексу санаторію «Поділля» обвалилася частина стелі. Обвал стався саме під дельфінарієм, який знаходиться поверхом вище. Директор санаторію Анатолій Реп’ях викликав фахівців. Склали акт. Передали в поліцію. Каже, якби це сталося вдень, коли в приміщенні знаходяться люди, без постраждалих не обійшлося б.  Наголошує, що після цього їхньому санаторію не уникнути репутаційних втрат. Така ситуація не залишиться поза увагою відпочиваючих. Так само, як акції, які, за словами директора санаторію, час від часу організовує на захист дельфінів їхній орендар.

- На першому поверсі у нас також басейн, - уточнює пан Реп’ях. – Протягом дня там постійно знаходяться відпочиваючі. За кожного з них відповідальність несе директор.

Власник дельфінів стверджує, що дельфінарій до обвалу стелі не має жодного стосунку. Каже, що вода не протікає з басейну. За його словами, причину треба шукати у самому приміщенні на першому поверсі.

Чи можуть дельфінів з Хмільника прийняти в Одесі?

Журналіст «20 хвилин» зробив письмовий запит в найбільший в Україні Одеський дельфінарій «Немо». Запитав у прес-службі, чи практикують у них надання тимчасового притулку для дельфінів інших власників. Прес-секретар Ольга Полякова подякувала за небайдужість у ставленні до названої проблеми, а тоді повідомила наступне:

- Для того, щоб адміністрація дельфінарію «Немо» могла долучитися до вирішення питання надання тимчасового притулку для дельфінів з Хмільника, власник тварин має офіційно звернутися із запитом. Звернення слід писати на бланку і скріпити підписом і печаткою. У ньому слід викласти суть проблеми і суть прохання. Без офіційного звернення ми не можемо долучитися до проблеми надання притулку дельфінам,- повідомила Ольга Полякова. 

За її словами, уточнюючу інформацію можна отримати, звернувшись з листом на адресу [email protected]

Вартість послуг у дельфінарії Хмільника

(за даними сайту ПП «Доктор Дельфін»):

10 сеансів реабілітації – 12 тис.грн. для мешканців України; для країн СНД – 1тис. дол., Європи – 900 євро. 5 хвилин плавання з дельфінами – 500 грн. Участь у шоу-програмі з дельфінами – для дорослих 150 грн., дітей 3-12 років – 100 грн. Вартість одного дельфіна, за інформацією власника тварин, сто тисяч доларів. Борис Когут пояснив, що тварини він орендує.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    шкода, дельфіни страждають
  • Анонім

    Палка двух концов...
  • Олена Яворська

    злочинний бізнес на дельфінах, які до того ж занесені до Червоної книги України, треба припиняти якомога швидше! Чому екоінспекцію цікавила лише глибина басейну, а не перевірка походження дельфінів?
  • Анонім

    Борис Когут пояснив, що тварини він орендує. - тогда какие проблемы - вернул дельфинов хозяину и усе. Найдешь новое место для дельфинария и возьмешь в аренду дельфинов опять. Да только никто их не арендует, купил на черном рынке дельфинов и зарабатывает на них деньги, никаких документов на животные у него конечно же нету, что официально привезены с Японии или Мексики. Специалист сразу вам скажет, что это черноморские дельфины, выловленные браконьерами и продавших их хозяину дельфинария... Куда смотрят защитники животных ??? Дельфинов надо выпустить в море, а не мучить в ужастнх условиях !!!

    Next reply Анонім

    100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up