Сергій Татусяк про те як заробляв 1,6 мільйона, єврорегіон «Дністер» і ФК «Нива»

Сергій Татусяк про те як заробляв 1,6 мільйона, єврорегіон «Дністер» і ФК «Нива»
Екс-голова обласної ради розповів про те, коли розчарувався Януковичем, про те, чому адмінреформа, оголошена Гройсманом, може проходити на основі вінницької концепції, а також про зароблені гроші, дім в Агрономічному, квартиру в Києві, вінницьку «Ниву» і про свої плани

Регіонали ідуть. Регіон залишається. Після 21 лютого, коли Янукович ще був в країні, але судячи з останніх відео, активно готувався до від’їзду, в один момент почала руйнуватися вибудувана ним система по всій країні. В той же день стало відомо про розпуск фракцій Партії регіонів в міській та обласні раді. 26 лютого область отримала нового голову обласної ради. Сергій Татусяк склав свої повноваження, хоча як він переконує сьогодні, зробити це він хотів ще 29 листопада, коли Янукович не підписав угоду про Асоціацію з ЄС.

Сергію Пилиповичу, коли ви прийняли рішення про складання повноважень голови ради?

- Для мене було великою несподіванкою і серйозним ударом відмова Києва від підписання угоди про Асоціацію. Відверто кажучи, вже тоді хотів написати заяву про складання повноважень голови обласної ради. Ми зібрались нашою командою і вирішили, що це буде найпростіший шлях. Тому прийняли рішення, що будемо відстоювати свою позицію зсередини системи.

Відео дня
> Потім сталися неприпустимі події у Києві, до яких не мав права доводити Янукович. Тому вранці 20 лютого я першим в області написав заяву про вихід з партії та підтримав розпуск фракції Регіонів в обласній раді. У цій ситуації я не вважав за можливе залишатися головою облради. Хоча пропозиції залишитись були, в т.ч. від представників опозиції. Але я написав заяву про відставку.

Зараз обласна рада принаймні частково «переформатувалася». Ви в опозиції?

- При тій ситуації, яка зараз в державі, я не маю права на це. Але разом з тим, впевнений, що конструктивні зауваження будуть. Важливіше інше: ми домовилися, що усі розпочаті раніше програми будуть працювати й надалі.

Депутат Сергій Татусяк буде займатися громадськими проектами чи повернеться в бізнес?

- Поки що це буде громадянська робота. Я буду продовжувати займатися тим, чим і раніше. Головна увага – товариству «Україна-Польща-Німеччина», але й займатимуся й Єврорегіоном «Дністер». Ми змогли напрацювати серйозні контакти та партнерські зв’язки, відкрити представництво в Брюсселі. Цим не можна нехтувати. Цю базу потрібно зберегти як спосіб додаткового залучення інвестицій.

Скажу більше, ми уже маємо «добро» від ЄС на будівництво мосту «Ямпіль-Косоуци», який на 400 кілометрів скоротить шлях на Балкани. Але щоб процес стартував, нам потрібно виготовити проектно-технічну документацію. Думаю, ці роботи розпочнуться уже в цьому році.

Вартість мосту 30 мільйонів євро, усі ці кошти готова виділити Європа? Яка має бути частка області?

- Так, 30 мільйонів обіцяє профінансувати ЄС. Молдовська сторона та ми повинні, кожен зі свого боку, забезпечити побудову під’їзних шляхів. Але з нашої сторони проблем з цим немає.

Але «Дністер» - це організація, бюджет якої наповнюється за рахунок членських внесків учасників, в тому числі і області, а влада помінялася…

- Не думаю, що з цим можуть бути труднощі. За два роки з бюджету було виділено на єврорегіон близько 500 тисяч. Натомість, нам вдалось залучити різного роду допомоги на 11 мільйонів. Ми виграли три гранти від ЄС і три від уряду Японії. Завдяки останньому, наприклад, було закуплене обладнання в Тростянецьку лікарню.

Про майбутню адмінреформу: два роки тому Вінницька область розробляла її концепцію та направляла в Київ, а сьогодні ми маємо вінницького віце-прем’єра регіональної політики. Чи означатиме, що реформа буде проводитися на базі вінницьких напрацювань?

- На жаль, зробити те, на що не спромоглись за 23 роки, реальний шанс випав тільки після трагічних подій в Києві. Хоча про необхідність реформ та децентралізації влади говорили усі кандидати в президенти, усі партії обіцяли провести реформу, але «забували», як тільки приходили до влади. Не вистачало політичного рішення. Сьогодні воно є. Гройсман заявив, що реформа має стартувати за місяць. І якраз Вінниччина напрацювала концепцію реформи. Ми ще з 2002 року переконуємо центр в тому, що та модель, яка працює в Європі, – ефективна. У 2011 році ми зрештою затвердили обласною сесією і направили в Київ результат нашої праці. До речі, це була наша спільна робота з європейськими експертами. Наша концепція передбачає, що 90-95% питань мають вирішуватися на місцях.

Можливо було б краще запускати реформу уже з січня, а не посеред бюджетного року?

- Ні. Реформу не можна зробити за один день. Прийняття рішення – це тільки початок. Потрібно провести велику підготовчу роботу, внести зміни в законодавство про місцеве самоврядування, державні адміністрації, бюджетний та податковий кодекси. Для прикладу, Польща проводила реформу 10 років і витратила на неї більше 17 мільярдів доларів. Сьогодні саме польська модель управління вважається кращою в Європі. Наша концепція розрахована на кілька років і включає в себе і адміністративну, і територіальну реформи. Але остання має бути згодом – спочатку потрібно визначитися з повноваженнями та функціями територіальних громад, районів, області. У будь-якому випадку, якщо цей процес буде відбуватися, то це станеться тільки після обговорення на рівні територіальних громад. Просто так механічно кроїти райони ніхто не буде.

Якщо говорити простіше, які кошти залишатимуться на місці? З якого бюджету, наприклад, ремонтуватимуться дороги, а з якого будуватиметься водогін?

- Запропонована нами концепція передбачає, що на місцях — в громаді, залишається не менше 60% податків, в тому числі і податки на фонд заробітної плати, тобто податки з зарплаті відраховується за місцем проживання, а не роботи. Щодо перспективного розвитку громад, то, безумовно, люди на місцях краще, ніж у Києві, знають, що їм потрібно зробити. Тому, у випадку з водогоном — це питання має вирішуватися на місці і, можливо, навіть фінансуватися з місцевого бюджету, а от дороги — це більш значні витрати, тому тут має бути левова частка допомоги держави.

А як бути на рівні області: в кого буде більше повноважень — облради чи держадміністрації?

- За нашою концепцією чітко передбачені функції обласної ради з її виконавчим комітетом, а державній адміністрації залишаються лише контролюючі функції: дотримання законності, Конституції, координація роботи силових структур…

Тобто, заступників у губернатора стане менше, з'явиться новий орган — виконком ради з її головою, а голова обласної ради...

- Голова обласної ради та заступники, знову ж таки, у запропонованій нами концепції, працюватимуть на громадських засадах, тобто безкоштовно. Оскільки повноваження адміністрації скорочуються, то її голові уже справді не потрібно буде стільки заступників. Натомість новий орган, який обирається радою – виконавчий комітет, отримує повноваження від обласних рад (сьогодні рада делегувала повноваження адміністрації) в усіх сферах: освіті, медицині, житлово-комунальному господарстві тощо...

Ваша громадська робота в тому числі буде включати і роботу над адмінреформою?

- Для мене важливо завершити реформу місцевого самоврядування, також потрібно зайнятися розбудовою громадянського суспільства і збереженням існуючих комунікацій. Їх потрібно зафіксувати для нової влади, адже комунікації — це великий ресурс, без якого важко чогось досягти.

З бізнесом ви вже остаточно попрощалися?

- Я це зробив, ще коли прийшов у владу. Я двічі був президентом ФК “Нива”. Я вважаю це були кращі часи клубу - команда грала на Кубок Кубків. “Нива” тоді була досить серйозною організацією з бюджетом в 2,5 мільйона доларів на рік, а це були 90-ті роки. У клубі працювало 550 людей. Ми мали магазини, працювали на експорт, нас підтримували керівники сільськогосподарських підприємств... Потім я пішов у владу, на громадську роботу, в парламент…Після Верховної Ради п’ять років знову працював в бізнесі. У 2008 році працював з однією французькою компанією і був президентом Укрмостобуду. В 2008-2009 роках я офіційно декларував 1,6 мільйона на рік доходу. Хоча, я це уже можу не говорити, я вже не посадова особа. Коли я став головою ради, моя зарплата складала 14 тисяч, 11 якщо з відрахуванням податків. Інших доходів не було.

Що стосується майна...

- Ще в 1990 році я отримав 12 соток в Агрономічному, там же побудував будинок. Маю квартиру в Києві, яку отримав, коли став депутатом. Транспорт часто змінювався. Ще є земельна ділянка в Дорожньому – дружина купила. Там зараз розташувалися соціальні майстерні для інвалідів. Як внесок ми передали і город для них.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    Пусть расскажет, как "пилил" деньги, выделенные на еврорегион!!!
  • Anonymous

    "Какая отвратительная рожа" - цитата из к/ф "Джентельмены удачи"...
  • Anonymous

    ХВАТИТЬ піарити цього ....... , якщо скромно сказати, пристосуванця!!!!!
  • Anonymous

    Татусяк - известная шестерка бандита Продиуса. Ничего, кроме как хорошо говорить, пить, жрать и сношать студенток иняза (типа переводчицы) по всяким европам не умеет... моральный урод, по другому не скажешь...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up