За Терру розрахується Кристалбанк

Схоже принаймні одну з 33 фінустанов, визнаних торік банкротами, вирішили залишити на ринку. Перехідний «Кристалбанк», створений на основі “Террабанку” теоретично з 13 лютого починає повертати депозити. У Вінницькій області на “Террі” зависло 65 мільйонів

З 13 січня  «Кристалбанк», створений на основі ліквідованого “Террабанку”, почав повертати вклади, сума яких перевищує 20 тисяч гривень. Приблизно таке повідомлення в той же день з’явилося на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Депозити менші 20 тисяч гривень повертаються через ОТП банк.

Перший перехідний

З понад 30 фінустанов, які торік оголошувалися неплатоспроможними і куди вводилися тимчасові адміністрації, Нацбанк з Фондом, схоже, вирішили врятувати тільки один. Ну точніше не зовсім врятувати. Офіційно “Террабанк” (тимчасова адміністрація працювала з 22 серпня по 22 грудня), про який йде мова, був ліквідований. Разом з тим на його основі створили таку собі перехідну фінустанову – «Кристалбанк». Йому передали частину активів та пасивів “Терра” ( її уже встигли ліквідувати). Засновником банку став Фонд гарантування, який вклав в уставний капітал банку 1,5 мільйона гривень.

Відео дня

Згодом планується, що перехідний банк викупить інвестор/інвестори. Як було оголошено, нові власники мають налагодити роботу банку за три місяці, тобто теоретично до середини березня (дата реєстрації банку – 16 грудня), або ж приєднати його до іншої – платоспроможної фінустанови. Якщо інвестор виконає зобов’язання – банк позбувається приставки «перехідний». Але ще півроку буде під наглядом Нацбанку.

Труднощі переводу

Саме Кристалбанк, як уже було згадано вище, повертатиме вклади, які зависли в Терра, якщо їх сума депозиту перевищує 20 тисяч гривень.

До слова, у Вінницькій області мова йшла про суму близько 65 мільйонів гривень. Всього, на момент введення тимчасової адміністрації в банку нараховувалося 2,3 мільярда гривень депозитів. З яких тільки 1,4 мільярда потрапляли під відшкодування (сума вкладів не перевищувала гарантійних 200 тисяч гривень).

Відповідно до повідомлення Фонду: «Для отримання коштів за зазначеними договорами, вкладникам необхідно попередньо звернутися за телефоном: (044) 590 46 59 з метою реєстрації, та після цього у  день, на який призначено виплату коштів, звернутися до установ ПАТ «Перехідний Банк «Кристалбанк» з паспортом та документом органу державної податкової служби про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) для отримання грошових коштів».

І починаються проблеми

І тут починається проблеми. По-перше, на фінансових форумах вкладники скаржаться одне одному – додзвонитися на вказаний телефон – практично не реально. RIA спробувала це зробити – результат негативний: лінія або постійно зайнята, або спочатку іде сигнал виклику, але уже за секунду він змінюється короткими гудками.

По-друге, на усю Україну в “Кристалбанку” виявилося тільки сім відділень/дирекцій. Таким чином, аби, наприклад, вінничанину отримати кошти – судячи з усього доведеться їхати у Київ…

Правда, не тільки вкладники “Терри“ змушені походити за власними грошима. Схожий клопіт, хоча їх банки навіть не визнані проблемними, мають і клієнти інших фінустанов. Наприклад, мова йде про згаданий в минулому номері “Імексбанк”, який встановив ліміт на видачу коштів у сумі 250 грн на міс. Проблеми відчуває і більш великий – “Дельта банк”. Тут можна отримати в касі не більше 500 гривень на день, стільки ж можна перерахувати на картку іншого банку, на більшу суму можна розраховуватися карткою в торговельних мережах.

Відповідно до повідомлень, з 5 січня мав стартувати процес наповнення грошима “Дельта банку” власником. Правда, скільки він може зайняти часу – не відомо.

З іншого боку – банкротувати банк навряд чи будуть. По-перше, Нацбанк визнав “Дельту” системним банком, по-друге, вніс її в список банків, які у випадку чого можуть розраховувати на допомогу держави.

Усього в списку виявилося вісім фінустанов. Такими, відповідно до 863 постанови регулятора є: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, Промінвестбанк та Сбербанк Россії.

 

Системні банки, які можуть розраховувати на до капіталізацію з боку держави*

Банк Розмір активів (за жовтень 2014 р), млн грн           частка в системі, %

ПриватБанк  201 231            20,2

Ощадбанк      113 861           11,46

Укрексімбанк            131 527           12,8

Дельта Банк              62 053             6,2

Райффайзен Банк Аваль   44 557   4,4

Укрсоцбанк  44 224              4,4

Промінвестбанк        51 270             5,1

Сбербанк Росії   42 359       4,2

*Правда, судячи з усього, така підтримка означатиме їх часткову націоналізацію, тому у разі виникнення проблем – їх власники, судячи з цього, спробують вирішити ситуацію власними силами, а вже потім розглядати допомогу держави. А от банкам, які в список не потрапили, з можливими проблемами доведеться справлятися самостійно.

Де шукати Кристалбанк. Список відділень

1. Київська дирекція (Відділення № 1). Адреса: 04053, м. Київ, Кудрявський узвіз, 2.

2. Відділення №3, м. Кривий Ріг. Адреса: 50005, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Ціолковського, 7.

3. Криворізька дирекція (Відділення № 2). Адреса: 50050, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Косіора, 17.

4. Придніпровська дирекція (Відділення №4). Адреса: 39600, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. 60 років Жовтня, 47.

5. Південна дирекція (Відділення № 5). Адреса: 65023, м. Одеса, вул. Пастера, 52.

6. Західна дирекція (Відділення № 6). Адреса: 46020, м. Тернопіль, пр.-т С.Бандери, 33.

7. Херсонська дирекція (Відділення № 7). Адреса: 73024, м. Херсон, Комсомольська, 31.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up