Як забрати долари після обмежень Нацбанку

Як забрати долари після обмежень Нацбанку
Тимчасові незручності. З другого вересня до друге грудня, рятуючи курс гривні, Національний банк запровадив нові обмеження по зняттю іноземної валюти.

Аби приборкати курс, регулятор запровадив цілу низку обмежень по купівлі та видачі валюти.

Постановою №540 від 20.08.2014 р Нацбанк запровадив тимчасові обмеження по валютних картках і переказах, продовжив обмеження для експортерів і обмежив "валютні права" банків. Крім того, подовжено дію постанови про обмежену видачу депозитів – в еквіваленті не більше 15 тисяч гривень в день. Правила діятимуть з 2 вересня по 2 грудня 2014 року. Хоча не виключено, що потім термін дії постанови буде подовжений.

Для людей

Відео дня

Аби стабілізувати гривню, Нацбанк обмежив операції з продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день сумою, що не перевищує в еквіваленті 15 тисяч гривень в рамках однієї банківської установи. Іншими словами, купити більше тисячі доларів в одному банку в один день не вийде, навіть якщо припустити, що в банках є більша сума. Такою ж сумою обмежені валютні перекази за межі України.

А от щоб отримати валютний переказ з-за кордону у іноземній валюті, тепер потрібно відкривати рахунок в банку. Це правило поширюється на всі системи грошових переказів - WesternUnion, MoneyGram тощо. Але знову ж таки, забрати з нього можна не більше еквівалентних 15 тисяч гривень.

Експерти уже побоюються, що подібні обмеження можуть призвести до зростання так званих кур’єрських доставок валюти.

- Громадяни, які відправляли кошти з-за кордону через банківські системи, передаватимуть гроші налом через кур'єрів, які направляються в Україну, - каже адвокат юридичної компанії «U & G Partners» Андрій Безсмерний. - Тому для банків таке нововведення загрожує недоотриманням прибутку у вигляді комісій за переказ і зняття готівкових коштів.

На його думку, наслідки можуть бути масштабні, адже тільки торік українці отримали переказів з-за кордону на 8,5 мільярда доларів. Для порівняння – золотовалютні резерви Нацбанку – близько 15 мільярдів.

Ще одне обмеження – зняття коштів з поточного рахунку в іноземній валюті. Також мова йде про еквівалент 15 тисяч гривень на добу, але не більше 150 тисяч гривень на місяць. Виключення – якщо ці кошти ідуть на лікування чи навчання.

І нарешті  валюту просто з валютної картки уже зняти не вийде. Натомість це можна зробити знову ж таки через касу банку – з паспортом, але не більше 15 тисяч гривень в еквіваленті.

"У зв’язку із численними запитами банків щодо практичного застосування окремих вимог постанови Правління Національного банку № 540 "Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України" Національний банк надає такі роз’яснення", - йдеться у повідомленні Нацбанку. - Згідно із підпунктом 13 пункту 1 Постанови № 540 видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях».

Разом з тим, у повідомленні наголошується, що зняття готівкових коштів з поточних (в тому числі карткових) та депозитних рахунків з використанням електронних платіжних засобів, здійснюється виключно в гривнях.

Бізнес

Спочатку, з 21 серпня, Нацбанк збільшив для експортерів частку обов'язкового продажу валютної виручки з 50% до 100%. Тепер черга дійшла до банків. Ліміт довгої валютної позиції зменшений з 5 до 1% регулятивного капіталу - це не дасть фінустановам "притримувати" валюту в період зростання курсу в спекулятивних цілях. Крім того, для них введена відстрочка в три дні між заявкою і фактичною покупкою валюти.

Також банки зобов'язані обмежити видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати в межах до 150 тис. грн на добу на одного клієнта. Винятки: виплата зарплати, відрядних, пенсій, стипендій, інших соціальних і прирівняних до них виплат.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up