Як та скільки можна заробити на субсидії, якщо її даватимуть грошима?

Як та скільки можна заробити на субсидії, якщо її даватимуть грошима?
  • Містяни кажуть, що взимку субсидії багато нараховують. Не встигають випалювати
  • У “Вінницягаз” підтверджують: люди спожили лише половину від заявленого об’єму газу на субсидії.
  • Журналісти “20хвилин” підрахували: якщо субсидії даватимуть грошима, то за опалювальний сезон можна буде заробити майже вісім тисяч гривень

У будинку на Стрілецькій, 2 (колишня Червноармійська) майже всі власники квартир отримують пільги чи субсидії. У багатоповерхівці створено об’єднання співвласників, тому найкраще знає про субсидії в домі його голова - 64-річний військовий на пенсії Микола Катюха.

Микола Катюха, голова ОСББ "Червоноармійська 2"

- Взимку субсидії давали щедро, - каже голова ОСББ. - Мешканці будинку майже не платили за комунальні послуги. Люди ледве встигали її “спалювати”.

Відео дня

Журналістка RIA Віолета Глушко живе в цьому будинку та стверджує, що через те, що вони витрачали не всю субсидію, державну допомогу відмінили.

- Субсидію оформили у жовтні 2015 року, - каже Віолета. - Дали на рік, і немало. Два місяці платили разом з субсидією, а з грудня - рахунки почали збільшуватися на 100-200 гривень. А вже в березні 2016 року нам взагалі відмінили субсидію. Микола Якович казав, що це через те, що ми її “не випалювали”.

Як працює монетизація субсидій?

На сайті “Сегодня” розповіли про проект монетизації субсидій, який для початку запустять в 60-тисячному місті Калуш, що на Івано-Франковщині. Кабмін збирається видавати субсидію на "комуналку" грошима, про це заявив міністр енерговугілля Ігор Насалик. Мета - змусити населення заощаджувати держдопомогу, адже її невикористану частину обіцяють віддавати населенню готівкою. Але в масштабах країни проект запрацює не раніше 2017 року.

Ігор Насалик, міністр енергетики- Суть проекту в тому, що на картці "Ощадбанку” знаходиться вся субсидія, людина може розраховуватися цією карткою тільки за тепло та інші компослуги, які покриває субсидія. Під кінець опалювального сезону гроші, які залишилися на картці, людина зможе зняти готівкою і використовувати на свій розсуд, - пояснює Насалик.

Голова об’єднання “Червоноармійська, 2” Микола Катюха запевнив, щоб якщо б була монетизація субсидій, то вирішилися б проблеми - неплатники та взаємозалік.

- Більша частина грошей за субсидію - взаємозалік, - каже голова об’єднання. - Тобто, погашення взаємних боргів, “папірці”, які не кожне підприємство бере. Тому доводиться платити із фонду об’єднання, щоб не відключили воду чи світло всьому будинку. Так само як і з неплатниками. А якщо б у кожної людини був рахунок, куди держава щомісяця дає реальні гроші, то зникла б проблема і ще з неплатниками.

Субсидії значно вищі за потреби

З одного боку державна допомога суттєво знижує вартість комуналки: субсидентам у рахунках залишається близько 100-200 гривень щомісяця до сплати. Якщо є залишок по субсидії з минулого місяця, то взагалі нічого не треба платити. З іншого боку, підприємства, які надають такі послуги, не отримують всі кошти від держави.

Показовою є ситуація з газорозподільною компанією “Вінницягаз”. Субсидією на газ користується 73 тисячі вінничан, яким держава нарахувала допомоги на 459 мільйонів гривень. Реально субсиденти спожили газу на 282 мільйони, а держава повернула четверту частину - 73 мільйони гривень. Решту компенсували за рахунок взаємозаліків, які не витратиш на модернізацію газопроводу.

Оксана Поліщук, прес-секретар ПАТ "Вінницягаз"- Часто людям нараховувалося більше, ніж вони реально споживали, - каже прес-секретар компанії “Вінницягаз”. - Це не назвеш стимулом заощаджувати такий дорогий енергоресурс. У результаті, держава не в змозі розрахуватися з надавачами послуг, і частину спожитого компенсують заліками-"папірцями". А якщо підприємство не отримуватиме тарифну складову, то буде складніше підтримувати газові мережі області в належному стані.

Що стосується монетизації субсидій, то прес-секретар компанії запевнила, вони цю ідею підтримують.

- Буде добре, якщо проект у Івано-Франковській області покаже позитивний результат, - каже Оксана Поліщук. - Найліпшим стимулом до заощадження, приміром, газу, є фінансовий інтерес споживача. Бережливе споживання енергоресурсів позитивно відобразиться як на державі, так і на українцеві. А підприємства - надавачі послуг зможуть отримувати реальні гроші на підтримку та розвиток.

Держбюджет не потягне монетизацію субсидій

У міському Департаменті соціальної політики вважають, що пілотний проект монетизації держдопомоги не стане “панацеєю” в сфері житлово-комунальних послуг.

Наталя Паламарчук, перший заступник директора Департаменту соцполітики ВМР- Якщо субсидію давати реальними грошима, то це не означає, що всі субсиденти будуть платити, - каже заступник директора Департаменту соцполітики Наталя Паламарчук. - Виникають різні проблеми, для вирішення яких потрібні фінанси. Наприклад, захворіла дитина. Звідки людина візьме гроші? З енергетичної картки, яку надала держава. І відкладе сплату за комунальні послуги.

Заступник директора департаменту ставить під сумнів впровадження такої системи в рамках великого міста.

- У нас зараз близько 40 тисяч субсидентів, а взимку їх кількість збільшується до 66 тисяч допомогосподарств, - каже Наталя Паламарчук. - Через збільшення тарифів на тепло ми очікуємо, що кількість субсидентів збільшеться на 20-30 тисяч. Тобто, восени буде понад 80-90 тисяч домогосподарств на державній допомозі. Треба продумати механізм нарахування субсидій: скільки та як нараховувати гроші, в який банк та інше.

Усе це тільки прогнози і припущення. Зробити висновки можна буде після тогояк себе покаже монетизація у 60-тисячному Калуші, що знаходиться в Івано-Франковській області.

Монетизація субсидій - це цікаво. Але є ризики

Сніжана Бойко (29), директор ТОВ “ВІНДІМ ТЕХНОЛОДЖІ”

- З одного боку ідея дуже цікава: можливо, у людей буде “грошовий” стимул скорочувати споживання енергоресурсів. З іншого боку, можуть виникнути різні махінації і схеми. Якщо розробити прозору, просту схему отримання та розрахунку субсидії. У ній потрібно пояснити, що чим менше буде споживання ресурсів (газ, вода, та інше), тим більше буде компенсації від держави. Думаю, всі переваги від монетизації відчують власники житла, що перевищує 70 квадратних метрів, оскільки там розмір субсидії та потенціал заощадження буде значно більшим.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дід

    "Містяни кажуть, що взимку субсидії багато нараховують. Не встигають випалювати У “Вінницягаз” підтверджують: люди спожили лише половину від заявленого об’єму газу на субсидії".

    Не завжди коту масляна.В тому році зима була дуже теплою і ми не знаємо якую вона в цьому році.Чи хвате призначеного ліміту?
  • Сергей Кравцов

    В Виннице около 370тыс.населения. 80-90тыс домохозяйств осенью оформят субсидии, В одной семье в среднем 3 человека: 90*3=270тыс 240-270тыс.из 370 будут подсажены на субсидии.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up