Як бізнес з Донбасу заманюватимуть у Вінницю

Як бізнес з Донбасу заманюватимуть у Вінницю
Директор департаменту регіонального економічного розвитку (зліва) Олександр Якубик та голова відділу співробітництва Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот підписали угоду про виділення грантових коштів
Близько 720 робочих місць можуть створити у Вінниці та області бізнес-переселенці з Донецької та Луганської областей. За це їм обіцяють пільгові кредити, компенсації оплати праці вихідців зі Сходу та інші блага

Після того як рік тому в Севєро-Донецьку, Луганської області бушували пристрасті по ЛНР, тамтешня компанія «Пірена», яка спеціалізується на виробництві захисного одягу (касок та костюмів) для тих, хто працює в екстремальних та небезпечних умовах, вирішила переїхати в більш спокійне місце.

З літа 2014 року – компанія поступово відновлює свою роботу у Вінниці. Хоча Сєвєро-Донецьк уже давно контролюється українською владою. В планах компанії – продовження роботи у Вінниці, незважаючи на те, що, як не приховує її керівник, на новому місці виробничий процес доводиться запускати практично з нуля.  

- У нас зі ста людей погодилися на переїзд тільки сім, - каже генеральний директор компанії Олександр Грищенко. – Сьогодні нам вдалося уже працевлаштувати 30 людей, через рік сподіваємось мати в штаті уже 70. Поступово стаємо на ноги, хоча свого часу не все обладнання вдалося вивезти.

Відео дня

Для схожих компаній з зони конфлікту, які переїдуть разом зі своїм бізнесом у Вінницю чи область, тут обіцяють ряд пільг та поблажок. Мова йде про набір послуг від консультаційної допомоги до доступу до пільгових кредитів та компенсації за працевлаштування своїх земляків.

В результаті, в області сподіваються одразу вирішити дві проблеми: працевлаштувати вимушених переселенців та заодно і отримати нові робочі місця для вінничан. Допомогти обіцяє і Європейський Союз. 26 березня, в рамках Форуму Міжнародного співробітництва та інвестицій між Представництвом ЄС в Україні та департаментом регіонального економічного розвитку Вінницької обласної державної адміністрації, було підписано угоду щодо створення центру адаптації бізнес-переселенців.


 

Проектом передбачається, що протягом року роботи такого центру на території області зможуть відновити свою справу не менше 36 підприємств з проблемних частин Донецької та Луганської областей.

При цьому 20 з них зможуть отримати часткову компенсацію відсотків за кредитними ставками.

-  Мова йде про те, що такий бізнес зможе залучати кредити в гривні під 6-10% річних, - каже голова асоціації «Приватні інвестори України» Сергій Десяк.  – Ми уже в процесі відбору підприємств, які зможуть претендувати на подібне відшкодування.

Завдяки допомозі ЄС, максимальний розмір кредиту для компанії, яка підійде за критеріями, складе еквівалент у 100 тисяч євро.

Аби мати змогу претендувати на таку допомогу, потенційний претендент повинен мати бізнес у сфері машинобудування, сільської чи легкої промисловості, а на його підприємстві має працювати не менше

10 людей, принаймні два з яких займають так само вихідці зі Сходу.

Таким чином, за попередніми підрахунками, в області може бути створено до 720 робочих місць.

Сам центр, за словами Сергія Десяка, діятиме на базі Вінницької торгово-промислової палати.

- Ми сподіваємось, що за два місяці зможемо вирішити усі питання, пов’язані з його реєстрацією, - каже він. – Думаю, якщо не буде затримки – за півтора-два місяці ми зможемо надати перші послуги. Планується, що в центрі працюватиме чотири менеджери, які зможуть провести навчання для близько 200 представників бізнесу.

Підприємцям, які працевлаштують переселенців з Донецької та Луганської областей, свою допомогу обіцяє і держава. Зокрема, як повідомив під час Міжрегіонального форуму співробітництва та інвестицій у Вінниці голова державної служби зайнятості Ярослав Кашуба, мова йде про надання компенсацій на оплату праці таких робітників: роботодавцям будуть відшкодовувати витрати на оплату праці, терміном від шести до 12 місяців.

При цьому на роботодавця покладається обов'язок забезпечити зайнятість таких осіб протягом періоду, удвічі більшого, ніж виплата компенсації.

Як зазначив посадовець, порядок таких виплат та чіткі критерії мають бути розроблені протягом місяця.

А от за рахунок якої програми відбуватимуться ці виплати, чиновник поки що не уточнює, зазначивши, що це можуть бути позабюджетні кошти, залучені від міжнародних спільнот.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Було б добре, з"явилися б нові робочі місця, люди були б при роботі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up