Вінницькі підприємці можуть отримати євро-гранти без “посередників”

Вінницькі підприємці можуть отримати євро-гранти без “посередників”
В центрі фото - Тетяна Валуйська, президент ГО "Центра підтримки малого бізнесу". Вона розповідала про нові грантові програми
Нові грантові програми від ЄС запустили в Україні з початку року. Від 50 тисяч до пів мільйона євро може отримати малий та середній бізнес. Участі чиновників чи іноземців не треба - гроші надаються напряму.

Сьогодні у Вінницькій торгово-промислової палати пройшов круглий стіл “Євроасоціація: нові можливості отримання фінансування для малих і середніх підприємств”. Програми спрямовані на втілення інновацій, починаючи від агрокомплексу і закінчуючи космічними технологіями. Окрім експертів з громадських організацій ще були підприємці з Вінницької області, які зацікавлені в розвитку власних підприємств.

- Дві програми вже запущені в Україні, - розповіла президент ГО “Центру підтримки малого бізнесу” Тетяна Валуйська. - Запуск ще одної пройде найближчим часом. По суті це унікальна можливість не тільки отримати грантові гроші на розвиток підприємства, а долучитися до європейського ринку, представити свої нові ідеї.

Горизонт-2020: можливості та умови

Відео дня

На фото - Сергій Десяк, президент ГО "Асоціація "Приватні інвестори України"

Президент ГО “Асоціація “Приватні інвестори України” Сергій Десяк розповів про нову для українського бізнесу програму “Горизонт-2020”. Коротко, мета програми в тому, щоб унікальні розробки, винаходи впроваджувати, а не тримати за “закритими дверима”. Особливість цієї програми в тому, що кошти між грантодавцем та підприємцем надаються напряму.

- Горизонт-2020 складається з кількох фаз, - розповів Десяк. - Перший етап - ознайомлювальний. Підприємець може отримати до 50 тисяч євро, щоб розробити бізнес-план, виробити стратегію розвитку, знайти партнерів, тощо. В наших реаліях це величезні гроші, але для європейців це нормальні витрати на підготовку. На наступному етапі можна отримати вже до 2,5 мільйонів євро. Тут вже потрібно закупити обладнання, збільшити кількість робочих місць, розширювати підприємство.

За словами Сергія Десяка, однією з обов’язкових умов участі в проекті є створення консорціуму - тимчасового об’єднання, учасники якого зберігають свою власність і потужності, але діють спільно в стратегії розвитку підприємств. В ньому має бути від трьох партнерів. Співфінансування не є обов’язковим.

Шведські крони на боротьбу з бідністю та забрудненям

Олексій Гаврилов розповідає про шведську програму

Голова вінницького осередку організації “Україна-Польща-Німеччина” Олексій Гаврилов представив учасникам круглого столу ще одну нову програму, яка нещодавно з’явилась в Україні - Demo Environment Sida. Шведський проект виділяє гроші на подолання забруднення навколишнього середовища та бідності. А для цього - дає гранти громадським, освітнім організаціям та бізнесу.

- Зараз діють дві програми в рамках шведського проекту, - сказав Гаврилов. - Перша - Planning Grants спрямована на ознайомлення з правилами роботи на європейському ринку, пошуку партнерів та впровадження нових ідей. Загалом, на ці заходи шведи можуть дати близько 40 тисяч доларів. А друга програма - Demonstration Project Grants розрахована на закупівлю обладнання, розширення підприємства, вироблення нової стратегії розвитку. Тут можуть виділити до 200 тисяч доларів на одне підприємство.

Умови для участі в проекту не надто суворі - на момент подачі заявки організація має працювати не менше трьох років. Якщо це приватне підриємство, то кількість персоналу повинна бути від п’яти до 249 чоловік. Співфінансування не обов’язкове, але стане плюсом під час відбору.

COSME: нові можливості українців в Європі

Тетяна Валуйська та Сергій Десяк розповідають про особливості грантової допомоги бізнесу

"Конкурентоспроможність підприємств малого та середнього бізнесу (COSME)" – провідна програма ЄС з бюджетом 2,3 млрд. євро. А для України виділили близько 100 мільйонів євро. Цей проект має сприяти розвитку малого та середнього підприємництва, поліпшує бізнес-клімат і розповсюджує підприємницьку культуру. COSME ще не запрацювала в Україні, бо таке рішення приймається на “верхах” - між Міністерствами ЄС та України. І навіть після узгодження всіх питань, українці зможуть отримати лише половину від можливостей, що включає в себе не фінансовий компонент СOSME.

- Так, українські підприємці отримають урізану “версію” цієї програми, - розповіла представник ГО “Центр підтримки малого бізнесу” Тетяна Валуйська. - Це освітні заходи, діалог з європейськими підприємствами, роз’яснення правил гри на ринку ЄС.

Довідка

Більше інформації про грантові програми можна отримати від організаторів заходу:

  • Вінницька торгово-промислова палата: (0432) 52 59 64

  • ГО “Асоціація “Приватні інвестори України”: Президент - Десяк Сергей. Тел. +38 (044) 222-89-30 E-mail: [email protected]

  • Вінницький обласний осередок Міжнародної громадської організації “Україна-Польща-Німеччина”: тел. +380 432 56 27 29 E-mail: [email protected]

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up