Ставка податку на доходи з депозитів складе 15%

Ставка податку на доходи з депозитів складе 15%
Норма, за якою оподаткування доходів з депозитів, яка набрала чинності з першого липня, автоматично скасована. Четвертого липня Рада прийняла інший закон на цю тему. Тепер податок з дивідендів платитимуть усі вкладники, не залежно від розміру депозиту

Заплатять усі. Усі вкладники банків змушені будуть платити податок з доходів по депозитах.  Ціна питання – 15% з місячного доходу за вкладом.
Таким чином, тільки
за рахунок гривневих вкладів вінничан, яких станом на перше червня, в банківських відділеннях області було розміщено на 4,5 мільярда, державний бюджет може поповнитися на 135 мільйонів. Правда, реально ця сума буде меншою. Новий податок почне діяти з першого серпня.
Закон, який запроваджував оподаткування доходів з депозитів з першого липня, депутати переписали, а саму норму відтермінували. Крім того, за останніми змінами власник депозиту звільняється від необхідності самостійно заповнювати податкові декларації. Тепер увесь перерахунок мають зробити самі банки.

Ідея не першої давності
Загалом про податок з доходів за депозитами говорять напевно років п’ять. У різний час розглядалися різні варіанти цього інструменту. Перш за все дискусії точилися довкола ставки такого податку. Серед озвучених варіантів фігурувало, 5, 10,15, 20%. Але така ідея не подобалась банкірам, які апелювали тим, що такий податок може відбити у населення інтерес до банківських вкладів.
Але в березні цього року, на хвилі вседержавного затягування пасків, Рада зрештою приймає так званий антикризовий закон. Ним серед решти передбачалось і оподаткування дивідендів. При цьому, за правилами, які було набрали чинності з першого липня, передбачалась прогресивна шкала податку: 15, 17, 20, і 25%.
При цьому оподаткуванню підлягали тільки нараховані відсотки, а не сама сума депозиту. А ті, хто заробляв на вкладах менше 17 прожиткових мінімумів на рік, тобто 20,7 тис. грн (зараз), взагалі звільнялися від сплати податків. Тим же, чий прибуток від депозитів виявився вище, податок нараховували б тільки на суму перевищення.
Якщо отримані за рік відсотки не досягали 204 прожиткових мінімуми (248,5 тис. грн), ставка податку складала 15%. При доході від 204 до 396 мінімумів – 20%. Якщо більше – пропонувалась ставка 25%.
Проте наприкінці червня депутати прийняли за основу інший варіант законопроекту, яким передбачалось оподаткування депозитів. Відповідно до нього пропонувався спеціальний податок для банків на рівні 18%. За умовами проекту, цей відсоток щомісяця мали сплачувати банки на нараховані відсотки за вкладами, але без зменшення суми виплат. Іншими словами – цей податок мав бути виключно головним болем самих банкірів. Проте законопроект викликав чимало нарікань, і в результаті депутати прийняли зовсім інший документ.


Одна ставка
Четвертого липня парламентарії схвалили нові правила, проголосувавши у другому читанні за законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу" № 4101а. У разі підписання президентом, закон набуває чинності першого серпня 2014 року. При цьому заключні положення прийнятого документа звільняють від сплати податку за старими правилами за період, що передує початку дії нового документа. Отже, до кінця липня процентний дохід обкладатися податком не буде.
Натомість, починаючи з серпня, скасовується мінімальний дохід, який не підлягає оподаткування та прогресивна шкала податку. Натомість щомісяця з суми нарахованих відсотків на депозит банком автоматично стягуватиметься 15% податку, незалежно від розміру депозиту та доходів.
Відтепер, 15-відсотковий податок буде стягуватися, у тому числі, з процентного доходу, нарахованого на суму поточного або депозитного банківського рахунку; відсотків за дисконтним доходом за ощадними (депозитними) сертифікатами; відсотків на вклад у кредитній спілці; доходів, виплачуваних компаніями з управління активами; доходів за іпотечними цінними паперами; доходів за сертифікатами фондів операцій з нерухомістю.
Оподатковуватися будуть тільки відсотки, нараховані після 1 серпня, незалежно від дати розміщення вкладу. Однак найбільше постраждають вкладники, у яких нарахування відсотків за депозитами відбувається в кінці терміну. Їм доведеться заплатити податок за весь період дії депозитного договору.
Зате самостійно декларувати і сплачувати такі податки уже не доведеться. Згідно з поясненнями юрисконсультанта відділу податкового та юридичного консультування Андрія Божка, з 1 серпня банки будуть самостійно утримувати та перераховувати до держбюджету суму податку, що підлягає до сплати вкладниками, а в разі дострокового розірвання банківського вкладу - проводити перерахунок. При цьому, додає керуючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко, завдяки скасування обов'язкового розкриття інформації про власника депозиту, його сумі та нарахованих відсотках, зберігатиметься банківська таємниця.


P.S. За підрахунками експертів, в 2014 році, додаткові надходження в бюджет від оподаткування пасивних доходів складуть близько 4,6 мільярда гривень. В 2015 - близько 10,2 мільярда.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • achus8888

    Доброго вечора шановні дописувачі.Біда навіть не у податку а в тому що з цього податку в цивілізованих країнах сплачується пеня в пенсійний фонд тобто людина поповнює вклад на свою старість а в нас все через ---опу,податок чорний і невідомо кому він ляже в кишеню бо банк подає податок на загальну суму вкладів з усіх клієнтів тим самим зберігаючи банківську таємницю кожного клієнта і ще питання в тому що знову як і завжди відбувається бідний народ в мене депозит законний і мені боятися викриття моїх даних немає чого тобто я хочу сказати що непроти щоб у мене було зачислення в пенсійний фонд а ті хто створили закон -створювали його під себе так щоб податкова незнала скільки у них коштів на їхніх крадених рахунках.В шоці ходжу вже два дні.З повагою
  • Галина

    Я два дня уже хожу в шоковом состоянии от такого закона.... да как они посмели засунуть свои грязные руки в мой карман, я тяжелым трудом зарабатывала деньги, ниразу нигде не отдыхала, ремонт в квартире надо сделать, но сейчас не могу, так как уже 8 лет ухаживаю за больной матерью(она инвалид первой группы, полностью парализованная) я нигде не работаю уже 8 лет, деньги которые когда то заработала в Польше положила в банк на депозит, чтоб хотя бы за счет процентов как то выживать, ведь от государства никакой помощи, у мамы пенсия-1160 грн., мне выплачивают по уходу за мамой 186 грн. в месяц. И что получается то? Я должна еще за свой счет государству помогать? А почему мне государство не поможет, почему у инвалидов первой группы такая мизерная пенсия? Даже при Януковиче не было таких налогов, за что мы боролись? За что погибло столько людей на майдане? Неужели теперь будет еще хуже???

    Nataliya Oprysko reply Галина

    сумно, могли хоч невеликі депозити до 100 тис. не оподатковувати...

    Торонтуй reply Галина

    Хуже всегда есть куда.
  • Requiem

    Копайте глубже, уважаемые. Сейчас, за счет оттока депозитных вкладов пострадают мелкие банки, на рынке останутся только крупные игроки. А потом просто этот процент упразднят. И тут убивается сразу два зайца: финансы текут только через кошерные банки и народ доволен. (Как сделать, чтоб человеку было хорошо? Сделай плохо, а потом верни, как было.)
  • SVS

    Цитата: "За підрахунками експертів, в 2014 році, додаткові надходження в бюджет від оподаткування пасивних доходів складуть близько 4,6 мільярда гривень. В 2015 - близько 10,2 мільярда."

    Цікаво, звідки вони у 2015 році планують стільки бабла взяти? Як правило, при погіршенні умов гроші тікають з банків, а не приходять туди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up