Популізм чи порятунок? Депутати міської ради про мораторій на комуналку

Популізм чи порятунок? Депутати міської ради про мораторій на комуналку
  • Вінниця може стати п’ятим містом,  де введуть заборону на підвищення тарифів
  • Проект рішення вже є. Мораторій діятиме до 1 жовтня 2016 року
  • Депутати мають різні погляди: деякі кажуть, що це порятунок від величезних тарифів, а інші називають мораторій популізмом.

Тиждень тому, 12 липня, містянин Дмитро Железняк написав звернення про заборону високих тарифів. Але його мляво підписують: 190 з 350 голосів, що необхідні для розгляду місцевою владою.

“Враховуючи те, що 7 липня депутатами Київської міської ради затверджено мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, Вінницькій міській раді пропонується перейняти прогресивний досвід київських колег та внести на сесію питання щодо введення ідентичного мораторію у Вінниці”, - пише він у зверненні.

Відео дня

Міський депутат від партії “Батьківщина” Ганна Давиденко повідомила у своєму Фейсбуку, що проект рішення про мораторій на тарифи вже існує.

“Я вважаю, що мораторій потрібно вводити. Бо перш, ніж піднімати ціни на комунальні послуги, треба було підняти пенсії та зарплати, створити умови для створення нових робочих місць. А так ціни підняли, а де люди на це гроші будуть брати - не подумали”, - пише у соцмережі Ганна Давиденко.

Оскільки міські депутати зараз на канікулах, вінницька “Батьківщина” збирає підписи про скликання позачергової сесії міськради. Якщо народні обранці вирішать заборонити підвищення комуналки, то за проектом мораторій діятиме тільки до 1 жовтня 2016 року. Заборона поширюється і на “стягнення пені за несвоєчасну сплату послуг”.

Читайте, що про заборону від місцевої влади на нові тарифи  думають експерти у статі: 
Експерти: “Заборона на підвищення комуналки - передвиборчий піар влади”

Нещодавно мораторій на підвищення вартості комунальних послуг прийняли у чотирьох обласних центрах - Києві, Дніпрі, Житомирі та Львові. Там місцеві депутати заборонили не тільки збільшувати ціни на комуналку та навіть пеню за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ.

А що думають представники інших партій у міськраді?

Депутат від вінницької ВО “Свободи” Дмитро Уманець розповів, що їх об’єднання взагалі негативно ставиться щодо підвищення тарифів:

- Адже насправді олігархи хотять вирішити свої проблеми за рахунок простих українців.
Зараз ми готуємо проект рішення про мараторій і плануємо його подати найближчим часом, щоби пройти всю процедуру через комісії, - пише Уманець.

 

 

Міський депутат від “Вінницької європейської стратегії” Світлана Ярова вважає, що мораторій на комуналку - це популізм:

- Мораторій на підвищення цін - це "гасіння пожежі", це боротьба з симптомами. Так, це тимчасово влаштує всіх нас як споживачів та стратегічно вірним рішенням є встановлення економічно обґрунтованих тарифів, з ціноутворенням зрозумілим кожному. Адже, в будь якому разі, штучно занижений тариф буде покритий з державного бюджету, а значить зі спільної кишені." - каже міський депутат.

 

Вінницький депутат від “Самопомічі” Олександр Зєрщиков каже, що тарифна політика уряду несправедлива та неконституційна без підвищення рівня зарплат та пенсій. Але на його думку, встановлювати тарифи міськрада немає повноважень:
- Підвищення тарифів на комуналку, зокрема на газопостачання, матиме катастрофічний вплив на рівень та умови життя більшої частини населення. Очевидним є дисбаланс між доходами і витратами більшості вінничан. Тому, «Самопоміч» у Вінницькій міськраді вважає, що тарифна політика уряду несправедлива та неконституційна без підвищення рівня зарплат та пенсій. З іншого боку, сьогодні органи місцевої влади не мають повноважень на заборону комунальних тарифів. Але, як депутати, вважаємо, що зобов’язані звернутися до Верховної ради, Кабміну та Нацкомісії щодо скасування підвищених тарифів на комунальні послуги, які вступили в дію з 1 липня 2016 року.

 

Депутат від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” Віталій Погосян вважає, що підвищення тарифів - це вимушена міра, щоб зробити державу енергонезалежною.

- Як житель міста Вінниці, вважаю рішення про мораторій на підвищення тарифів популізмом. Так, зростання цін на послуги ЖКГ - непопулярне рішення, але це потрібний крок, щоб вивести тарифи на економічно обгрунтований рівень. Щоб люди легше пережили цей період є державна допомога - субсидія. У Вінниці її отримує кожна друга сім’я. Ті, кому по кишені платити за новим тарифом, будуть платити. Згодом буде розвиватися економіка, доходи людей будуть рости і все стане на свої місця.

 

Міський депутат від політичної партії “Опозиційний блок” Денис Мазуренко каже, що зараз у середині партії ведуться консультації по питанню мораторію на комунальні послуги.

- Але моя особиста думка, що депутати всіх рівнів та Вінницької міської ради жодним чином не мають залишатися байдужими до цієї ситуації в країні. Треба прикласти усі зусилля для того, щоб найти спільне рішення разом з урядом та громадою. Більш чітку відповідь на ваше запитання я зможу дати тільки після того як закінчаться консультації по данному питанню.

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    субсидия¿? прислали пенсионерам евро из Европы ,дочь . те пошли в банк по паспорту здали  валюту . ввас є валюта ? субсидію вам не положено .отаке ....
  • Anonymous

    что эти вообще понимают в тарифообразовании и ЖКХ..  Верните Аксельрода!!!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up