Пенсіонери теж платять. Пільги на проїзд урізали

З близько 90 тисяч вінничан, які тепер мають право безкоштовного проїзду у міському транспорті, з першого червня скористатися ним зможуть лише 23 тисячі. Серед інших таку можливість втратять і 35 тисяч пенсіонерів за віком, які не мають інших пільг. Натомість уряд обіцяє адресні компенсації. Правда, коли вони запрацюють, наразі не відомо

Близько 70 тисяч пенсіонерів за віком міста Вінниці, які сьогодні можуть безкоштовно їздити в громадському транспорті, уже з першого червня втратять таке право, при умові, що вони не мають ще якусь іншу пільгу.

Наприклад, не є військовим пенсіонером чи ліквідатором катастрофи на Чорнобильській АЕС. За підрахунками департаменту соціальної політики міськради, фактично права безкоштовного проїзду позбавиться близько 35 тисяч пенсіонерів.

Без пільг

Відео дня

Загалом, як зазначають у департаменті, сьогодні в місті нараховується 180 тисяч пільговиків різних категорій. При тому, що одна людина може мати право на кілька пільг, реальна кількість пільговиків складає 93 тисячі – у випадку автомобільного транспорту та 130 – у випадку залізничного.

Такі дані – дійсні станом на перше січня 2015 року. Та уже з 1 червня ситуація змінюється кардинально. Кількість пільгових категорій, які мають право безкоштовного проїзду в транспорті, значно  обмежується.

Це передбачено законом "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 №76 VIII.

- В результаті, безкоштовно їздити в автомобільному міському транспорті зможуть тільки 23 тисячі вінничан, автомобільному приміському – 15,7 тисячі, залізничному – 8 тисяч, - каже головний бухгалтер департаменту соцполітики Марина Вишневська.

І далі безкоштовно їздити в міському транспорті зможуть діти з багатодітних сімей, інваліди 1,2 груп, інваліди війни, потерпілі внаслідок катастрофи на ЧАЕС…

Віддадуть грошима?

22 січня міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що Україна більше не може нарощувати систему пільг і починає реформування соціальної сфери. Про цю ініціативу згадується в коаліційній угоді та Програмі дій Кабміну. Там вказано і те, що шляхом внесення змін до 25 законодавчих актів до 2016 року частина пільг мають бути монетизовані, а неефективні - ліквідовані зовсім.

За словами міністра, пілотним регіоном щодо скасування неефективних пільг стане Львівська область, а саме реформування "соціалки" здійснюватиметься в кілька етапів. На першому «приберуть» пільги, які визначать як неефективні. На другому – обіцяють запровадити  адресну грошову «компенсацію» пільг. Мова йде про так звану монетизацію.

- Теоретично місто готове до такої системи, але перед цим потрібно, щоб відповідний закон був прийнятий на рівні держави, і щоб були внесені зміни до державного бюджету, адже міський бюджет навряд чи зможе осилити таке навантаження, - каже директор департаменту фінансів міськради Наталія Луценко. – До червня є ще кілька місяців, можливо, це буде зроблено.

 

P.S. Водночас у місті зазначають -  цього року вінницькі перевізники ледь не в повній мірі отримають відшкодування з бюджету за перевезення пільгових категорій. Якщо раніше ці витрати покривалися на 25-20%. То в цьому році пільги в попередньому обсязі діятимуть тільки до червня, зменшуються самі витрати перевізників.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Николаевич Василий

    Давно пора уже пільги пенсіонерам відмінити. Інколи неможливо в тролейбус чи трамвай зайти, оскільки там такий запах стоіть, що аж....

    Анонім reply Николаевич Василий

    есть разные пенсионеры,многие и общения имеют,что в транспорте,да на базаре,покупая и торгуясь за каждую копеечку.а вот те,что имеют корочки от власти, будут и дальше кататься бесплатно?

    Анонім reply Николаевич Василий

    Є якась правда в смороді, проте більшість пенсіонерів працює і взагалі просто користується транспортом для пересування, не думаю, що це щось змінить. Людей "кататиметься" стільки- скільки і було до реформи.

    Анонім reply Анонім

    поживем,увидим.

    Прагматик reply Анонім

    Куда старикам ездить? В больницу, в аптеку, в магазин - одну остановочку проехать - пешком -то сил нет. Ну,а сморід, увы, старики так пахнут, плохо когда от молодых запах. А то что вы пишете- это вонь из рта. от Вашей натуры. Хер оям Слава!!!

    Стыдно. Поддерживать надо своих стариков, а не яйценюков. А если в трамвае не комфортно. езди на такси. Что слабо. Силы есть , а заработать можешь только как пенсионер?.

    Anonymous reply Прагматик

    Да что вы говорите? В 7.30 каждый день в аптеку? в магазин? да на привокзальный с утреца со всех концов города за свежей сметанкой и курочкой - будто нельзя в 9 поехать? Вот если бы какие-то временные ограничения ввели - было-бы лучше, по мне так пусть катаются. И вы не жалуйтесь - пенсионер пенсионеру рознь.

    И еще мне нравится - прожить с ребёнком на 1,5 тыс. можно (детсад, одежда, квартплата, еда, дорога) а пенсионеру не хватает доехать остановочку.

    Анонім reply Anonymous

    С работающих пенсионеров,возможно и надо снять льготы на проезд(но думаю,что они работают не от хорошей жизни). А вот снимут льготы на проезд с гос служащих?
  • Прагматик

    Дуже дякуєм чесній владі. Пограбувала так що бандюкам далеко до них. Ще роскажіть що цю державу треба захищати. Гнати владу треба. І Яценюка і депутатів.

    Anonymous reply Прагматик

    і на кого ми їх змінимо???? нація знищувалась роками, тому чесних, грамотних та відповідальних політиків знайти дуже важко(  вся надія на підростаюче покоління - а зараз будем скігліті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up