Пам’ятні та інвестиційні монети. В які краще вкладати гроші?

Пам’ятні та інвестиційні монети. В які краще вкладати гроші?
В чому різниця між інвестиційними монетами та пам’ятними? Чи є вони надійним способом збереження накопичень - дізнавалися у начальника відділу грошового обігу в Вінницькій області Наталії Лозіцької.

Останнім часом можна спостерігати таку тенденцію, коли люди активно почали вкладати свої кошти в монети (інвестиційні, пам'ятні). З чим це пов'язано та чи можна сказати, що монети стали популярною інвестицією серед населення? 

- Десь у кінці 2014, на початку 2015 року трішки підвищився попит на інвестиційні монети. Черги за  пам’ятними монетами збільшилися через те, що коло поціновувачів розширилося. Також розширився український діапазон на тлі останніх подій. Були випущени прекрасні монети відродження української держави, духовності: День захисника Украни, Небесна сотня майдану. Напевно, в той самий період люди і зацікавились  пам’ятними монетами.

Щедрик (до 100-річчя першого хорового виконання твору М. Леонтовича)Постійні покупці монет це…

Відео дня

- Колекціонери та нумізмати, які вже мають свої колекції, обмінюють їх. Це люди, яких ми давно знаємо. Вони постійні покупці. Люди купують, щоб  поповнити свої колекції, на подарунок або щоб потім передати в спадок дітям.

Рік МавпиЧим відрізняються пам'ятні монети від інвестиційних?

- Пам’ятні монети Національний банк України увів в обіг з сьомого травня 1995 року. Це була монета "Перемога у ВВВ 1941-1945 рокiв". Номінальна її вартість становила 200000 карбованцiв.
Пам’ятні монети випускаються  як з дорогоцінних так і не з дорогоцінних металів - мельхіор, нейзильбер. Інвестиційні - лише із золота та срібла тільки найвищої проби - 999,9 відповідно до світових стандартів. Першу таку монету ввели в обіг у 2011 році. Інвестиційні монети віднесені до банківських металів і з них не знімається ПДВ і не сплачується мито, якщо  вивозити їх за межі країни або ввозити.

За пам’ятну монету сплачується податок. Ціна її продажу встановлюється офіційним курсом банківських металів. Пам’ятні монети становлять художню та нумізматичну цінність. Вони випускаються обмеженими тиражами, наприклад, до 2000 штук. Монети не докарбовуються. Були вийнятки, але це стосувалося монет із не дорогоцінних металів. Чого не скажеш про інвестиційні, які щороку докарбовуються. Ціна продажу двох видів монет змінюється кожен день. Банк здійснює купівлю у населення монет як  у належному стані, так  і пошкодженому. Є порядок зворотнього викупу монет.

Зліва пам'ятна монета за твором М.В.Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» вагою 500 грам. Праворуч - інвестиційна.Вартість пошкоджених при цьому буде менша? Як вона оцінюється?

- Інвестиційні пошкоджені монети оцінюються на день здачі, їх ціна залежить від вартості одного грама дорогоцінного металу, встановленої Нацбанком в цей день.

Чи є це ефективним і надійним способом збереження накопичень?

- Із 2011 року Управлінням Національного банку України у Вінницькій області Правлінням було прийнято (зворотньо викуплено у населення) тільки чотири інвестиційні монети від населення. Нумізмати купують пам’ятні монети та знають яка буде справжня їх цінність через 5-10 років. Інвестиційна монета саме є предметом заощаджень тому, що її цінність - у вартості металу з якого вона зроблена.  Для кожного номіналу: 2 гривні, 5, 10 та 20 є своя маса в чистоті. Монета  в 20 гривень має масу 31,1 грам.

Інвестиційна золота монета із зображенням Архістратига МихаїлаВ які з них краще вкладати гроші?

-  Якщо ви не великий поціновувач і колекціонер, не плануєте професійно цим займатися - краще скористатися таким видом заощадження як інвестиційна монета. Є, правда, тільки чотири види ваги. Тут все залежить від того, що в приорітеті людини. Кожен сам для себе вирішує яку монету придбати.

Який ви можете пригадати випадок, якщо такий був, коли монета була надзвичайно популярною. Яка саме?

- В нас щоденно банк встановлює вартість всіх монет по кожному найменуванню. Великим попитом  користувалася серія Героям Майдану, яка складалася з трьох монет: "Революція гідності", "Євромайдан", "Небесна сотня". Було надзвичайно багато бажаючих їх придбати і тому за проханням і в регіонах, і окремих нумізматів і поціновувачів Нацбанк розширив  і збільшив тираж цих монет. Також НБУ закінчив вводити в обіг серію дитячих монет - Дитячий зодіак. Вона теж користується попитом.

650 років першій писемній згадці про м. Вінницю За яким принципом визначається доцільність випуску пам'ятних монет?

- Все відбувається колегіально. Нацбанк розглядає пропозиції міністерств, органів державної влади, виконавчої, науково-освітніх, бібліотечних органів. Розсилаються відповідні запити з метою упорядкування і надання пропозиції. Нацбанк запити опрацьовує. Потім експертна, яка є дорадчим органом Національного банку України, на етапі розробки дизайну розглядає усі пропозиції з художньої точки зору, з історичної. Також різні міністерства можуть подавати на розгляд пропозиції по певних датах.

Починається робочий процес і тоді затверджується план випуску експертною радою і Нацбанком. Протягом року у разі офіційних звернень на вагомих підставах можуть вноситися зміни до плану випуску. Тоді  перелік монет доповнюють новою.

В новому році планують ввести в обіг 31 пам'ятну монету, серед яких буде золота, номіналом 250 гривень і срібна в 20 гривень. Було б цікаво дізнатися яка буде ціна саме золотої монети?

- Так, в серпні  випусять золоту монету “25 років незалежності України” у серії “Відродження української державності” тиражом до 250 штук. Сказати, яка буде її вартість я не можу. Знаю, що маса її буде - 62,2 грама. Це дві унції.

Пам’ятних монет дуже багато. Як їх можна класифікувати?

- Вони випускаються серіями: Флора і фауна, Міста України, Славетні роди України, Пам’ятки архітектури, Пам’ятки давніх культур, Обрядові свята, Народні промисли і ремесла, Спорт. До речі, остання користувалася великим попитом, її зараз і немає. Якщо монета не відноситься до жодної з серій, значить вона йде в серію “інші монети”, яка включає в себе все, що не включають інші серії.

Конкурс дитячих малюнків

Монети УкраїниІ  пам’ятні (колекційні), і інвестиційні монети можна придбати тільки в Управлінні НБУ в Вінницькій області? Чи, можливо, є приватні компанії, які займаються їх купівлею?

- Інвестиційні монети в НБУ можете придбати у будь-якому відділені в регіоні. НБУ на сьогодні  визначило три дистриб'ютори, які отримують монети від НБУ України і поширюють їх по мережах своїх відділень: Ощадний банк, комерційний банк “Хрещатик” і Укргазбанк. Це робиться для зручності, щоб можно було купити не тільки в одному місті. Ціни продажу в них ідентичні цінам НБУ.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up