Оптом дешевше? Або як купити долари у Вінниці

Оптом дешевше? Або як купити долари у Вінниці
Купити долари та євро на великі суми можна у валютників чи в інтернеті. В банках з 23 вересня, відповідно до постанови НБУ, за день можна купити інвалюти тільки на три тисячі гривень, та й то не в усіх фінустановах

Після того, як Нацбанк кілька разів зустрічався з банкірами, курс долара по відношенню до гривні вдалося «застопорити» на позначці 13,00. Принаймні, номінально. Реально – купити долари за такою ціною після 23 вересня можна, лише вистоявши в черзі, та й то не більше ніж на 3000 гривень по одному паспорту в день (постанова Нацбанку №591. Раніше діяла норма, яка встановлювала ліміт на рівні 15 тисяч гривень).

Втім, навіть така сума доступна далеко не в усіх фінустановах. І тут «на допомогу спішать валютники» та неофіційні продажі в інтернеті.

Валютники

Відео дня

Неділя, 12 жовтня. Центральний ринок. Валютників тут, як правило, можна помітити в двох місцях. Чорні окуляри, кепка чи просто пачка грошей – їх неодмінно видають. Хтось стоїть, дивлячись прямо, хтось попиває каву, хтось зручно вмостився прямо на розкладному стільці.

- Почому долари?

- 14,50, - відповідає жінка на стільці, і її рука уже автоматично відкриває гаманець на поясі, аби відраховувати купюри. – Скільки треба?

- Дві тисячі, - кажемо у відповідь.

- Добре, - без питань каже жінка. - На крупній сумі можу навіть уступити 10 копійок, по 14,40 віддам.

З іншого боку, курс нижчий. Чоловік середнього віку в темних окулярах аля Джеймс Бонд, обіцяє долар за 14,30.

- Тисячу продасте? – запитуємо недовірливо.

- Та хоч п’ять...

Банки

На подібну «щедрість» в банківських обмінниках розраховувати не варто. От уже як тижні три-чотири, долар тут тримається на практично незмінних 13 гривнях за долар. Такий наслідок – результат розмови НБУ з керівниками 40 найбільших банків. Правда, аби закріпити ефект, зустрічатися з банкірами довелось не тільки очільниці Нацбанку Валерії Гонтарєвій, а й прем’єру та президенту.

Результат знають напевно усі. Шостого жовтня головному банкіру країни долари по 12,95 гривні у відділенні Сбербанку не продали.  

- Тільки на депозит, - таку відповідь отримали ми у вінницькому відділенні цього банку в понеділок, 13 жовтня, близько 11.00.

Тобто, щоб купити долари, потрібно відкрити депозит в банку, хоча б на мінімальний термін, і долари у вас на рахунку. Правда, щоб отримати їх на руки, доведеться знову іти в банк і забирати їх в межах діючих обмежень Нацбанку (теоретично обмеження діють до другого грудня поточного року. Принаймні до цієї дати діяла попередня постанова НБУ 540, до якої вносилися зміни).

Відповідь про депозит ми отримали і в касах банків ОТП та Фінанси і кредит.

В Хрещатику, Укрінбанку, Дельті, Південному та Кредіагріколь, просто сказали – доларів немає. При цьому в окремих з них порадили підійти пізніше, може хтось вирішить здати.

Правда. Надії на останнє мало, ті ж валютники «приймають» долар по 14, тоді як банки по 12,80.

Це при тому, що того з 6 жовтня голова Нацбанку Валерія Гонтарєва заявила – в касах банків достатньо валюти для продажу по 200 доларів. Відмова банку зробити це – привід для перевірки банку з боку регулятора і штрафу. Більше того, щоб забезпечити каси комерційних банків валютою, регулятор уже провів кілька аукціонів. Останній – 10 жовтня…

Разом з тим, долари в понеділок все ж були знайдені. Взагалі зрозуміти чи є валюта в касі, можна навіть не підходячи до неї. Головний показник в цьому ділі – черга.

Біля відділення «Ощадбанку», що на Соборній, близько 10.00 на долари чекало людей 30. Спроба зайти всередину – за поріг відділення була швидко «заблокована» одним із клієнтів.

- Ви за доларом? - запитує поважний чоловік з сивим волоссям.

- Так, а що дають?

- Поки що так, бачите яка черга, займайте місце.

Решта «черговиків» після такої пропозиції уважно оцінюють реакцію, хтось киває, мовляв, не спішіть, у нас тут кілька паспортів.

У відділенні «ПриватБанку», що в приміщенні держканазначейства (напроти лікарні ім.  Пирогова), охочих за доларами поменше, десь 10, але тут припрошують стати в чергу більш настирливо.

- Ми тільки запитаємо, - апелюємо ми.

Хоча запитувати в принципі  зайве. Люди в черзі тримають в руках картки банку та гривні. Касир видає долари в рамках ліміту (220), хоча програма іноді дає збій, і дівчина просить зачекати. Користуючись заминкою – все-таки питаємо:

- Якщо ми не ваші клієнти, долари продасте?

- Спробую, зачекайте, якщо система дасть можливість, продам, - каже касир.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Левадный Олегъ

    мыздобулы
  • винничанин

    Сегодня они стоят в очереди за валютой, потому вчера стояли на майдане.
  • Sasha

    а нахера их покупать? стадный инстинкт?

    винничанин reply Sasha

    Представьте себе, коллега, что Вы едете за границу, например, или боитесь дальнейшего падения гривны, что будете делать ?

    Тарас reply винничанин

    Та какая нафиг заграница, гляньте кто в очереди стоит... Спекуляция на "социальном долларе". Хватают 220 по 13 и тут же сдают валютчикам по 14. 220 гривен в день "маржа". И не нажрутся до тех пор, пока керманычи будут с директорами банков "разговаривать".

    винничанин reply Тарас

    Люди, как люди. Ну, скажите, откуда Вам известно, что они спекулянты ? У них на лбу написано, или они Вам сами в очереди сказали ?

    арсений яценюк reply винничанин

    люди зарабатывают как могут в этом нет никакого преступления а меняют макалатуру на деньги
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up