Два мільйони на Автобазу облради: щоб кататись на “Лексусах”?

Два мільйони на Автобазу облради: щоб кататись на “Лексусах”?
Відкритий паркінг на території автобази.
На “Автобазу обласної ради” депутати виділили 2 мільйони 100 тисяч гривень з бюджету. Але це комунальне підприємство прибуткове. Є підозра, що “зайві” гроші осядуть в кишенях чиновників.

Голова постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту депутатської діяльності, 24-річний депутат обласної ради Андрій Вигонюк сказав, що цю “компенсацію збитків” краще б витратили на інше. Два мільйони гривень досить, щоб усі лікарні міста працювали три місяці без благодійних внесків.

- Замість власного автопарку їздили б на роботу на таксі, - каже він. - Цих коштів буде достатньо, щоб кататися керівництву Облради на таксі по 1350 км щодня!

Начальник обласного комунального підприємства “Автобаза обласної ради” Андрій Сірак розповів, що підприємство діє за регламентом.

Відео дня

- Ці два мільйони виділяються не на компенсацію збитків, - розповідає очільник підприємства. - А як розрахунок за основні послуги, що надаються депутатам.

Пільгові тарифи, 39 автівок та Lexus “не здається”

З наявних 39 автомобілів “Автобази” реально використовують лише 11, а 23 автівки здають в оренду, чотири збираються списати, одну продати. Беруть машини не тільки чиновники, але й приватні підприємці. Ціни вражають: іномарка чи “вітчизняне” авто обійдеться в середньому у 500 гривень на місяць.

Андрій Вигонюк. Депутат облради та лікар-інтерн у приміщенні міської лікарні №2

Журналісти перевірили, чи реально отримати в оренду автівку звичайній людині за таку суму? Для експерименту обрали “вільний” Lexus ES 350 2008 року.

Після дзвінка на номер “Автобази обласної ради” одразу ж направили в бухгалтерію.

- “Лексус” взагалі не здається, - відповіли в бухгалтерії. - Цю машину та інші нові автівки не можна орендувати. Можемо запропонувати “Волгу”. Є 84 та 86 року випуску. Машини у гарному стані. Коштує 500 гривень на місяць.

Ще Андрій Вигонюк вказав на низькі тарифи, які встановлені на автобазі для депутатів.

- Керівництво облради користується пільговими тарифами, - каже голова комісії. -  Водій депутату обходиться в три гривні на годину, а за кілометр приблизно 30 копійок. А потім комунальне підприємство подає в обласний бюджет “чек”, що працює в збиток та його треба компенсувати. Аж на 2 100 000 мільйона гривень. І це вже відомо на початку року.

Що за воротами “Автобази облради”?

Начальник обласного комунального підприємства “Автобази обласної ради” Андрій Сірак розповів, чим займається “Автобаза”, чому такі низькі тарифи та навіщо комунальному підприємству понад два мільйони гривень.

Андрій Сірак, начальник обласної автобази. Біля підйомника в цеху, який вже давно пора замінити. Але новий та "не китайський" механізм коштує дуже дорого.

- Зараз “Автобаза обласної ради” надає як основні, так й додаткові послуги, - каже він. - Серед основних послуг - це перевезення, супровід представників місцевої влади. Ми єдині в області, хто має ліцензію на надання цих послуг першим особам України.

Окрім цього “Автобаза” має додатковий сервіс: ремонт авто, автомийка, транспортні перевезення приватних осіб, VIP-супровід, паркінг, малярні роботи.

Про дешеву оренду Андрій Сірак відповів тим, що автомобілі старі, з великим пробігом. Тому їх здавали з умовою ремонту, підфарбування, тощо.

- Деякі машини мають пробіг більше півмільйона кілометрів, - каже начальник автобази. - І продати їх не вигідно, ніхто не купить.

- Але чому така велика компенсація? - питає журналіст.

- Рішення про надання пільгових послуг - 9% та 13% - приймалося депутатами, - каже начальник підприємства. - І в цьому є причина: не завжди в бюджеті є наявність коштів для розрахунку за основні послуги. І така “компенсація збитків” насправді плановий розрахунок. Сума, яка передбачена на цей рік, може змінитись. І це не означає, що ми “збиткові”. За минулий рік ми заробили 1 мільйон 670 тисяч на всіх послугах та вийшли в “плюс” на 15 тисяч гривень. Хоча ще в 2013 році автобаза була “в мінусі” на 500 тисяч гривень.

Польський досвід

Головний редактор польської газети та ресурсу “Слово Польське” Юрій Войціцький в коментарях до посту Андрія Вигонюка на фейсбуку розповів про те, як діють депутатські автопарки в Польщі:

Юрій Войціцький радить депутатам їздити на роботу на таксі. А якщо є відрядження - винаймати авто у приватних перевізників

“Підкарпатський Маршалковський уряд диспонує 15 автівками. Найдорожча з яких “Шкода СуперБ” середньої комплектації з дизельним мотором. У випадку колективних поїздок до столиці (Варшави) депутати винаймають автівки у третьої фірми або автобус”.

План дій

За результатами спільного засідання чотирьох комісій обласної ради, що пройшло у вівторок минулого тижня,  депутати вирішили створити комісію, яка буде займатися вирішенням питання з оптимізації автобази облради.

- Ні, ліквідувати це підприємство не можна, - каже депутат Андрій Вигонюк. - Але його потрібно привести до ладу: встановити ринкові тарифи на послуги, зробити систему фіксації (чеки, касові термінали), планові перевірки діяльності.

Начальник комунального підприємства Андрій Сірак каже, що “перевірок вони не бояться”.

- На цій посаді я вже три роки й автобаза пережила дев'ять перевірок, - каже він. - І всі з задовільним результатом. Ми абсолютно прозорі, і нам боятись нічого.

“Депутатський” кілометраж

Сумніви у постійної комісії викликало те, що колишній очільник Вінницької обласної ради Сергій Свитко наїздив дві тисячі кілометрів.

- Свитко вже не працював, а дві тисячі кілометрів наїздив, - каже він. - Я думаю, що це так зроблено, щоб списувати кілометраж, зливати бензин.

Де наїздив 2000 кілометрів депутат у кінці минулого року? Ми запитали у нього самого.
- Я працював до 27 листопада і в той час у мене були відрядження у Київ, - розповідає він. - Зустрічався в листопаді з міністром освіти Сергієм Квітом. Також були зустрічі з в.о. міністра екології в Києві, головою комітету Верховної Ради Миколою Томенком. Ще їздив у Бершадь та по Вінницькій області.

Сергій розповів, що  для голови облради встановлені ліміти 3500 км на місяць. Він же використав до тисячі кілометрів. І навіщо депутатам стільки їздити? Якщо витратити 2 100 000 гривень на бензин, то кількості пального буде достатньо для 25 “депутатських турне” навколо земної кулі. Ця відстань дорівнює понад один мільйон кілометрів!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • John Fields

    Це точно - лікуватися в нього не варто. За 2 ляма тримати всі лікарні три місяці? А як депутат міг би поцікавитися, що тільки на зарплату в тому закладі, де інтернатуру проходить, треба більше 7 мільйонів на місяць!
  • Анонім

    Да, у Выгонюка лечится страшно будет.
  • Дарья

    На “Автобазу обласної ради” депутати виділили 2 мільйони 100 тисяч гривень з бюджету. А в них мордочка не лопне?
  • Vadik

    конечно...а на долбанные привики в больницу бабла нет..за то мы списываем бабло на подъемники в мастерской и на новые таблички с сра**ым названием улиц
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up