Ціни відпустять «з прив’язі»

Ціни відпустять «з прив’язі»
В Кабміні розглядають можливість скоротити перелік продуктів, ціни на які регулюються державою, з усього під «контролем» планують залишити молоко та хліб. Як наслідок, песимісти уже готуються до можливого зростання цін, та прагматики заспокоюють, мовляв, виробники уже давно навчилися обходити існуючі обмеження

Ціни втомилися регулювати. Кабмін розглядає можливість відмови від державного регулювання цін на соціально значимі товари, знявши усі обмеження на їх оптову та роздрібну вартість.

Соціально-значимими на сьогодні вважаються молоко, хліб, макарони, масло, борошно, крупи, цукор, яйця, сіль, м'ясо тощо.

На сьогодні існує два види регулювання цін на соціальні продукти. По-перше, виробники окремих з них при черговому підвищенні цін на свою продукцію повинні подавати в департамент економіки області дані, які свідчать про необхідність такого кроку. Без такого механізму вони можуть підвищити вартість продукції не більше ніж на 1% на рік.

Відео дня

По-друге, існує регулювання торговельних надбавок (постачальницько-збутових, без урахування транспортних витрат).

Зараз, відповідно до розпорядження губернатора Вінницької області, мова йде про 15%. Тобто магазин може збільшити роздрібну ціну не більше ніж на 15% до оптових цін виробників того чи іншого товару, без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні.

Крім того, уряд також має намір відмовитися від встановлення максимальних рівнів рентабельності для виробників пшеничного борошна всіх сортів, хліба вагою більш 500 грамів без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків. Крім того, пропонується більше не моніторити ціни на борошно вищого сорту, макаронні вироби, гречану крупу та рис. Регулювати ціни Кабмін збирається тільки на незбиране молоко, пшеничний і житній хліб.

У зв’язку з цим песимісти уже заговорили про те, що відсутність державного контролю призведе до чергового зростання соціальних товарів. Проте реалісти іншої думки.

- Не думаю, що скасування регулювання на окремі продукти призведе до зростання цін на них. Насправді, виробники, при бажання знають, як обійти регулювання, - каже перший заступник директора обласного департаменту регіонального економічного розвитку Володимир Репей.

- Наведу простий приклад: в розпорядженні вказано, що під регулювання потрапляє масло вершкове жирністю до 73% включно, щоб обійти регулювання виробники роблять масло 73,5% жирністю.

Те ж саме стосується твердих сирів, жирністю до 45%, сметани до 20% тощо.

Крім того, де-юре присутнє держрегулювання не завадило цьогорічному зростанню цін на ряд так званих соціальних товарів.

За даними головного управління статистики у Вінницькій області, загалом з початку року (станом на перше вересня) продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 16%.

Хліб подорожчав на 20%, макарони – на 16%, олія – 14%, яйця стали дорожчими на 21%.

Подорожчали і риба, масло, м'ясо та борошно. Якщо взимку кілограм останнього в супермаркетах коштував близько п’яти гривень, сьогодні – більше шести.

Щодо останнього, то тут, за словами першого заступника губернатора Вінницької області Андрія Гижка, позначилися два фактори.

- По-перше, це зростання вартості пального, яке подорожчало через курсовий чинник, - каже він. – По-друге, дається в знаки і ситуація з добривами. Уряд заборонив підприємствам хімічної промисловості використовувати газ зі сховищ. В результаті наші підприємства зупинилися. А значить аграрії змушені були закуповувати знову ж таки імпортні добрива. А тут знову відзначається курсовий чинник – здорожчання долара.

Та лідером у зростанні цін в цьому сезоні став цукор. Зараз вартість кілограма в супермаркетах складає 9-13 гривень. Тільки за офіційною статистикою здорожчання з початку року склало – 37,5%.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • винничанин

    Слава Украине, цены будут бесконтрольно расти, но утешает, что на молоко и хлеб всё-таки под контролем.
  • Anonymous

    Надо понимать, и курс доллара тоже отпустят с привязи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up