Чому борошно подешевшало, а хліб подорожчав?

Чому борошно подешевшало, а хліб подорожчав?
У Києві хліб дешевшає, у Вінниці - навпаки, ціни зростають. Хоча виробники і зізнаються в тому, що ціни на сировину, тобто борошно, йдуть на спад

З 17 березня у Вінниці вкотре подорожчав хліб. Цього разу мова йде про так звані соціальні сорти хліба.

За повідомленням концерну «Хлібпром», до складу якого входить і наш «Вінницяхліб», мова йде про 10% зростання вартості. Так, відпускні ціни на хліб «традиційний» зросли з 4,90 до 5,39 гривні, а «староміський» подорожчав з 5,02 до 5,52.

У магазинах розцінки на ці види хліба можуть сягати 5,98 та 6,13 відповідно.

Відео дня

Офіційна причина подорожчання, яку вказує «Хлібпром» - зростання вартості борошна з аграрного фонду.

-  Саме його використовує концерн для приготування соціальних сортів хліба, - каже начальник відділу цінової політики та функціонування ринку природних монополій департаменту регіонального економічного розвитку Вега Кулявець. – За наданими нам поясненнями, ціна на таке борошно зросла з 3,52 до 6,10 гривні за кілограм.

Раніше, з 27 лютого, “Вінницяхліб” уже підвищував ціни на 15-20%. Тоді це пояснювалось тим же зростанням вартості борошна.

Відповідно до даних компанії АПК-інформ, приблизно з 13 лютого в Україні спостерігається значне зростання цін на борошно. Так, борошно першого ґатунку за період з 13 по 27 лютого зросло в ціні з приблизно п’яти тисяч гривень за тонну до майже восьми.

Разом з тим, приблизно з шостого березня ціни потрохи ідуть на спад.

- Сьогодні по Вінниці гуртові ціни на борошно першого класу складають близько 6,6-6,8, на вищий – в районі 7,2 гривні за кілограм, при тому тоді як, наприклад, 20 лютого перший клас коштував 7,15-7,25, вищий – 7,8-7,9 гривні, - каже менеджер компанії «Подільський край» Ігор Галицький.

За його словами, в подальшому ще можна очікувати на незначне зниження цін.

Правда, чи призведе це до зниження цін на хліб – не відомо, адже виробники говорять про те, що крім борошна дорожчають енергоресурси та інші складові. А перевірити відповідність цих заяв контролюючі органи можуть не завжди: в Україні діє мораторій на перевірки суб’єктів господарювання.  

Вінницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету ще 17 лютого направило рекомендації концерну «Хлібпром» призвести ціни до економічно-обгрунтованого рівня.

- Це мало б призвести до зниження цін, - каже начальник першого відділу досліджень та розслідувань управління Валентина Одубицька. – Втім, відповіді від концерну поки що так і не надійшло. Сподіваємось, що вона надійде, можливо до кінця тижня, далі вже будемо діяти залежно від ситуації.  Можливо, справу доведеться виносити вище – ставити питання перед комітетом.

Чому в Києві дешевший?

Загалом Антимонопольний комітет України на сьогодні рекомендував уже знизити ціни на хліб 78 підприємствам. І, наприклад, «Київхліб», проти якого комітет розпочав розглядати справу щодо зловживання монопольним становищем, уже знизив свої відпускні ціни. В результаті окремі сорти хліба у Києві – дешевші, ніж у Вінниці.

Український подешевшав з 8,58 до 6,90, батон нарізний  - з 7,20 до 5,34, а пшеничний – з 7,14 до 5,64 гривні.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Саша Ницевич

    Знову журналісти туплять......
  • Анонім

    І де це він по 6 грн?? вчора купував звичайний білий хліб по 8 грн...а в Вінницькому районі хліб по 10 грн!

    Дарья reply Анонім

    Я також купувала хліб уже по 8 гривень. Не розумію, то пишуть, що урожай великий, борошна багато, а хліб дорожає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up