Чи з’явиться з ProZorro якісне харчування в школах та дитсадках

Чи з’явиться з ProZorro якісне харчування в школах та дитсадках
З 1 квітня через онлайн-тендери ProZorro запрацювали великі державні замовники - міністерства та компанії-монополісти. Наступний етап, у серпні - перехід на “прозорі” закупівлі всіх інших. Але що від цього буде звичайним людям?

- Сьогодні в більшості шкіл та дитсадків дітей погано годують, - каже начальник організаційного відділу та комунікацій Вінницької торгово-промислової палати Лариса Кащина. - Щороку виділяють з бюджету величезні суми, а якість харчування - не змінюється. Публічні закупівлі в ProZorro мають змінити цю ситуацію - вже з’явилися нові “гравці” у сфері тендерів, конкуренція на торгах, онлайн-аукціони. І люди зможуть отримати кращі товари за меншу ціну.

Що таке ProZorro?

Система публічних закупівель ProZorro була створена групою волонтерів, які мали на меті знищити корупцію в державних тендерах. Для цього вони зробили відкриті онлайн-закупівлі, де можуть перемагати звичайні компанії.

Відео дня

З травня 2015 року система в Україні працювала в тестовому режимі на допорогових закупках: закупівлі до 200 тисяч на товари та 1,5 мільйона гривень на послуги. І за цей час провели 73,5 тисячі тендерів загальною вартістю 15 мільярдів. В онлайн-торгах вдалося заощадити 1,4 мільярда бюджетних коштів.

Вінниччина до серпня 2016 року торгує в ProZorro в тестовому режимі. Наша область долучилась до системи ще наприкінці минулого року, що дозволило вже в перших торгах заощадити 10% бюджетних коштів. А у Вінниці “підключились” до онлайн-закупівель лише з 25 лютого 2016 року.

- До системи електронних закупівель приєдналось 12 виконавчих органів міської ради та 135 комунальних підприємств, установ, організацій та закладів, - каже директор департаменту економіки і інвестицій Віталій Погосян. - Вже проведено 21 реальну електронну закупівлю, і заощадили 90,7 тисячі гривень на закупівлях господарських, канцелярських товарів, медикаментів, запчастин тощо.

Закритий клуб для своїх

У старій системі закупівель існувало багато обмежень: тисячі листів паперової документації, безліч оціночних комісій тощо. Компанія “Подільський Енергоконсалтинг” діє в сфері енергетики і брала участь у тендерах неодноразово.

- Важко було отримати список документів, не зрозуміло, як їх оформлювати. Потрібно було безліч довідок. І головний недолік - без “відкату” перемогти неможливо, - каже замдиректора по фінансах компанії Іван Векірчик.

Що змінять електронні закупівлі?

У новій системі ProZorro вся документація учасників конкурсу подається в онлайн. Під час торгів замовник бачить лише “Учасник1, Учасник2 та ін.” і пропозицію ціни. А вже потім, після проходження тендеру результат відкритий для всіх.

Вінницький завод “Пневматика” діє в сфері сільгосптехніки, ще не брав участь в онлайн-закупівлях.

- Якщо будуть умови, такі як прозорість, конкурентноздатність, то ми візьмемо участь в онлайн-аукціонах, - каже замдиректора підприємства Юрій Захарчук -  У старій системі ми не звертали увагу на держтендери, бо там неможливо було перемогти.

Впровадження прозорих закупівель зовсім не радує корумпованих посадовців, оскільки платформа загрожує їх фінансовому добробуту. Тому деякі з них і сьогодні пробують обійти вимоги проведення торгів на ProZorro.

Хитрощі замовників і як з цим борються

Найпоширеніший “виверт”: спробувати "заховати" тендер від інших постачальників, щоб  "свої" про все дізналися вчасно. Для цього пишуть назву тендеру з граматичними помилками, наприклад "Закупівля машін". Вносять до категорії "Електроустаткування, інше". І наостанок - підвантажують замовлення нечитабельною документацією. Але тендер залишається відкритим. Учасники можуть повідомити про махінацію в Антимонопольний комітет через ProZorro, і протягом місяця отримати відповідь.

Окрім цього, корупційний замовник часто прописує нереальні вимоги до учасників, яким будуть відповідати лише одна-дві компанії на ринку та виділяє дуже мало часу для подачі пропозицій. Наприклад, оголошує тендер пізно ввечері, а на ранок вже обирають  переможця.

Але з 1 квітня терміни проведення тендерів детально розписали. Про це написав замміністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов на своїй сторінці у Фейсбуку:

“Для закупівель у діапазоні від 3 тис. до 50 тис. грн: період уточнень має бути не менше 1 дня, подача пропозицій – теж не менше 1 дня. Для закупівель у діапазоні від 50 тис. до 200 тис. грн для товарів і послуг, та від 50 тис. до 1,5 млн грн для робіт: період уточнень має бути не менше 3-х днів, подача пропозицій – не менше 2-х днів”, - пише він у Фейсбуку.

Що зупинить корупціонерів?

Чиновники, які оголошують тендери,  несуть відповідальність за порушення процедур. Покарання для них - від штрафу (11900-17000 тисяч гривень) до трьох років в'язниці. Плюс - звільнення.

Як брати участь в онлайн-тендерах?

Щоб почати торгувати з державою на платформі ProZorro, підприємцю не потрібні спеціальні довідки чи інші документи. З початку треба зареєструватись на prozorro.gov.ua. Натиснути на один з торговельних майданчиків, де теж реєструємося: вказуємо назву компанії, телефон та електронну адресу. Далі - обираємо предмет закупівлі (Одяг, Канцелярія, Меблі тощо), а щоб отримувати свіжі пропозиції, налаштовуємо підписку. Оберіть той тендер, який до вподоби - заявіть про свою участь та в реверсивному аукціоні (пропозиції ціни тільки понижуються).

“Підприємці бояться зв’язуватися з державними коштами”

Наталя Болховська (39), координатор проектів у Вінницькому прес-клубі

- Підприємці ще не повірили у реформу державних закупівель. Вони досі думають, що в тендерах можна виграти тільки за “відкат”. Був такий приклад: виконавці проекту «Європейський розвиток  Донецького  університету»  (Фонд «Відродження») оголосили тендер на закупівлю комп’ютерної техніки. Але жодної заявки від вінницьких – не надійшло, тому що ті вважали, що це держтендер і беруть участь, коли переконані, що виграють.

Якщо у вас є досвід участі в онлайн-закупівлях у системі ProZorro, повідомте у редакцію RIA і ми опублікуємо вашу історію: успіху або корупцiї.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up