Бійця АТО Романа Пасєку разом з 6-річною дитиною виселяють з будинку

Бійця АТО Романа Пасєку разом з 6-річною дитиною виселяють з будинку
Роман Пасєка, боєць батальйону «Вінниця», отримав постанову державної виконавчої служби Тиврівського району про примусове виселення з будинку через борги перед банком.

Виселяють не тільки його одного, а й членів сім’ї. Виселяють за позовом Приватбанку.  Парадоксальність ситуації в тому, що у будинку, який належить  Пасєкам у Тиврові,  проживає їхній 6-річний син.  Чинне законодавство  забороняє  залишати без даху над головою  неповнолітніх дітей, та ще й напередодні зими.  Чому в суді проігнорували цю вимогу закону?  На жаль, це не єдине нехтування тиврівською  Фемідою норм права  у справі людини, яка, ризикуючи життям, із зброєю в руках, захищає незалежність держави.

З речами на вулицю

Найбільш прикрим  у цій ситуації є факт зневажання прав неповнолітньої дитини.

Відео дня

- Суддя, яка прийняла рішення про виселення, знає мене особисто, -  каже дружина бійця пані Яна. – Ще більше знайома з моїми батьками. Уявити не можу, як вона могла ухвалити документ, за яким на вулиці може опинитися маленька дитина? Адже вона сама мама, має дітей. Незважаючи на це, закрила очі на те, що заборонено законом і вчинила, як вважала за потрібне.

Власник помешкання Роман Пасєка зараз знаходиться у короткотерміновій відпустці. Невдовзі знову має повернутися у зону бойових дій. Замість відпочинку молодий чоловік оббиває пороги кабінетів чиновників, шукає захисту.

- Спочатку планували забрати у нас будинок, -  каже Роман. – Але на відчуження  майна  не дала згоди  комісія з питань захисту прав дитини. Є така при райдержадміністрації. Тоді вони пішли іншим шляхом: рішенням суду виписали з будинку. Я так розумію, зроблено це для того, щоб простіше відібрати хату. Якщо в ній ніхто не прописаний, то таку власність відібрати легше. Дякувати адвокату, він допоміг нам знову зареєструватися у своєму будинку.

Тепер до власників житла застосували ще один спосіб позбавлення майна – виселення з будинку. Суддя Тиврівського районного суду Марія Ліщишина навіть не зважила на те, що у документах справи нема погодження на виселення неповнолітньої дитини комісії у справах захисту прав дитини. Таке погодження мала б надати уже згадана комісія з питань захисту прав дитини. Суд не затребував такий документ.

Дізнавшись про це, заступник голови Тиврівської РДА Валерій  Киришов терміново скликав засідання комісії з питань захисту прав дитини.

- Це рішення передамо у суд, а також у районне управління юстиції, - пояснив журналісту РІА Валерій Киришов. – Я мав розмову з начальником управління юстиції району, а також з керівником державної виконавчої служби, просив взяти до уваги прийнятий нами документ.

Валютний зашморг

Пасєки  два рази брали кредит  у Приватбанку. Спочатку позичали  $12 тисяч. За ці кошти придбали недобудований будинок.  Позичені гроші повернули.  Другий раз взяли кредит на  завершення будівництва. Але вже значно більшу суму – $45 тисяч.  Тоді був курс у співвідношенні один долар до п’яти гривень. Роман мав роботу, на якій непогано платили, дружина також працювала, тому вчасно сплачували банку кошти. Але ситуація змінилася не на їхню користь і не з їхньої вини. Сплачувати кредит за курсом удвоє більшим, молода сім’я не має можливості. До того ж і чоловік, і дружина втратили роботу. Роман їздив на заробітки у Москву, та у зв’язку з ускладненням стосунків між державами повернувся додому.  Він чоловік трудолюбивий. Розвів свиней, гусей.

- Ми спродали вже все, що було у будинку, - показує журналісту РІА порожні кімнати в будинку дружина Романа Яна. – Продали навіть дошки, з яких був зроблений паркан. Як бачите, залишилися тільки кілки, до яких вони кріпилися. Але нас це не рятує. Це не ті гроші, які вимагає банк. Тим більше, що долар продовжує рости.

Одного разу у будинку сталася пожежа. Тільки дивом не постраждала дитина.  Фахівці встановили причину – закорочення електрики. 

- Під час оформлення іпотеки банк запропонував нам свою страхову компанію, - продовжує Роман. – Саме до неї звернулися після пожежі. Однак страховики зробили все, щоб не сплачувати нам кошти.

Мораторій про заборону відчуження майна, придбаного за кредити в іноземній валюті,  на будинок бійця не поширюється. Принаймні так пояснюють юристи. Закон прийнято пізніше, ніж суд виніс рішення про виселення Пасєків. Молода сім’я опинилася у повній безвиході.

- Я добре знаю Пасєків, - каже заступник голови Тиврівської  РДА Валерій Киришов. – Обоє вони працьовиті люди. Зараз ми допомагаємо Яні знайти роботу. Вона економіст за освітою.  Я переконаний, якби вони мали роботу, повертали б банку позичені гроші.  Тому найважливіше  зараз – знайти оптимальний вихід із ситуації. Це буде непросто. Але районна влада зробить все, що в її силах, щоб  Пасєки залишилися й надалі у власному будинку.

Тим часом побратими Романа Пасєки з батальйону «Вінниця» у телефонних розмовах всіляко підтримують його. Запевняють, що після повернення додому візьмуться за суддю, яка нехтує законами. Як саме?  Кажуть, долучаться до процесу люстрації. Суддя пані Ліщишина може стати першою у Тиврові служителькою Феміди, до якої заявляться бійці АТО.

Коментар ПриватБанку
Як повідомили у прес-службі регіонального відділення ПриватБанку у Вінницькій області, у листопаді 2007 року клієнт банку отримав кредит у сумі 56 тис.доларів США під заставу житлового будинку у місті Тиврів. Починаючи з 2010 року боржник перестав сплачувати  кредит і банк був змушений звернутись до суду про захист своїх інтересів.
У вересні 2011 року Тиврівський районний суд Вінницької області виніс рішення про стягнення предмета іпотеки в рахунок погашення заборгованості по кредиту. А через 2 роки, у липні 2013 року цим же судом винесено рішення про виселення боржиника з вказаного будинку. Оскільки клієнту неодноразово пропонувалось налагодити співробітництво з банком та провести реструктуризацію боргу, але клієнт зі свого боку за увесь час не здійснював ніяких кроків по вирішенню ситуації, справа передана до виконавчої служби.

Геннадій  Болтак, юрист:

- Найбільше дивує нехтування суддею чинного законодавства у справі захисту дітей. Жоден закон не дає права виселяти дитину з будинку, не вказавши, куди саме її виселяють. Тобто суд мав визначитися, де далі проживатиме дитина і тільки тоді приймати рішення. Очевидним порушенням є прийняття рішення суддею без урахування думки комісії у справах захисту прав дітей. Суддя відхилила  моє клопотання витребувати таке рішення.

Так само порушили вимоги чинного законодавства у державній виконавчій службі Тиврівського району. Частина 2 ст. 11 закону «Про виконавче провадження» передбачає, що для проведення виконавчих дій  державний виконавець за необхідності залучає , зокрема, представників органів опіки і піклування. Якби це було зроблено, то одразу виникло б питання про дозвіл комісії з прав дитини на виселення. Втім, державна виконавча служба Тиврівського району проігнорувала названу статтю закону. Зате вже призначила дату виселення. До того ж, мешканців будинку попередили: якщо їх не буде вдома, виконавчі дії проведуть без їхньої участі. 

Мораторій не для всіх

У червні Верховна Рада ухвалила закон  «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті».
Суть мораторію проста.  Банки  навіть через суд не мають права виселяти  неплатоспроможного позичальника. Це стосується всіх валютних кредитів, наданих банками під заставу нерухомості, чи то іпотечних, чи на споживчі потреби. Банкам заборонено передати валютний кредит людини колекторській компанії, щоб та стягнула квартиру й вигнала боржника на вулицю. Однак мораторій не поширюється на квартири, будинки та земельні ділянки, на які банки отримали право стягнення до прийняття цього Закону, у тому числі, на підставі рішення судів, що вступили в законну силу.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • громада

    дуже цікава кредитна історія, яка бере початок ще з 2007 року, коли Пасека взяв кредит на суму 56 000 дол.США і на забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором уклав договір іпотеки на будинок, який зараз так шкода віддавати. Оскільки Пасека не виплачував кредит, банк в 2010 році звернувся до суду з позовом про звернення стягнення. Під час розгляду справи, було встановлено, що в будинку дітей не зареєстровано, права третіх осіб не порушено. Позов банку задоволено частково, стягнуто заборгованість за кредитним договором та предмет іпотеки - будинок. Тобто вже з 2010 року даний житловий будинок є власністю банку і як так сталося, що станом на 2013 рік там виявились зареєстровані діти, дружина і якісь "ліві пасажири" без згоди банку - не зрозуміло....Пасека ввійшов у смак "халявних" грошей і у 2008 році був ще один кредитно-заставний договір , а в 2011 році ще одне рішення на користь банку, хоча по сьогоднішній день банк так і залишився з рішенням при "власних інтересах" і без грошей)) справа передана до виконавчої служби,потім було подання про обмеження Пасеки у виїзді закордон, в якому виконавчій службі судом було відмовлено. Так пан Пасєка мав можливість їздити на заробітки , а гасити кредити можливості не мав - така іронія долі... у 2013 році було ріення Тиврівського райсуду про виселення самого пасеки з будинку , а у 2014 році рішення про виселення дітей і дружини, яка "втратила роботу" ні дня ніде не попрацювавши) Найбільше мене веселить щире здивування юриста Болтака, який засуджує суд (отака тавтологія) за те, що були порушені вимоги чинного законодавства. Можливо мої слова вас здивують ще більше, ніж рішення суду, але мушу повідомити, що Тиврівський районний суд - це не остання інстанція в нашій системі судочинтва. Є апеляційний, касаційний і навіть Верховний суди, які переглядають усі рішення,  прийняті із "порушенням чинного законодавства". Тут уже дивно те, що заміть того, щоб писати апеляції, касації і т.д. юрист Болтак пише "сльозні" статті в газету)))) А ще мене тішить  опіка нашої Тиврівської РДА... мабуть адмінітрація на чолі з паном Валерієм скинуться по кілька тисяч доларів і виплатять банку борги за Пасєку))) А тепер кілька слів про сумне: найбільше засмут чує те,що прикриваючись званням бійця АТО, захисника Батьківщини Пасєка так негідно і нахабно захищає свої меркантильні інтереси. Мораль цієї кредитної історії така : "по счетам нужно платить", а не шукати крайніх.
  • Богдан

    На гиляку убийцу мирных жителей Донбасса!
  • винничанин

    Патриот Украины Роман Пасека скорее всего русскоязычный, а коллеги его русскоязычные сто процентов. Об этом красноречиво свидетельствует подпись на флаге, который наш "вояк" гордо демонстрирует. Как ни крути, а написано на языке оккупантов, хе-хе..
  • Петруччо

    аер
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up