В Україні хочуть повернути техогляд авто: як це буде і хто не пройде?

В Україні хочуть повернути техогляд авто: як це буде і хто не пройде?

В Європі усі автомобілі проходять техогляд, і щоб бути ближчими до заходу, в Україні хочуть повернути цю функцію. Які автомобілі зможуть пройти техогляд а які ні? Які штрафи очікують водіїв і що про повернення техогляду думають вінницькі водії і експерти RIA/20minut.ua? 

У вашого автомобіля є тріщини на лобовому склі?  А може встановлені бампера чи диски не заводської конструкції, змінений кліренс і тоновані вікна? Вітаємо, ваш автомобіль не зможе пройти технічний огляд.

А справа в тім, що Верховна Рада зареєструвала законопроект про проходження обов’язкового техогляду автомобілів. Ось цей законопроект під номером 4683 і називається він «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері автомобільного транспорту з метою приведення їх у відповідність з актами Європейського Союзу». Його ініціатором є екс-мер Вінниці а нині прем’єр-міністр Володимир Гройсман. 

А робиться це все для того, щоб автопарк українців відповідав стандартам Євросоюзу.

Відео дня

Хто буде проводити техогляд?

Якщо ви гадаєте що техогляд буде проводитись на території Сервісного центру чи колишнього ДАІ, ви помиляєтесь. Цю функцію візьмуть на себе пункти технічного контролю, де буде працювати експерт, людина, яка буде проходити спеціальне навчання, складати іспит. Лише після екзаменації така людина зможе отримати дозвіл на право роботи на пункті контролю, отримає особисту печатку і буде завіряти успішність проведення техогляду. Чи будуть тут присутніми корупційні схеми, поки що складно сказати. Але наші  експерти вважають, що «так».

Цікавим є і те, що завірений експертом документ про проходження чи НЕ проходження техогляду буде передаватися в органи реєстрації транспортного засобу і в Моторно-транспортне бюро. Після цього при успішному проходженні техогляду водію будуть видавати наліпку на вікно. Також в законопроекті говориться про те, що в Україні створять Єдиний державний реєстр транспортних засобів, в який внесуть усю інформацію про автомобілі і про стан технічного огляду.  

Через які несправності ваш автомобіль не пройде новий техогляд?

 

Не пройшли техогляд – 340 грн штрафу

Їздити на автомобілі чи іншому транспорті, який не пройшов техогляд – буде заборонятись. Не зробили техогляд або прострочили його – штраф 340 грн. А ось за повторне порушення протягом року будуть позбавляти водійського посвідчення на термін від трьох до шести місяців, або навіть адмінарешт на строк до 10 діб.  


Коли почнуться техогляди?

► Вантажні комерційні автомобілі, які використовуються за межами України, повинні будуть  пройти техогляд одразу після того, як буде прийнятий Закон.

►Пасажирські транспортні засоби, шкільні автобуси, і автобуси які працюють на приміських та міжміських маршрутах – з першого листопада 2017 року.

► Починаючи з 1 листопада 2019 року, протягом 16 місяців, техогляд повинні будуть пройти увесь автотрансопрт, який отримав держреєстрацію до 1 листопада 2019 в непарному календарному році, а з 1 січня 2020 року протягом 16 місяців – транспортні засоби, зареєстровані в парному календарному році .

►Причепи всіх типів підлягають обов'язковому техогляду з першого січня 2022 року.

Що кажуть вінницькі водії?

Журналісти RIA/20minut.ua запитали у вінницьких таксистів, вони «за» чи «проти» повернення техогляду. Дивіться відео нижче.

 

“Водії не розуміють, що відповідальні за стан авто”
Володимир Мотичко, Речник вінницького регіонального Сервісного центру

-  Сервісний центр до техоглядів ніякого відношення не має і не буде мати. Проводити його будуть суб’єкти господарювання, яким нададуть це право, які матимуть відповідне обладнання. Зараз є акти технічного огляду, яким підлягають транспортні засоби, що перевозять людей, небезпечні вантажі… Як водій я вважаю, що техогляд потрібен. Бо у наших людей ще не сформувався такий високий рівень культури та відповідальності, щоб проходити його самостійно. Хоча, згідно законодавства, за технічний стан автівки відповідає її власник. Деякі думають, що і на лисій гумі можна кататися, і на стертих тормозних колодках, і багато чого іншого.... Обов’язковий техогляд збільшить рівень безпеки на дорогах.

Комментарі експертів RIA/20minut.ua

“Повернеться корупція”

Віталій Павловський, голова ГО “Ревізія влади”

- Думаю, що повертати обов’язковий техогляд не потрібно. Бо разом з ним повернуться і “відкати”. Хай водії самі дивляться за своїми авто. За ті два роки перерви між оглядами з машиною може статися будь-що. Думаю, що тільки компанії, які здійснюють пасажирські перевезення, мають проходити його раз на півроку.

 

 

“Знову витягнуть гроші з кишень”

Володимир Черкас, очільник ГО “Комітет безпеки руху”

- Такі пропозиції надходять вже не вперше. Я гадаю, що повернення обов’язкового технічного огляду автомобілей дає можливості для корупції. Це стовідсотково, бо нашій країні по-іншому не виходить. І що він реально дає, якщо його будуть проходити раз на два роки? Я не бачу тут користі. Просто зайвий раз зберуть гроші.

 

“Техогляд - це наша безпека”

Олександр Зєрщиков, автоексперт

- По-перше, це вимога Європейського Союзу. По-друге, це гарна ініціатива, якщо техоглади будуть проводити прозоро та чесно. Техогляд - це наша з вами безпека. Хай той, хто проводить огляд, несе відповідальність за це. Авто, яке рухається по дорозі, має бути справним. А це ми будемо знати, коли воно пройде техогляд.

 

 

 

“60% старих іномарок не пройдуть техогляд”

Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської Ассоциації автомобільних імпортерів та дилерів

- Техогляд буде повернений, бо це прописано в угоді з ЄС. Я розумію, що усі цивілізовані країни його проходять. Але я особисто брав участь у його відміні. Тоді понад 1000 водіїв вимагали у Верховної Ради відмінити обов’язковий техогляд. Я був одним з організаторів цієї акції. Зараз я побоююсь, що повернеться назад корупційна схема. Зараз огляд не пройдуть майже 60% старих іномарок. І ім треба буде якось “викручуватися”. Але буду робити все можливе, щоб хабарництва більше не було.

 

Нагадаємо нашим читачам, що техогляд автотранспорту був скасований у 2011 році. Це зробилось для того, щоб знищити корупційні схеми за участю ДАІшників. Та чи вийде відновити техогляд без корупції? Як вважаєте?

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Сергеев Сергей

    Если хотят быть ближе к Западу, то пусть сначала зарплаты сделают. как за границей и цены на машины как там.... а потом , пожалуйста, можно и ТО вводить..
  • Пішта Артем

    я думаю він повинен бути, закрема в першу чергу це безпека пішоходів, а серед них можуть бути и наші діти. а так як ми вибрали рух в европу, то це  дасть змогу побачити нащі зусилляя, а також наші сподівання. А по друге це зменшіть кількість водіїв які маючи авто не спроможні ойого обслуговувати
  • Анонім

    1. заїпали 3.14дараси

    2. Продам Таврію

    3. Куплю АК-47
  • Анонім

    будут...и вы...ипут!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up