Отримав штраф і оскаржив його у суді. Як вінничанин три місяці «воював» з поліцією

Отримав штраф і оскаржив його у суді. Як вінничанин три місяці «воював» з поліцією
В’ячеслав Биков каже, що його оштрафували за порушення вимог цього знаку. Але розвернутися не було можливості, тому порушення — вимушене
  • В’ячеслав Биков майже три місяці оскаржував постанову поліції про порушення ПДР
  • Інцидент стався ще на початку липня
  • Чоловік каже, що порушення було вимушеним, через неправильно встановлені дорожні знаки. Тому він пішов до суду

В’ячеслав повернув з вулиці Соборної на Петра Могили, керуючи Mazda 6, та проїхав приблизно 100 метрів. Там зустрів дорожній знак 3.21 («Проїзд заборонено»). Але вузенька вуличка та габарити авто не дозволяли йому розвернутися, щоб поїхати назад. А рухатися заднім ходом він теж не міг, зважаючи на зустрічний та попутній рух інших автівок. Тому і продовжив їхати вперед.

Ось така табличка використана під знаком 3.21 (Проїзд заборонено). Якщо це відстань до початку зони дії знаку — значить є 30 метрів двостороннього руху. Але жоден знак про це не говорить

Далі В’ячеслава зупинив патрульний. Він склав на місці постанову про порушення вимог знаку. Штраф за таке порушення — 255 гривень.

Відео дня

— На місці зупинки мною було написано скаргу на дії працівника патрульної поліції та вимогу привести дорожні знаки у відповідність з діючими законами та державними стандартами, — говорить чоловік. — Від Соборної до Магістратської невеличка вулиця. Але я нарахував там чотири грубих порушення правил встановлення знаків. Наприклад, під знаком 3.21 є табличка, яку ніхто не може ідентифікувати, бо вона може трактуватися по-різному. Або відстань до об’єкта, або напрямок та дистанція дії знаку. Під цим знаком ні та, ні інша табличка не може бути використана, тому її неможливо ідентифікувати.

Чоловік каже, що при в’їзді на вулицю має бути знак, що далі рух буде обмежений.

— Поліцейський мені вказав на цей знак (з табличкою — авт.), але я не погодився з ним, бо мені не зрозуміло, що саме це за знак, — говорить В'ячеслав. —  Мені патрульний сказав, що табличка означає дію знаку через 30 метрів на цій вулиці. Значить заїжджати туди можна. Однак машини, які рухаються назустріч, не знають, що тут двосторонній рух, бо немає відповідного знаку.

Незабаром знак при в’їзді на вулицю Петра Могили таки встановили. Але постанову на В'ячеслава ніхто не скасував.

— Неіснуючі знаки також не зняли, знак кінець одностороннього руху також не встановили, — говорить він.

Що кажуть у поліції

З початку роботи у Вінниці патрульні поліцейські склали 15 470 постанов про порушення правил дорожнього руху. Скільки з них оскаржили — невідомо. Кажуть, що такої статистики вони не ведуть.

У прес-службі Управління патрульної поліції Вінниці розповіли, що патрульний відреагував на факт порушення вимог знаку. Тому і виписав постанову. А за встановленням дорожніх знаків має слідкувати міська влада.

— Патрульний побачив, як водій проігнорував знак 3.21 «Проїзд заборонено», — каже прес-секретар УПП Вінниці Тетяна Фіщук. — Склав постанову. Власником вуличної шляхової мережі є вінницька міська рада. Патрульна поліція знаки не встановлює. Дійсно, влада внесла зміни до організації дорожнього руху на той момент. Але поліцейський не міг про це знати. Він побачив знак та порушення щодо знаку. Суд вирішить, чи скасовувати постанову.

Що каже ДСТУ

ГОСТ ДСТУ 4100-2014 регулює застосування дорожніх знаків. Ось що там сказано про таблички, які дозволяється встановлювати разом зі знаком 3.21:

У разі встановлення знака 3.21 на ділянці дороги між перехрестям на початку ділянки повинен бути встановлений попередній знак 3.21 з табличкою 7.1.1. 7.1.1

Не допускають застосовувати знак 3.21 з табличками 7.3.1 - 7.3.3, 7.5.1 - 7.5.8.

Таблички 7.1.3 і 7.1.4 «Відстань до об'єкта» повинні застосовуватись з попереджувальни­ми знаками в місцях повороту в бік небезпечних ділянок дороги, а також із знаками 5.1, 5.3, 5.38 — в місцях повороту до зазначених об'єктів.». Тобто ці таблички можуть бути встановлені разом з попереджувальними знаками, а їх застосували разом із заборонним знаком 3.21.

Суд задовольнив оскарження постанови

Судовий розгляд щодо оскарження постанови мав відбутися ще 23 вересня. Але тоді його перенесли. Врешті розгляд відбувся сьогодні, 28 вересня. Суддя Михайленко повністю задовольнив оскарження постанови про порушення правил дорожнього руху, а саме вимог знаку 3.21 («Проїзд заборонено»). Патрульний поліцейський, який виніс постанову, на судове засідання не з’явився.

Володимир Черкас, голова ГО «Комітет безпеки руху»

— Постанову поліції про порушення правил дорожнього руху можна оскаржити двома способами. Перший — написати скаргу на ім’я начальника Управління патрульної поліції. Він особисто може скасувати постанову, якщо знайде у ній неправомірність дій патрульного. Другий спосіб — одразу писати заяву та йти до суду.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    А я бы не остановился на достигнутом. Взяв постановление суда (правда я не знаю с какой трактовкой там закрыли) я бы накатал для начала жалобу в УПП Винницы и копию в Главк для проведения служебного расследования и наказании сотрудника. Кроме того, пошел бы в прокуратуру и написал бы заявление о превышении должностных полномочий и служебном подлоге сотрудником ПП Винницы.

    и вот когда все так будут делать - сэлфикопы займутся своими непосредственными обязанностями а именно бороться с преступностью а не искать нарушителей дорожных знаков и парковки.

    Слава Быков reply Anonymous

    все это можно делать, только в этом нет смысла. Грустно то, что полицейская реформа оказалась пиар-проектом, ширмой. Доверие к полиции стремительно падает http://ua1.com.ua/publications/kriza-viri-chomu-ukrajinci-vtrachayut-doviru-do-policiji-23419.html

  • Анонім

    Бугуга.

    Якщо ви посилаєтесь на ДСТУ, то не полініться і прочитайте далі. Пункт 10.1.4 "Дорожні знаки допускають застосовувати у випадках, не передбачених цим стандартом, якщо необхідність їхнього застосування обгрунтована конкретними умовами дорожнього руху" Подумайте, як в даних умовах краще показати що через 30 м по вул. Могили  починається односторонній рух?

    І це взагалі абзац "...вузенька вуличка та габарити авто не дозволяли йому розвернутися, щоб поїхати назад. А рухатися заднім ходом він теж не міг, зважаючи на зустрічний та попутній рух інших автівок.", бо водій може не виконувати ПДР тільки  у випадку передбаченому частиною "е", п. 2.14 ПДР:

    "Водій має право відступати від вимог законодавства в умовах дії непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти власній загибелі чи каліцтву громадян."

    Наші суди до сих пір "жгуть" і дозволяють собі і громадянам трактувати пункти законів на власний розсуд)

    Слава Быков reply Анонім

    10.1.4 не дает индульгенцию устанавливать что хочу, куда хочу. В данной  ситуации никаких особенных условий нет, просто нужно поставить знаки в соответствии с правилами их установки.

    Анонім reply Слава Быков

    Цікаво, а для чого тоді цей пункт?

    Ви не подумали, що саме він дозволяє, в данних конкретних умовах, використати дорожні знаки так як вони використані. Інакше як вказати що по вулиці через 30 м починається односторонній рух?

    Встановити "кірпіч" на початку вулиці не підходить. Там є заїзд на трериторію Укртелекому, тоді кожен хто буде заїжджати в Укртелеком порушуватиме ПДР.

    З.І. таким самим чином років вже 10 встановлені знаки на перехресті Коцюбинського-Некрасова.

    А тут порушив і починає викручуватись.

    Слава Быков reply Анонім

    почитайте уважно ДСТУ перед тим як коментувати:

    "У разі встановлення знака 3.21 на ділянці дороги між перехрестям на початку ділянки повинен бути встановлений попередній знак 3.21 з табличкою 7.1.1."

    Всього-навсього! І які тут конкретні дорожні умови? Що заважало зробити так як це має бути?

    Шервуд reply Анонім

    вот если б полицай пришел и отстаивал свою точку зрения - тогда  варианты были. Но полицай очканул,  потому что ПДР он только издалека видел. Вот что б не прослыть тупым клоуном он предпочел   потеряться в своей мусарне
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up