Не страхуйтеся "на перехрестях": як отримати виплату по ОСАГО. Інфографіка

Не страхуйтеся "на перехрестях": як отримати виплату по ОСАГО. Інфографіка
Зазвичай, водії купують страховий поліс ОСАГО тільки для поліції, щоб “не чіплялися”. Автоексперт Віталій Добровольський радить не заощаджувати на власній безпеці, а до вибору страхової компанії підходити дуже виважено.

Володимир Саренко - досвідчений водій. Потрапивши у невелику аварію, він стикнувся з тим, що страхова компанія винуватця ДТП не виплачувала компенсацію, незважаючи на те, що термін виплати в 90 днів уже давно минув. RIA з допомогою Віталія Добровольського вирішила зробити підбірку правил, за якими ви можете отримати виплату по ОСАГО.

Не купляйте поліси на перехрестях

Усе починається з того моменту, коли ви вирішуєте, в якої фірми збираєтеся придбати страховий поліс. Краще купляти його в офіційних компаніях, а не на перехрестях. Там теж наче все офіційно, але після цього у вас не залишиться ніяких даних про фірму. Середня ціна полісу сьогодні 500 гривень, а на дорозі можна купити й за 300. На цьому не треба економити. Краще заздалегідь подивитися в інтернеті інформацію про компанію, відгуки, щоб мати впевненість про її адекватність. Треба купувати поліс не для поліції, а щоб убезпечити себе.

Відео дня

Перед вами розбите авто

У випадку дорожньої пригоди перш за все потрібно заспокоїтися. Це написано у самому страховому полісі. Далі треба зателефонувати своєму страховому агенту та слідувати його вказівкам. Він може поставити кілька питань про аварію або виїхати на місце пригоди. По телефону він запропонує скласти європротокол або викликати поліцію.

Європротокол компенсує до 50 тисяч

Як визначитися, яким протоколом будете користуватися: звичайним чи європротоколом (він ще називається “повідомлення про ДТП”)? Другий зекономить ваш час та гроші. Але його можна використовувати тільки за умов: якщо заподіяна шкода не перевищує 50 тисяч гривень, а всі учасники ДТП мають діючу страховку (рекомендується зателефонувати за номером, вказаним на полісі, щоб пересвідчитися у наявності такої компанії); ніхто не перебуває під дією алкогольного та іншого сп'яніння; винний у аварії визнає свою провину. У готовому європротоколі не має бути жодних помилок чи виправлень, тільки тоді він буде вважатися дійсним.

Поліцію можна не викликати

Якщо оформити європротокол не вдається, то потрібно викликати поліцію, яка складе протокол про порушення, намалює схему ДТП та визначить винного у ситуації. До приїзду страхового агента або поліції важливо не з’їжджати з місця після аварії. Важливо, щоб винний у пригоді на своєму варіанті протоколу написав, що він визнає свою провину.

Не підписуйте пустих паперів

У випадку, коли довелося викликати поліцію, не підписуйте пустих паперів. Може бути таке, що поліцейський скаже, що намалює схему у відділку, а вам покаже тільки її “чорновий” варіант. Пообіцяє, що перенесе її на чистий аркуш потім, а вам запропонує поставити підпис на пустому аркуші. Можна погодитися, якщо правоохоронець дозволить вам сфотографувати той “чорновик”, щоб ви були впевнені у тому, що він нічого там не змінить.

Рушаємо до страховика

З оформленим європротоколом або свідоцтвом про ДТП від поліції, протягом трьох від аварії днів, ви ідете до страхової компанії винного у пригоді. Там пишете заяву про страховий випадок, переконуєтеся, що її зареєстрували. Рекомендую залишити собі копію заяви.

Десять днів на експертизу

Протягом 10 днів вони мають провести експертизу транспортного засобу, визначити збиток та надати вам її копію. Якщо компанія цього не виконала, можете провести експертизу за власний кошт. Її результати віднести до страховика.

Обираємо спосіб компенсації

Написати заяву про компенсацію збитку. Копію залишити собі. Зазвичай, вони пропонують кілька варіантів: перерахувати гроші на станцію, де ви будете ремонтуватися; відремонтувати на своїй станції, з якими у них є домовленості; перерахувати гроші на вашу карту.

Протягом 90 днів чекаємо гроші

Розрахуватися вони повинні протягом 90 днів. Якщо вони сказали, що виплатять, значить треба чекати. Буває, що у них немає грошей. Компанія може запропонувати вам виплату у розмірі 75%. І тут треба думати: отримати ці гроші або нічого. Воювати з ними складно, але можна писати заяви на ім'я директора страхової компанії чи піти до суду.

Коментарі (4)
  • Ирина Пинаева (Онофрийчук)

    з яких це пір європротокол покриває до 50 тис. грн? А не до 25 тис. грн.

    Анонім reply Ирина Пинаева (Онофрийчук)

    з 19.02.2016
  • Дарья

    А яка сама надійна страхова компанія? Хто де страхується?
  • Анонім

    ще одна порада - після купівлі полісу (у бариг чи в охвісі) перевірити його валідність на сайті МТСБУ, правда інфо там з'являється із запізненням у 3-4 тижні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up